sobota, 1 października 2011

Placki Ziemniaczane Z Kiszoną Kapustą






Opis: Placki są chrupiące z wierzchu, a w środku przypominają gotowane wiórki ziemniaczane. Kapusta jest lekko wyczuwalna. Całość serwujemy z ketchupem lub dipami i zieleniną w postaci szczypiorku.
Jest to smaczna i sycąca wersja szybkiego obiadu, który możemy przygotować w niecałe pół godziny.
Polecam. 


Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki


Ilość: 7-8 średnich placków



Składniki Na Placki:
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pełne garście odciśniętej kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ketchup lub wybrany dip
  • szczypiorek (opcjonalnie)



Składniki Na Dip:
  • 2 średnio-czubate łyżki ketchupu
  • 2 średnio-czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka czerwonego lub różowego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku



Przygotowanie Placków:
  1. Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  2. Kapustę kiszoną poszatkować.
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
  4. Wszystko połączyć.
  5. Wbić jajka.
  6. Dodać mąkę.
  7. Wymieszać dokładnie.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Rozgrzać olej.
  10. Kłaść na olej średniej grubości oraz średnicy masę ziemniaczaną z kapustą.
  11. Smażyć z obu stron na średnim płomieniu, aż skorupka będzie zarumieniona, a ziemniaki w środku miękkie, czyli ok. 10 min.
  12. Podawać na ciepło.
  13. Polewać dipem oraz posypać szczypiorkiem.


Przygotowanie Dipu:
  1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  2. Podawać.

10 komentarzy:

  1. są bardzo niebanalne przez ten kapuściany dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznosci!!!! moge sie wprosic????

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, a z dodatkiem kapusty nigdy - koniecznie muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, muszę przyznać że ujęłaś mnie tym pomysłem :) Plackożerca jestem straszliwy i naprawdę je lubię, a z kapuchą night jeszcze nie próbowałam :-)
    Koniecznie muszę przetestować!

    pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asieja - dziękuję.
    Gosia - proszę, jak najbardziej.
    Kasia - musisz, musisz spróbować.
    Nat- cieszę się, że przepis ci się spodobał.
    Hania-Kasia - ciekawa i błyskawiczna w wykonaniu, teraz wiem, że będę je przyrządzać jak zabraknie mi czasu i pomysłu na jakiś obiad.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale,nigdy takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczne placki, szybkie i łatwe. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...