Opis: Papryka faszerowana mięsem to danie popisowe, ponieważ świetnie prezentuje się na talerzu w eleganckiej jak i rustykalnej oprawie stołu.
Smakuje świetnie, jeśli ktoś lubi tak bardzo jak ja pieczoną paprykę i w dodatku farsz z gołąbków. Tym samym możemy określić również to danie szybszą wersją "gołąbków" ;) Sycące, smaczne i pożywne danie, które polecam Wam na obiad jak i na kolację lub rodzinne spotkanie.
Pochodzenie: przepis własny; kuchnia polska
Ilość: 6-7 pojedynczych porcji
Składniki:
- 200 g ryżu długoziarnistego lub basmati
- 1 średnia cebula
- 250-300 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 1 jajko
- 2 pełne łyżeczki tymianku
- 1 pełna łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 6-7 średnich papryk czerwonych
- oliwa z oliwek do smażenia i posmarowania papryk
Przygotowanie Początkowe:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente według instrukcji na opakowaniu.
- W czasie, gdy ryż się gotuje, należy pokroić cebulę w kostkę.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni.
- Dodać cebulę i przesmażyć na rumiano.
- W czasie smażenia cebuli, należy umyć i pokroić w większą kostkę pieczarki (ok. 2cm/2cm).
- Smażyć do momentu, kiedy pieczarki puszczą sok, a następnie dusić do momentu, kiedy sok z pieczarek całkowicie wyparuje.
- Dodać do cebuli
- Podgotowany ryż odcedzić z wody.
- Dodać do niego cebulę z pieczarkami.
- Chwilę przestudzić, aby składniki nie były zbyt gorące.
- Dodać mięso.
- Wbić jajko.
- Dodać przyprawy.
- Wymieszać łyżką lub ręcznie, aby składniki połączyły się.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać ponownie, aby składniki rozłożyły się po całości farszu.
- Umyć papryki.
- Przeciąć w nich górną część, aby uzyskać "kapelusz".
- Usunąć gniazda nasienne we wnętrzu papryki.
- W razie konieczności można lekko podciąć papryki z zewnętrznej dolnej części, aby te stabilnie stały (tę czynność powinno wykonać się tylko w przypadku naprawdę chwiejącej się papryki; zbyt nadcięta lub za duża ilość podciętych papryk nie jest zalecana, ponieważ soki z papryki wypłyną).
- Rozgrzać piekarnik do 180*C.
- Nakładać ciasno farsz do wnętrza papryki.
- Zakryć wyciętym wcześniej "kapeluszem".
Przygotowanie Końcowe:
- Napełnione farszem papryki układać w naczyniu żaroodpornym.
- Lekko podlać je wodą (powinna zakryć je na ok. 2 cm).
- Posmarować "kapelusze" papryki (wykluczając zielone ogonki) pędzelkiem namoczonym w oliwie .
- Piec bez przykrycia ok. 45-60 min. do momentu, kiedy skórka papryki zmarszczy się i lekko zapiecze.
- Podawać na ciepło solo, z sosem pomidorowym, ciepłą/zimną salsą lub ketchupem.
Uwielbiam. Kiedy zaczyna się sezon na papryki, to danie bywa u mnie co tydzień minimum dwa dni (bo kto by robił papryki tylko na jeden dzień) na przemian z leczem. :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię nadzianą, zresztą nie tylko paprykę. Wiele warzyw można podobnie wypchać i smakują cudownie.
za to kocham warzywa sezonowe!
Dziękuję za miłe słowa. Co do warzyw to zgodze się w pełni, nadzianie ich farszem to świetny pomysł w każdym wydaniu ;)
UsuńAleż przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia, bardzo apetyczne.:)
Dziękuję za miłe słowa ;) Pozdrawiam.
UsuńRewelacja.dziekuje za przepis i smakowite fotki:)
OdpowiedzUsuńZa 10minut bede je robila poraz 1:)
Pozdrawiam
Dona
Pozdrawiam równiez i mam nadzieję, że papryczki się udały i smakowąły ;)
Usuńjutro je robię, mam nadzieję, że będą równie smakowite jak Twoje.
OdpowiedzUsuńJa równiez mam taką nadzieję i chętnie przeczytam o rezultatach ;) Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam te papryki, wysmienite są. Dzięuję za przepis, przydał się na rodzinnej kolacji. Pozdrawiam autorkę.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały i sprawdziły sie na rodzinnej kolacji. Pozdrawiam również :)
UsuńZrobiłam je wczoraj na urodzinowy obiad. Wyszły przepyszne i chyba wszystkim smakowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zrobiłaś moje papryki. Miło czytać, że Ci smakowały. Pozdrawiam.
Usuńdoskonałe !!! gdyby nie google nigdy nie wpadłbym na twole papryczki// pozdro
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pozdrawiam również.
UsuńWłaśnie wsadziłam do piekarnika :)
OdpowiedzUsuńMoje również zaraz wylądują w piekarniku :) Z ilości składników które zaproponowałaś udało mi się nafaszerować aż osiem średnich papryk! I lekko go zmodyfikowałam- dodałam odrobinę posiekanej pietruszki, daje cudowny aromat. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNice recipe.. The photos are outstanding :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobre i dość lekkie(zrobione z mięsem z indyka),
OdpowiedzUsuńzaraz wrzucam do piekarnika, mniam na pewno będą pyyycha!!!
OdpowiedzUsuńdzięki za fajnąstronkę
Robię je teraz z żółtą papryką. Farsz jest rewelacyjny. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja na obiad ;)
OdpowiedzUsuńHmmm ja wlasnie zabieram sie za robienie papryk. Ciekawe jakie wyjadą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Martyna z www.dojazddoparyza.pl
witam ja też jutro robię na obiad nadziewane papryczki :) przeglądałam kilka przepisów ale wybrałam Pani ;) dodam tylko od siebie posiekaną natkę pietruszki do farszu i zanim włożę farsz do papryczek posolę je i popieprzę od środka tak sugerował Okrasa ;p pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmazone tluste dodatki niepotrzebne, niszcza nie tylko watrobe ale tez naturalne walory papryki
OdpowiedzUsuńPiekarnik na Góra dół czy z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńCiekawe jak by papryka była kolorowa.
OdpowiedzUsuń