sobota, 4 sierpnia 2012

Leczo/Bigos Z Cukinii






Opis: Danie znane pod nazwą Leczo lub Bigos z cukinii. W moim domu nazywaliśmy to danie Bigosem z cukinii, ponieważ znajduje się w nim kiełbasa, pomidory i przecier pomidorowy. Mówiąc o Bigosie z cukinii nasuwa się nam myśl o lecie, bo wtedy wszystkie składniki do bigosu są dostępne w naszych ogrodach i na straganach. Ja również leczo przygotowuję w innych porach roku niż lato, ponieważ używam pomidorów z puszki, a cukinię mam dostępną cały rok w supermarketach. Bigos z cukinii możemy urozmaicić papryka i pieczarkami, ale ja najczęściej robię je w prostej wersji bez tych dodatkowych składników. Konsystencja również pozostaje do wyboru. U mnie na zdjęciu wersja gęstsza, ale niewątpliwie smakuje mi również rzadsza, w której jest więcej soków. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, bo to nasze drugie ulubione danie z cukinią.
Bigos z cukinii możemy podać na obiad, kolację lub nawet jako dodatek do dań z grilla, a największa przyjemnością i atrakcją stanie się przygotowanie go na świeżym powietrzu w kotle osadzonym nad ogniskiem.
Szczerze polecam.

Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 5-7 porcji (bez pieczarek i papryki)



Składniki:
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg młodej cukinii (ponad 1 kg, gdy cukinia jest starsza i należy obrać ją z grubej skórki)
  • 4 czerwone papryki (opcjonalnie)
  • 300-350 g pieczarek (opcjonalnie)
  • ok. 0,5 kg kiełbasy
  • 1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki posiekanych pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 pęczki zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Cebule pokroić w kostkę.
  2. Rozgrzać olej.
  3. Dodać cebulę.
  4. Smażyć do zeszklenia.
  5. W miedzy czasie pokroić w kostkę cukinię (jeśli cukinia jest starsza należy ją uprzednio obrać).
  6. Pod koniec szklenia cebuli dodać cukinię.
  7. Smażyć od czasu do czasu mieszając, aby cukinia lekko zmiękła.
  8. W między czasie pokroić w większą kostkę pieczarki, a następnie paprykę w średnie paski, a kiełbasę w ćwiartkę.
  9. Pod koniec smażenia cukinii dodać pokrojone składniki.
  10. Dodać również obrane ze skóry, a następnie pokrojone w kostkę pomidory/całą zawartość pomidorów z puszki.
  11. Dusić na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy cukinia zmięknie, a nadmiar soków odparuje (należy pozostawić tyle płynów w bigosie, ile nam odpowiada). 
  12. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.
  13. Wymieszać.
  14. Po wyłączeniu płomienia, posiekać nać pietruszki.
  15. Dodać do bigosu.
  16. Doprawić solą i dosyć znacznie pieprzem.
  17. Wymieszać.
  18. Podawać na ciepło z pieczywem.

20 komentarzy:

  1. Witam,

    akurat wczoraj robiłam leczo, tyle że w mojej rodzinie przygotowuje się je jako potrawę jarską, wykorzystujemy do niego cebulę, następnie pomidory, paprykę i na końcu cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju lecza, także ten przepis z cukinią na pewno wykorzystam:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat robię dzisiaj na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha .Z pieczarkami jeszcze nie robiłam .Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, bardzo lubię z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pysznie i na pewno też tak smakuje :-)
    Jedliśmy ostatnio takie leczo w Kudowie w domku letniskowym i wtedy myślałam sobie, że moglibyście z nami tu przyjechać. Dziewczynki byłyby uradowane. :-)
    Pozdrawiam kuzynka Justyna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. JA DODAJĘ JESZCZE CZOSNEK-POZDRAWIAM:)

      Usuń
  7. Cukinia w mojej ulubionej postaci. Uwielbiam takie leczo, sama dodaję jeszcze odrobinę wieprzowiny pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Leczo pyszne:)Zrobiłam zamiast tradycyjnego bigosu gdyż o tej porze roku jest jak najbardziej na czasie:)Rodzince bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No takie leczo o tej porze roku jest wręcz wskazane heh. Cieszę się, że tak smakowało i pozdrawiam.

      Usuń
  9. Hmm, nigdy z pieczarkami nie próbowałam, ale następnym razem dodam i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cukinię, a co za tym idzie każdą potrawę, w której się znajduje. Podobne danie do opisanego przez Ciebie zawsze serwuje nam kuzynka, kiedy wpadamy do niej z wizytą i wprost za tym przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam dzisiaj leczo z dodatkami, wyszło przepyszne. I ta pietruszka na końcu, palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że Leczo/Bigos tak smakował. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. W składnikach jest kiełbasa, a w przepisie ani słowa o niej:) W którym momencie ją dodajesz??

    OdpowiedzUsuń
  13. a przepraszam, doczytałam o kiełbasce. Mój mężczyzna by się bez niej nie obszedł hihi :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Leczo przygotowane już na wieczornego grilla, spróbowałam, jest bardzo smaczne, dobrze smakuje nawet letnie ;)Przed podaniem dodam pietruszkę, a narazie pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne... Ja do lecza dodaje jeszcze paprykę ostrą i słodką. Pozdrawiam Klaudia 14 l.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis Dario :D Sama też uwielbiam robić leczo :) Zapraszam do spróbowania moich przepisów http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...