Opis: Kurczak po marokańsku to kurczak zapiekany w kuskusie z dodatkiem cebuli, czosnku, daktyli oraz migdałów wraz z cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie te składniki są ważne, ponieważ każdy jeden dodaje przyprawie smaku i każdy z nich można pojedynczo wyczuć w tej potrawie. Potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień, a może nawet najlepiej, ponieważ wtedy całość przesiąka słodkimi daktylami. Jeśli miałabym opisać całość zapominając o tym, iż wcześniej wspomniałam, że każdy składnik w tym daniu da się wyczuć solo, to opis brzmiałby następująco : "Jest to zapiekana potrawa z kurczaka w słodko-kwaśnym kuskusie z przyjemną ilością cebuli". Szybka do przygotowania, komfortowa i jak dla mnie bardzo smaczna.
Polecam szczególnie tym, którzy lubią słodkie smaki w zestawie mięsnym.
Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z magazynu BBC Good Food
Ilość: ok. 4 porcje
Składniki:
- 150 g kuskusu
- 800 g udek z kurczaka (większa połowa z nogi kurczaka)
- 2-3 łyżki oleju
- 2 średnie cebule
- 5 średnich ząbków czosnku
- 70 g daktyli
- 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 pełna łyżeczka mielonego kmin rzymski
- 400 ml bulionu drobiowego
- sok wyciśnięty z 2/3 cytryny
- skórka otarta z 1 lub 2 cytryn
- 50 g płatków migdałowych (nie miałam płatków, więc dałam zmielone migdały)
- pietruszka lub szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie:
- Naczynie do zapiekania wysypać suchym kuskusem.
- Piekarnik rozgrzać do 200*C.
- Kurczaka umyć, pozbyć zbyt dużej ilości tłuszczu i doprawić solą oraz pieprzem.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni.
- Podsmażyć kurczaka na większym płomieniu z obu stron do momentu, kiedy uzyska brązową barwę i chrupiącą skórkę, ale należy uważać, aby się nie przypalił.
- W czasie smażenia kurczaka posiekać cebulę oraz czosnek w plastry.
- Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni oraz przełożyć do naczynia z kuskusem.
- Cebulę i czosnek dodać na patelnię z tłuszczem.
- Usmażyć na mniejszym płomieniu do zeszklenia i miękkości cebuli.
- Dodać pozbawione pestek i posiekane na mniejsze części daktyle.
- Dodać cynamon.
- Dodać kmin rzymski.
- Wlać bulion drobiowy.
- Wlać sok z cytryny.
- Dodać skórkę z cytryny.
- Wymieszać.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Całość wylać na naczynie do zapiekania z kurczakiem i kuskusem.
- Posypać płatkami migdałowymi po wierzchu.
- Przykryć szczelnie folią aluminiową z wierzchu.
- Włożyć do piekarnika.
- Piec 25-35 min. do momentu, kiedy kurczak w środku dojdzie i będzie miękki.
- Podawać z posypanymi po wierzchu migdałami oraz natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wygląda bardzo apetycznie, w pewnością wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDania kuchni arabskiej zawsze są u Mnie mile widziane :) zaskakują smakiem i aromatem! Pycha!
OdpowiedzUsuńPotrawa smaczna, a jak pięknie podana, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków! Genialne zdjęcia! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubie daktyle wiec chyba skusze i przygotuje to wg Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńFotka już jest nie aktywna, szkoda.
OdpowiedzUsuń