Strony

piątek, 21 października 2011

Groszek Ptysiowy

 





Opis: Groszek ptysiowy to ciasto parzone, którego używamy do karpatki. Więc kuleczki są delikatne i lekkie jak piórka, dlatego dodajemy je do zup o kremowej konsystencji, gdzie sprawdzają się wyśmienicie.


Pochodzenie: przepis z internetu (sto kolorów kuchni)


Ilość: bardzo duża blaszka z wyposażenia piekarnika; ok. 1 l pojemności




Składniki:

  • 90 ml wody
  • 30 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka (M)
  • Szczypta soli
  • dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek w proszku itp.



Przygotowanie:

  1. W garnuszku zagotować wodę z masłem.
  2. Dodać mąkę.
  3. Mieszać na średnim płomieniu do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
  4. Odstawić z płomienia.
  5. Wbić po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  6. Na sam koniec dodać sól, przyprawy do smaku i chwilę zmiksować, aby wszystko połączyło się.
  7. Ciasto nałożyć do szprycy z okrągłą końcówką (taką, którą można np. napisać coś kremem).
  8. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kulki o średnicy 1-1,5 cm.
  9. Rozgrzać piekarnik do 220* C.
  10. Piec 13-17 min. do momentu, kiedy groszki się zarumienią i będą łatwo odchodziły od papieru do pieczenia.
  11. Gotowe podawać z zupami krem. Nadmiar można zamrozić i na bieżąco wyciągać. 

2 komentarze:

  1. bardzo rzadko go jem, ale bardzo lubię ;) do zup idealny ;)

    dodaje do obserwowanych :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam z chłodnikiem jabłkowym mojej babci. Z całą pewnością spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.