Opis: Zupa brokułowa to następny klasyk wszystkich kuchni świata, bo kto jej nie zna i kto jej nie próbował. Osobiście nie przygotowuję jej bardzo często tak jak Zupy Krem Z Porów I Ziemniaków czy Zupy Krem Z Cukinii Z Fetą, ale staram się jak mogę, przygotowywać tę zupkę na przemian z brokułem na parze, gdy tylko to piękne warzywko gości w mojej lodówce. A dokładnie ze względu na niski indeks glikemiczny i wysoki poziom błonnika oraz wiele innych właściwości odżywczych brokuła jak witamina C, której ma najwięcej, bo 200 g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowania na ową witaminę. W brokule występuje także witamina A, B1, B2, PP i sole mineralne.
Pamiętajmy, aby brokuł na zupę zawsze był zielony, nie zwiędnięty i swieży, przechowujmy go w lodówce, aby nie stracił chlorofilu.
Zupka z brokułem zapewni nam lekki i pożywny obiad. Bez wyrzutów sumienia możemy zjeść nawet 3/4 jej zawartości. Przeważnie zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym, a bulion drobiowy wodą, ale to już nie ten sam smak, więc wybór należy do Was. Dodatkowo pieprz zastępuję sosem Tabasco, który wspomaga trawienie i dodaje lekkiego "kopa" zupie.
Pochodzenie: przepis autorski
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchew
- 0,5 średniej pietruszki
- kawałek selera (wielkości pięści)
- 800 g brokuła (z czego tylko 600 g licząc same różyczki z ich małymi łodygami)
- 1,3 l wody lub bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki cukru lub słodziku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 2-3 krople Tabasco
- 2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Rozgrzać rondel.
- Międzyczasie posiekać cebulę (nie musi być dokładnie i drobno).
- Posiekać czosnek.
- Wlać olej do rondla.
- Dodać cebulę.
- Przesmażyć na złocisto.
- Dodać czosnek.
- Przesmażyć krótko, aby czosnek się nie zbrązowiał.
- Międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler.
- Dodać do cebuli z czosnkiem.
- Krótko przesmażyć, aby warzywa się zrumieniły.
- Dodać umyte różyczki brokuła wraz z ich małymi łodygami.
- Dodać liście laurowe.
- Dodać cukier.
- Zalać wodą/bulionem.
- Gotować kilka minut do miękkości brokuła, pamiętając o tym, że brokuł nie powinien się rozgotować, bo to spowoduję, że zupa będzie lekko gorzka, brokuł powinien być al dente o wyraźnym zielonym kolorze jak przed ugotowaniem.
- Z zupy wyciągnąć liść laurowy.
- Zmiksować zupę na krem.
- Doprawić do smaku solą.
- Dodać Tabasco.
- Dodać śmietanę.
- Wymieszać lub ponownie zmiksować do połączenia się składników.
- Podawać solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym, z nasionami jak u mnie np. ziarna słonecznika.
Uwielbiam tą zupkę! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ta zupa! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!
Moja ulubiona zupa krem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest pyszna :) Polecam przepis! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrokuł najlepiej smakuje w postaci zupy - kremu
OdpowiedzUsuńWole jednak kalafiora..
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńSmaczny krem
OdpowiedzUsuńProponuję zamiast Tabasco, dodać sok z cytryny lub limonki ale do brokuł-zatrzyma kolor i zaostrzy smak-. Oprócz tego świeży szpinak, o cechach zdrowotnych nie wspomnę ale dodatkowo piękny kolor. Nie wiem czy znasz smak kaczana z kapusty, z brokułu ma podobny smak. Dlatego warto zw, na wartości odżywcze i smakowe pokroić w talarki i ugotować a wywar wykorzystać w zupie.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję z Tabasco.