Strony

poniedziałek, 12 marca 2012

Porkolt, czyli Gulasz Węgierski







Opis: Gulasz węgierski to jak sama nazwa wskazuje danie węgierskie. Gulasz najczęściej przygotowywany jest z mięsa wołowego i taki ja Wam dziś proponuję. Najważniejszym dodatkowym składnikiem w gulaszu węgierskim jest nie tyle świeża papryka, co papryka w proszku, w dość znaczącej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym klimacie. Ważne jest również, aby papryka nie była przesmażana na skwierczącym tłuszczu, lecz dodana na tłuszcz, który nie jest umiejscowiony na płomieniu i już nie gotuje się. Ten proces jest jedną z podstaw, które występują w węgierskim gulaszu i nadaje mu słodkości. Drugim ważnym składnikiem jest cebula. Jej większa ilość również nie jest przypadkowa, ponieważ tworzy naturalny sos. Dużym atutem gulaszu jest aromatyczny posmak wina, który idealnie wkomponowuje się w całość potrawy. 
W zależności od tego z czym chcemy podać potrawę, taką funkcję sprawuje nasz gulasz. Od tego też zależy ile porcji dania nam wyjdzie (wiadomo, że ziemniaki polane wywarem i mięsem liczy się inaczej niż gulasz podany w misce i zajadany np. z pieczywem). Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest bardziej treściwe i wydajne. Ja podałam z pieczywem,  ale makaron i ziemniaki również nieźle spiszą się w tym duecie. 
Potrawa jest banalnie prosta, ale czasochłonna. Wołowina musi być długo gotowana, aby była miękka. Ja z wołowiną nie mam dużego problemu, ponieważ zawsze przyrządzam ją w szybkowarze, więc w ciągu 45 minut mam danie na talerzu.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis z węgierskiej strony internetowej


Ilość: 2-3 porcje



Składniki:
  • 400 g mięsa wołowego 
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml wody * 2-5 porcji (w zależności od młodszego lub starszego mięsa)
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina 
  • 0,5 dużej czerwonej papryki 
  • 1 mały pomidor



Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w mniejszą kostkę.
  2. Na głębszej patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz.
  3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Usmażyć na rumiano.
  5. Dodać mięso.
  6. Usmażyć do uzyskania jasnego koloru i lekko zarumienionej skórki.
  7. Garnek odstawić z  płomienia, aby potrawa przestala się gotować.
  8. Posypać papryką.
  9. Wymieszać.
  10. Postawić garnek z powrotem na plomien i w dalszym ciągu smażyć.
  11. Posypać kuminem.
  12. Wymieszać.
  13. Doprawić solą.
  14. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę.
  15. Mięso zalać 300 ml wody (można je przełożyć do szybkowara). 
  16. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
  17. Dusić pod przykryciem do momentu wyparowania płynu.
  18. Mięso zalać ponownie wodą i dusić, aż płyn się prawie całkowicie zredukuje. 
  19. Powtarzać czynności do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  20. Pod koniec gotowania dodać paprykę i pomidora, oba pokrojone w kostkę.
  21. Zalać winem.
  22. Po raz ostatni dolać wodę.
  23. Dusić do miękkości warzyw.
  24. W efekcie końcowym powinno być ok. 400 ml wszystkich płynów, ale to również zależy od nas i od tego z czym będzie podawany gulasz.


13 komentarzy:

  1. Jak smacznie! Z wielką chęcią zjadłabym takiego gulaszu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym szybkowarem to bombowy pomysl - nie trzeba czekac tak dlugo na wspaniale, pozywne danie. Takie smaki najbardziej chodza za mna zima, ale i na wciaz jeszcze chlodne, wiosenne wieczory swietnie sie nadaja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro z winem, to na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie i kusząco :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pokusiłam się o przygotowanie go na Święta. Jak na razie tylko próbowałam odrobinę i jest pycha, zobaczymy jak będzie smakować jutro i pojutrze moim domownikom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Czekam na relację rodzinki :) Pozdrawiam i życzę smacznych świąt.

      Usuń
  6. No to okazuje się, że Magda Gessler sobie wymyśliła przesmażanie papryki na smalcu, bo w programie, gdzie gotowała gulasz węgierski tak właśnie kazała zrobić. Spróbuję Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chcę nikogo oczerniać, ale w sumie to trochę prawdy w tym jest. Jeśli wejdziemy na węgierskie strony internetowe, to każdy przepis podkreśla tą zasadę, a jeśli obejrzymy wideo z przepisem, to dowód mamy jak na dłoni. Tak czy inaczej mam nadzieję, że gulasz będzie smakować.

      Usuń
    2. Gulasz był bardzo smaczny, klasyka w prostym wydaniu. lubię takie ostre smaki. Winko sprawdziło się świetnie.

      Usuń
    3. Miło, że gulasz zasmakował :) Pozdrawiam.

      Usuń
  7. A ja taki gulasz przygotuję w kociołku na ognisku (jak się zrobi cieplej). Oczywiście przekaże swoje wrażenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super gulasz POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.