piątek, 11 stycznia 2013

Zupa Krem Z Marchwi I Pieczonej Papryki




zupa krem z marchwi i pieczonej papryki







Opis: Zupa krem z marchewki i pieczonych papryk z dodatkiem ziemniaków to zupa dla tych, którzy lubią wytrawne smaki, a przede wszystkim lubią smak papryki. Papryka w wersji pieczonej to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych propozycji podania tego warzywa, ale czy przypadnie Wam do gustu jej użycie w zupie, przekonacie się sami. Całość zupy doprawiona jest imbirem, tak więc ten smak przeważa w zupie. Aby przełamać jej ostrość, do zupy dodałam również miód. 
Pierwsze skrzypce w zupie gra marchew, to ona dominuje, zaraz za nią szybko podąża pieczona papryka i imbir. Ziemniaki to tylko dodatek, naturalny zagęstnik i składnik, który nie pozostawia zupy całkowicie gładkiej w strukturze.
Zupę niewątpliwie polecam smakoszom i tym, którzy lubią łączyć ze sobą różne smaki. Otóż podałam ją z serem gorgonzola i ciasteczkami imbirowymi i jak na moje "oko"-język ;) było to coś zupełnie innego, pasującego do siebie i dlatego polecam takie zestawienie. 


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 1,5 l zupy





Składniki:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku 
  • oliwa do posmarowania papryki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 łyżka masła
  • 1,4-1,5 l bulionu drobiowego (nie musi być bardzo esencjonalny)
  • 500 g marchwi
  • 4 ziela angielskie
  • 250 g ziemniaków
  • 1,5 czubatej łyżeczki suszonego imbiru
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól 
  • pieprz
  • 150-200 ml mleka krowiego, mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki do zup 



Przygotowanie:
  1. Paprykę przekroić na pół (można już na tym etapie usunąć gniazda nasienne).
  2. Włączyć piekarnik na 200*C.
  3. Paprykę lekko posmarować oliwą.
  4. Ułożyć na blaszce (najlepiej takiej wyłożonej folią aluminiową).
  5. Włożyć do piekarnika. 
  6. Piec 30-35 min. do momentu, kiedy papryka zmięknie i lekko sczernieje jej skórka w niektórych miejscach . Po upieczeniu papryki, włożyć ją na 10-15 min. do woreczka foliowego i zamknąć. (15 min. przed końcem pieczenia dodać czosnek w łupinach na blaszkę).
  7. W czasie, gdy papryka się piecze, w rondlu rozgrzać masło.
  8. Posiekać cebulę.
  9. Przypiec na maśle na brązowy kolor.
  10. Zalać bulionem.
  11. Dodać marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki.
  12. Dodać ziele angielskie.
  13. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem.
  14. Gdy marchew będzie prawie całkowicie miękka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
  15. Zupę gotować do miękkości warzyw.  
  16. Obrać paprykę ze skórki i pozbawić nasionek.
  17. Dodać do zupy.
  18. Zupę zmiksować blenderem na kremową konsystencję.
  19. Dodać imbir.
  20. Dodać miód.
  21. Doprawić solą i pieprzem.
  22. Dokładnie wymieszać.
  23. Dolać mleko/śmietankę.
  24. Ponownie doprowadzić do zagotowania.
  25. Wyłączyć i odstawić z płomienia.
  26. Podawać na ciepło solo, z serem gorgonzola i ciasteczkami imbirowymi.


7 komentarzy:

  1. Co za piękny głęboki kolor :)Bardzo apetyczna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor oszałamia.
    jestem ciekawa jak smkakuje.
    pewnie ma słodki smak, pomimo wytrawności. słodycz warzyw.
    podoba mi się to połączenie,.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny kolor! Wyobrażam sobie, jaka pyszna ta zupa jest.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwsze zdjęcie bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowitości. A do deseru polecam yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupę robię już któryś raz - przepis jest fantastyczny. Ja dodaję jedną łyżkę miodu - ilośc z przepisu zbyt duża, jak dla mojej rodziny. POlecam także z grzaneczkami czosnkowymi!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjna!! mogłabym jeść ją codzienie:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...