Opis: Babka o cytrynowym smaku, wilgotnym i mięsistym miąższu, obowiązkowo polana lukrem cytrynowym. Nie wiem co jeszcze mogłabym o niej napisać oprócz tego, że jest moją ulubioną babką. Piekę ją od kilku lat i jeszcze mnie nie zwiodła, choć wiem, że mogłaby, ponieważ dodatek soku do niej może spowodować u niektórych efekt zakalca. Na szczęście mi się to nie zdarza i mogę się nią delektować, gdy tylko zechcę. Prosta, szybka w przygotowaniu, składniki na nią przeważnie każdy z nas ma w domu (no chyba, że nie pijemy herbaty z cytryną ;)). Babka utrzymuje świeżość do trzech dni, a dla jej intensywniejszego koloru dodaję czasami kurkumę, która nie zmienia jej smaku.
Polecam.
Pochodzenie: przepis z internetu
Ilość: średnia babka (piekłam w formie na babkę o poj. 1 l i w 3. foremkach na babeczki o poj. 50 ml każda, ale mozemy ją również upiec w formie o poj. 1,5 l)
Składniki Na Babkę:
- 4 duże jajka
- 250 g miękkiego masła/margaryny
- 2/3 szkl. cukru (165 g)
- skórka otarta z 1 większej cytryny
- sok wyciśnięty z 1 większej cytryny
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie dla uzyskania intensywniejszego koloru)
Składniki Na Lukier Cytrynowy:
- 180 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- ok. 2 łyżki wrzącej wody
Przygotowanie Babki:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Masło/Margarynę włożyć do miski i podzielić na kilka mniejszych kawałków.
- Zmiksować na puszystą i kremową konsystencję do momentu, kiedy stanie się bielsze/sza.
- Dodawać po jednym żółtku stale ucierając do momentu, kiedy każde pojedynczo dodane żółtko połączy się z masą i utworzy jednolity kolor.
- Dodawać stopniowo cukier stale ucierając ok. 2-3 min.
- Dodać skórkę z cytryny.
- Zmiksować dla połączenia się składników.
- Wlać sok z cytryny.
- Zmiksować dla połączenia się składników.
- W oddzielnej misce ubić na sztywno białka.
- Wmieszać je delikatnie łyżką/szpatułką w kilku etapach do ucieranej masy, aby za każdym dodaniem piana z białek połączyła się z resztą masy, ale nie utworzyła wody.
- W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumą.
- Przesiewać stopniowo mieszankę do miski z ucieranymi składnikami i za każdym razem dokładnie wymieszać, aby składniki całkowicie się połączyły.
- Piekarnik rozgrzać do 180*C.
- Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- Wylać ciasto do formy na babkę.
- Piec 40-50 min. do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy, a babka nabierze złocistego koloru.
- Babkę wyciągnąć po ok. 10 min. z formy i studzić na kratce.
- Polać gotowym lukrem.
Przygotowanie Lukru:
- Do cukru pudru dodać sok wyciśnięty z cytryny i wrzącą wodę.
- Utrzeć (np. widelcem, trzepakiem lub mikserem) do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Polać natychmiast po babce lub odczekać chwilę, aż lukier lekko zgęstnieje i wtedy polać po babce.
Witam
OdpowiedzUsuńCzy ubite białka można wmieszać do utartej masy za pomoca miksera?
Witam, za chwilę dopisze to w przepisie, ale teraz wyjaśnię dlaczego nie. Ubite jajka możemy wmieszać tylko za pomocą szpatułki lub łyżki, za pomocą miksera zrobi nam się z nich woda, o której właśnie wspominam, aby jej uniknąć :) Pozdrawiam.
UsuńPS: Gratuluję bloga-jest świetny.Od jakiegoś czasu go śledzę i korzystam z pani przepisów.Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za miłe słowa. Pozdrawiam również ;)
UsuńUpiekłam dziś tą babkę z moim kochamym dzieciątkiem. Jest smaczna i napewno pojawi sie u nas jeszcze na swięta. Dziekuję i polecam. Pozdrawiamy z synkiem:-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu, a babka Wam smakowała. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńmnniamm !
OdpowiedzUsuńdodaję do obserwowanych
lubieessc.blogspot.com
Jaka żółciutka, mniam! Przepadam za cytrynowymi babkami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńA ja z braku cytryny zrobiłam z pomarańczą i wyszła rewelacyjna ! Bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Z pomarańczą zapewne wyszła mniej kwaśna w smaku, ale to też jest dobry i pyszny pomysł w razie braku cytryny ;) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo pysznie wygląda ta babeczka! Mniam:)
OdpowiedzUsuńLubię cytrynowe.
Zrobiłam tę babkę na święta, wyszła rewelacyjnie! Babkę robiłam pierwszy raz w życiu i nawet nie spodziewałam się takiego efektu! Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco :)
Cieszę się bardzo, że babka wyszła i smakowała. Pozdrawiam również smacznie :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWlasnir sie piecze zobaczymy co wydzie
OdpowiedzUsuńUpiekłam tą babeczkę , wyszła pyszna, aż sama nie mogłam się nadziwić, że mi wyszła. Dzięki za przepis. Fajna opcja z tymi babeczkami małymi, wykorzystam na Wielkanoc - upiekę tak jak Ty i większą zostawię w domu, a pozostałe malutkie do koszyczka na święconkę - dwie pieczenie na jednym ogniu ;) Pozdraiwam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZrobiony i pychota jeszcze tak pyznej babki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń