środa, 23 listopada 2011

Zupa Marchwiowo-Soczewicowa Z Sokiem Pomarańczowym







Opis: Zupę szczególnie polecam tym, którzy odkryli już aromatyczne indyjskie smaki i zagościły u nich na stałe. Zaś tym, którzy jeszcze nie zdążyli się z nimi zapoznać, proponuję popełnić swój pierwszy raz z tą zupą. Oczywiście zupa nie jest dla każdego, ponieważ trzeba lubić lub polubić smaki słodko-kwaśne z aromatycznymi wschodnimi przyprawami.
Bardzo prosta w przygotowaniu i niedroga (większość składników mamy w domu).
Dla mnie (powoli odkrywającej kuchnię indyjską) bardzo smaczna. Jaka okaże się dla Was, mam nadzieję, że będę miała szansę zobaczyć.


Pochodzenie: kuchnia indyjska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu (BBC GoodFood)


Ilość: 2-3 porcje; całość zupy to ok. 1,2 l



Składniki:
  • 1 łyżka oliwy/oleju/masła
  • 2 małe cebule
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 600 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 2 średnie marchewki (220 g)
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy (60 g)
  • 100 ml słodkiej śmietanki do zup/sosów 18%
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku
  • sól



Przygotowanie:
  1. W rondlu/garnku rozgrzać tłuszcz.
  2. Dodać cebulę pokrojoną na większe części (większa kostka lub ćwiartki plastrów).
  3. Smażyć na średnim płomieniu, aż uzyska złocisty kolor.
  4. Dolać sok pomarańczowy.
  5. Dolać bulion.
  6. Dodać marchew pokrojoną w cieńsze krążki/półkrążki.
  7. Dodać soczewicę.
  8. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy soczewica i marchew będą miękkie, czyli ok. 30-35 min.
  9. Zdjąć z płomienia.
  10. Połowę zawartości zupy odlać i zmiksować blenderem.
  11. Wlać z powrotem do pozostałej zupy w rondlu/garnku.
  12. Wlać śmietankę.
  13. Wymieszać.
  14. Dodać pozostałe przyprawy.
  15. W razie konieczności doprawić solą.
  16. Podawać na ciepło solo lub z pieczywem (polecam usmażoną w tosterze/na grillu ciabattę z masłem czosnkowym).
  17. Można przyozdobić świeżą kolendrą (posiekaną lub w listkach). 


      12 komentarzy:

      1. Zupa zapowiada się naprawdę pysznie!
        Tyle smaków i aromatycznych przypraw ma w sobie.
        Warto się na nią skusić.

        OdpowiedzUsuń
      2. wow - super kolor rozumiem żółty ??? :>

        OdpowiedzUsuń
      3. Mam wielką ochotę na taką zupę :)

        OdpowiedzUsuń
      4. przecudny kolor tej zupy :) a aromat czuje u mnie w domu :)
        pozdrawiam również z Irlandii :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Taki kolor zupki jest bardzo zachęcający

        OdpowiedzUsuń
      6. kolor zachwyca. a patrząc na składniki smak również

        OdpowiedzUsuń
      7. dobry pomysł na soczewicę:) kupiłam puszkę z 2 miesiące temu i nie wiedziałam co z nią zrobić. Ta zupka wygląda mega pysznie, muszę też spróbować:)

        OdpowiedzUsuń
      8. cudownie wygląda Twoja zupa!!! nie zna niestety smaków indyjskich a szkoda:) pozdrawiam

        OdpowiedzUsuń
      9. a w sprawie zapytanie to proszę podaj maila to odpowiem:))

        OdpowiedzUsuń
      10. Piegusek, chyba zjadło Ci w komentarzu literkę albo i nie :) : "nie zna niestety smaków indyjskich" zupa czy może miałaś na myśli siebie i zjadło ci literkę "m"

        P.S. Mój email jest dostępny w moim profilu, ale może nie działa jak podobnie w ostatnim czasie cały blog szwankuje, a ja czekam na naprawę ze strony pomocy Google, ale jej nie widzę :)

        na wszelki wypadek podam e-mail: daria8802@wp.pl

        OdpowiedzUsuń
      11. Pycha,ale musze przyznac ze okazala sie bardziej pikantna niz sie spodziewalam. Na pewno bede ja robic jeszcze nie raz ale zmiejsze ilosc chilli :)

        OdpowiedzUsuń

      Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...