Opis: Te razowe babeczki to mój pierwszy wypiek z mąki pełnoziarnistej. Babeczki wyszły bardzo smaczne. Dla Nas nawet smaczniejsze od niejednych babeczek z jasnej mąki pszennej . Moja Oli wcinała je jedną za drugą, aż musiałam powiedzieć stop :)
W strukturze wilgotne, miękkie, lekkie i odrobinę gęste. W smaku odpowiednio słodkie o jogurtowej i karmelowej nucie. Zdrowe, ponieważ pieczone z mąki razowej oraz oliwy z oliwek. Dietetyczne, gdyż z małą ilością jajek i dodatkiem jogurtu.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml
Składniki:
- 1 duże jajko
- ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
- ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
- masło/margaryna do posmarowania foremek
- bułka tarta do obsypania foremek
Przygotowanie:
- Do jajka dodać cukier.
- Ucierać/Miksować na puszystą masę ok. 3 min.
- Dodać jogurt naturalny.
- Wlać oliwę.
- Zmiksować, aby składniki połączyły się.
- Dodać proszek do pieczenia.
- Dodać mąkę.
- Wymieszać dokładnie łyżką.
- Foremki posmarować masłem/margaryną.
- Oprószyć bułką tartą.
- Włączyć piekarnik na 180*C.
- Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
- Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
śliczne!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają Twoje babeczki.Chciałabym tylko upewnić się czy 1/4 oliwy to mowa o szklance? Chętnie je przetestuję.Pozdrawiam Magda
UsuńPrzepraszam za nieścisłości, oczywiście chodzi o szklankę, już poprawiłam. Mam nadzieję, że babeczki będą smakować. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję za odpowiedź,podwijam rękawy i udaję się do kuchni w celu wiadomym:)pozdrawiam,Magda
UsuńBardzo dziękuję za smaczniutką propozycję do niedzielnej kawki.Pycha.Często będę do nich wracać.Pozdrawiam Magda
UsuńCieszę się bardzo, że Ci smakowały Magdo i chcesz do nich wracać. Pozdrawiam.
UsuńPięknie wyglądają te babeczki. Super pomysł ze sfotografowaniem ich z piórkami. Pięknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko:)
Usuńśliczne:) i te piórka dodają im finezji:)
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam pełnoziarniste wypieki
OdpowiedzUsuńZapisałam przepis, mam zamiar zrobić na Wielkanoc do koszyczka. Dam znać jak wyszły :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńprzed chwilą wyciągnęłam z piekarnika. Pyszneeee! A co ważniejsze- mega szybko się je robi ; ) Jedynie co do tej dietetyczności to się nie do końca zgodzę ;p
OdpowiedzUsuń:) Cieszę się, że smakowało. Fakt, robi się je błyskawicznie. Pozdrawiam.
UsuńProsty i zdrowy przepis, gratuluję! Jajko ewentualnie można jeszcze zastąpić dwiema łyżkami zmielonego siemienia lnianego :-)
OdpowiedzUsuń