sobota, 16 marca 2013

Kurczak Po Marokańsku Z Daktylami I Migdałami






Opis: Kurczak po marokańsku to kurczak zapiekany w kuskusie z dodatkiem cebuli, czosnku, daktyli oraz migdałów wraz z cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie te składniki są ważne, ponieważ każdy jeden dodaje przyprawie smaku i każdy z nich można pojedynczo wyczuć w tej potrawie. Potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień, a może nawet najlepiej, ponieważ wtedy całość przesiąka słodkimi daktylami. Jeśli miałabym opisać całość zapominając o tym, iż wcześniej wspomniałam, że każdy składnik w tym daniu da się wyczuć solo, to opis brzmiałby następująco : "Jest to zapiekana potrawa z kurczaka w słodko-kwaśnym kuskusie z przyjemną ilością cebuli". Szybka do przygotowania, komfortowa i jak dla mnie bardzo smaczna. 
Polecam szczególnie tym, którzy lubią słodkie smaki w zestawie mięsnym. 


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z magazynu BBC Good Food


Ilość: ok. 4 porcje 





Składniki:
  • 150 g kuskusu
  • 800 g udek z kurczaka (większa połowa z nogi kurczaka)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 70 g daktyli
  • 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 pełna łyżeczka mielonego kmin rzymski
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • sok wyciśnięty z 2/3 cytryny
  • skórka otarta z 1 lub 2 cytryn
  • 50 g płatków migdałowych (nie miałam płatków, więc dałam zmielone migdały)
  • pietruszka lub szczypiorek do ozdoby



Przygotowanie:
  1. Naczynie do zapiekania wysypać suchym kuskusem.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200*C.
  3. Kurczaka umyć, pozbyć zbyt dużej ilości tłuszczu i doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  5. Podsmażyć kurczaka na większym płomieniu z obu stron do momentu, kiedy uzyska brązową barwę i chrupiącą skórkę, ale należy uważać, aby się nie przypalił.
  6. W czasie smażenia kurczaka posiekać cebulę oraz czosnek w plastry.
  7. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni oraz przełożyć do naczynia z kuskusem.
  8. Cebulę i czosnek dodać na patelnię z tłuszczem.
  9. Usmażyć na mniejszym płomieniu do zeszklenia i miękkości cebuli.
  10. Dodać pozbawione pestek i posiekane na mniejsze części daktyle.
  11. Dodać cynamon.
  12. Dodać kmin rzymski.
  13. Wlać bulion drobiowy.
  14. Wlać sok z cytryny.
  15. Dodać skórkę z cytryny.
  16. Wymieszać.
  17. Doprowadzić do zagotowania.
  18. Całość wylać na naczynie do zapiekania z kurczakiem i kuskusem.
  19. Posypać płatkami migdałowymi po wierzchu.
  20. Przykryć szczelnie folią aluminiową z wierzchu.
  21. Włożyć do piekarnika. 
  22. Piec 25-35 min. do momentu, kiedy kurczak w środku dojdzie i będzie miękki.
  23. Podawać z posypanymi po wierzchu migdałami oraz natką pietruszki lub szczypiorkiem. 
 

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, w pewnością wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dania kuchni arabskiej zawsze są u Mnie mile widziane :) zaskakują smakiem i aromatem! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawa smaczna, a jak pięknie podana, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie połączenie smaków! Genialne zdjęcia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie daktyle wiec chyba skusze i przygotuje to wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...