Opis: Danie znane pod nazwą Leczo lub Bigos z cukinii. W moim domu nazywaliśmy to danie Bigosem z cukinii, ponieważ znajduje się w nim kiełbasa, pomidory i przecier pomidorowy. Mówiąc o Bigosie z cukinii nasuwa się nam myśl o lecie, bo wtedy wszystkie składniki do bigosu są dostępne w naszych ogrodach i na straganach. Ja również leczo przygotowuję w innych porach roku niż lato, ponieważ używam pomidorów z puszki, a cukinię mam dostępną cały rok w supermarketach. Bigos z cukinii możemy urozmaicić papryka i pieczarkami, ale ja najczęściej robię je w prostej wersji bez tych dodatkowych składników. Konsystencja również pozostaje do wyboru. U mnie na zdjęciu wersja gęstsza, ale niewątpliwie smakuje mi również rzadsza, w której jest więcej soków. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, bo to nasze drugie ulubione danie z cukinią.
Bigos z cukinii możemy podać na obiad, kolację lub nawet jako dodatek do dań z grilla, a największa przyjemnością i atrakcją stanie się przygotowanie go na świeżym powietrzu w kotle osadzonym nad ogniskiem.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 5-7 porcji (bez pieczarek i papryki)
Składniki:
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 kg młodej cukinii (ponad 1 kg, gdy cukinia jest starsza i należy obrać ją z grubej skórki)
- 4 czerwone papryki (opcjonalnie)
- 300-350 g pieczarek (opcjonalnie)
- ok. 0,5 kg kiełbasy
- 1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki posiekanych pomidorów w sosie własnym
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 pęczki zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebule pokroić w kostkę.
- Rozgrzać olej.
- Dodać cebulę.
- Smażyć do zeszklenia.
- W miedzy czasie pokroić w kostkę cukinię (jeśli cukinia jest starsza należy ją uprzednio obrać).
- Pod koniec szklenia cebuli dodać cukinię.
- Smażyć od czasu do czasu mieszając, aby cukinia lekko zmiękła.
- W między czasie pokroić w większą kostkę pieczarki, a następnie paprykę w średnie paski, a kiełbasę w ćwiartkę.
- Pod koniec smażenia cukinii dodać pokrojone składniki.
- Dodać również obrane ze skóry, a następnie pokrojone w kostkę pomidory/całą zawartość pomidorów z puszki.
- Dusić na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy cukinia zmięknie, a nadmiar soków odparuje (należy pozostawić tyle płynów w bigosie, ile nam odpowiada).
- Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.
- Wymieszać.
- Po wyłączeniu płomienia, posiekać nać pietruszki.
- Dodać do bigosu.
- Doprawić solą i dosyć znacznie pieprzem.
- Wymieszać.
- Podawać na ciepło z pieczywem.
Witam,
OdpowiedzUsuńakurat wczoraj robiłam leczo, tyle że w mojej rodzinie przygotowuje się je jako potrawę jarską, wykorzystujemy do niego cebulę, następnie pomidory, paprykę i na końcu cukinia :)
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju lecza, także ten przepis z cukinią na pewno wykorzystam:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAkurat robię dzisiaj na obiad ;)
OdpowiedzUsuńPycha .Z pieczarkami jeszcze nie robiłam .Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńPyszne, bardzo lubię z cukinią:)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie i na pewno też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJedliśmy ostatnio takie leczo w Kudowie w domku letniskowym i wtedy myślałam sobie, że moglibyście z nami tu przyjechać. Dziewczynki byłyby uradowane. :-)
Pozdrawiam kuzynka Justyna :-)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJA DODAJĘ JESZCZE CZOSNEK-POZDRAWIAM:)
UsuńCukinia w mojej ulubionej postaci. Uwielbiam takie leczo, sama dodaję jeszcze odrobinę wieprzowiny pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni.
OdpowiedzUsuńLeczo pyszne:)Zrobiłam zamiast tradycyjnego bigosu gdyż o tej porze roku jest jak najbardziej na czasie:)Rodzince bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńNo takie leczo o tej porze roku jest wręcz wskazane heh. Cieszę się, że tak smakowało i pozdrawiam.
UsuńHmm, nigdy z pieczarkami nie próbowałam, ale następnym razem dodam i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, a co za tym idzie każdą potrawę, w której się znajduje. Podobne danie do opisanego przez Ciebie zawsze serwuje nam kuzynka, kiedy wpadamy do niej z wizytą i wprost za tym przepadam:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj leczo z dodatkami, wyszło przepyszne. I ta pietruszka na końcu, palce lizać.
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że Leczo/Bigos tak smakował. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńW składnikach jest kiełbasa, a w przepisie ani słowa o niej:) W którym momencie ją dodajesz??
OdpowiedzUsuńa przepraszam, doczytałam o kiełbasce. Mój mężczyzna by się bez niej nie obszedł hihi :-)
OdpowiedzUsuńLeczo przygotowane już na wieczornego grilla, spróbowałam, jest bardzo smaczne, dobrze smakuje nawet letnie ;)Przed podaniem dodam pietruszkę, a narazie pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPyszne... Ja do lecza dodaje jeszcze paprykę ostrą i słodką. Pozdrawiam Klaudia 14 l.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Dario :D Sama też uwielbiam robić leczo :) Zapraszam do spróbowania moich przepisów http://leczo.net.pl/
OdpowiedzUsuń