Opis: Groszek ptysiowy to ciasto parzone, którego używamy do karpatki. Więc kuleczki są delikatne i lekkie jak piórka, dlatego dodajemy je do zup o kremowej konsystencji, gdzie sprawdzają się wyśmienicie.
Pochodzenie: przepis z internetu (sto kolorów kuchni)
Ilość: bardzo duża blaszka z wyposażenia piekarnika; ok. 1 l pojemności
Składniki:
- 90 ml wody
- 30 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 2 jajka (M)
- Szczypta soli
- dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek w proszku itp.
Przygotowanie:
- W garnuszku zagotować wodę z masłem.
- Dodać mąkę.
- Mieszać na średnim płomieniu do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
- Odstawić z płomienia.
- Wbić po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Na sam koniec dodać sól, przyprawy do smaku i chwilę zmiksować, aby wszystko połączyło się.
- Ciasto nałożyć do szprycy z okrągłą końcówką (taką, którą można np. napisać coś kremem).
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kulki o średnicy 1-1,5 cm.
- Rozgrzać piekarnik do 220* C.
- Piec 13-17 min. do momentu, kiedy groszki się zarumienią i będą łatwo odchodziły od papieru do pieczenia.
- Gotowe podawać z zupami krem. Nadmiar można zamrozić i na bieżąco wyciągać.
bardzo rzadko go jem, ale bardzo lubię ;) do zup idealny ;)
OdpowiedzUsuńdodaje do obserwowanych :P
Uwielbiam z chłodnikiem jabłkowym mojej babci. Z całą pewnością spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuń