Opis: Placki są chrupiące z wierzchu, a w środku przypominają gotowane wiórki ziemniaczane. Kapusta jest lekko wyczuwalna. Całość serwujemy z ketchupem lub dipami i zieleniną w postaci szczypiorku.
Jest to smaczna i sycąca wersja szybkiego obiadu, który możemy przygotować w niecałe pół godziny.
Polecam.
Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki
Ilość: 7-8 średnich placków
Składniki Na Placki:
- 2 duże ziemniaki
- 2 pełne garście odciśniętej kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
- ketchup lub wybrany dip
- szczypiorek (opcjonalnie)
Składniki Na Dip:
- 2 średnio-czubate łyżki ketchupu
- 2 średnio-czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka czerwonego lub różowego wytrawnego wina
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie Placków:
- Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Kapustę kiszoną poszatkować.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Wszystko połączyć.
- Wbić jajka.
- Dodać mąkę.
- Wymieszać dokładnie.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej.
- Kłaść na olej średniej grubości oraz średnicy masę ziemniaczaną z kapustą.
- Smażyć z obu stron na średnim płomieniu, aż skorupka będzie zarumieniona, a ziemniaki w środku miękkie, czyli ok. 10 min.
- Podawać na ciepło.
- Polewać dipem oraz posypać szczypiorkiem.
Przygotowanie Dipu:
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
- Podawać.
są bardzo niebanalne przez ten kapuściany dodatek!
OdpowiedzUsuńpysznosci!!!! moge sie wprosic????
OdpowiedzUsuńbardzo dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, a z dodatkiem kapusty nigdy - koniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńNo, muszę przyznać że ujęłaś mnie tym pomysłem :) Plackożerca jestem straszliwy i naprawdę je lubię, a z kapuchą night jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę przetestować!
pozdrawiam serdecznie! :)
Ciekawa wersja placków.
OdpowiedzUsuńAsieja - dziękuję.
OdpowiedzUsuńGosia - proszę, jak najbardziej.
Kasia - musisz, musisz spróbować.
Nat- cieszę się, że przepis ci się spodobał.
Hania-Kasia - ciekawa i błyskawiczna w wykonaniu, teraz wiem, że będę je przyrządzać jak zabraknie mi czasu i pomysłu na jakiś obiad.
Pozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale,nigdy takich jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne placki, szybkie i łatwe. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń