Strony

środa, 19 października 2011

Zupa Krem Gruszkowo-Selerowy








 

































Opis: Krem gruszkowo-selerowy to bardzo bogata w konsystencji zupa. Jest nad wymiar kremowa sama w sobie i dodatkowo śmietankowa, dzięki słodkiej śmietance. Jej konsystencja nie jest gładka, a to za sprawą gruszki, która gwarantuje nam lekko szorstki posmak (podobnie do ziemniaków). Kremowo-śmietankowo-lekko słodka zupa, z lekkim akcentem imbirowym, co pasuje do niej idealnie. 
Polecam szczególnie fanom kremowych zup, bo Ci na pewno nie zawiodą się na jej niebanalnym smaku.


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu  (BBC Good Food)


Ilość: 2,5-3 porcje; całość zupy to ok. 1,5 l



Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 młode cebule szalotki wraz z drobiną zielonej części szczypiorku
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 g selera w korzeniu 
  • 4 średnie gruszki (400-450 g)
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 100 ml słodkiej śmietanki do zup (ja miałam kremówkę 30%)
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Rozgrzać masło w rondlu/garnku.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodać pokrojoną szalotkę ze szczypiorkiem.
  4. Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Wlać bulion.
  6. Dodać selera startego na tarce.
  7. Dodać obrane i pokrojone w większe części gruszki.
  8. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem ok. 25-40 min., aby seler był całkowicie miękki.
  9. Gotową zupę zmiksować blenderem.
  10. Dodać śmietanę.
  11. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Podawać solo, z tostem, groszkiem ptysiowym lub posiekanym szczypiorkiem.

8 komentarzy:

  1. Ja się pisze na taka zupka jako fan gruszek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. smak musi być faktycznie ciekawy:) nigdy nawet nie myślałam o zupie z gruszki, ale chętnie bym takiej spróbowała:)

    ps. bardzo lubię Twój blog:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Blackdiamondin zachęcam do spróbowania tej zupki :) Dziękuję za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. kremowe zupy są najpyszniejsze. nie tylko jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  5. jakkolwiek to zabrzmi, to chyba najbardziej kremowo wyglądający krem, jaki w życiu widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kas to dzięki gruszkom, one dają taki efekt i posmak.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawe połączenie! i ten dodatek imbiru.. mniam! chociaż ja bym chyba dała kawałek świeżego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiście,że można dać świeży, ale jaki jest odpowiednik świeżego w stosunku do suszonego, nie jestem pewna, więc nie dodawałam. Można dać na "oko".

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.