Opis: Jedną z moich ulubionych zimowych zup jest właśnie zupa krem z porów i ziemniaków. Nalewam ją do małej miseczki i chodząc po domu, ogrzewam nią swe dłonie i powoli smakuję zupę, maczając łyżkę w jej kremowej postaci... yummy .
Na blogu już znajduje się przepis na zupę krem z porów i ziemniaków, ale ten, który dziś podaję jest bardziej szczegółowy i lekko wzbogacony.
To zupa, którą przygotujecie w niecałe pół godziny pod warunkiem, że dysponujecie gotowym bulionem. Gdy chcecie ugotować go razem z zupą, Wasz czas wydłuży się do 25 minut.
Ważnym składnikiem, którego używam od pewnego czasu, gdy przygotowuję tę zupę jest kolorowy pieprz. Czasami podaję zupę z orzechami, gdyż ona sama ma lekko orzechowy posmak.
Polecam serdecznie.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 1,5 l zupy
Składniki:
- 0,8 l bulionu wołowego/drobiowego lub 1 l wody + 1 noga z kurczaka/inna porcja rosołowa (niekoniecznie drobiowa) + 0,5 średniej pietruszki + 1 średnia marchewka + 3 ziarenka ziela angielskiego + 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 średniej cebuli
- 0,5 kg porów (całe pory wraz z ich zieloną częścią)
- 2 łyżki masła+1 łyżka oleju
- 3 średnie ziemniaki
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Jeśli nie posiadamy gotowego bulionu, to do średniego garnka należy włożyć porcję rosołową, obrane i przekrojone na pół warzywa oraz przyprawy.
- Zalać wodą.
- Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
- Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20-25 min. do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie i lekko rozpadające się.
- Po ugotowaniu bulionu, wyciągnąć z niego przyprawy i mięso.
- Obrać i posiekać czosnek.
- Obrać i pokroić cebulę w kostkę.
- Pokroić pory w talarki, pozostawiając tylko ich końcówki z "włosiem".
- W szerszym rondlu rozpuścić i rozgrzać masło oraz olej.
- Dodać czosnek.
- Zarumienić.
- Dodać cebulę.
- Przysmażyć ją na złoty kolor.
- Dodać pory.
- Podsmażyć je do momentu zeszklenia, a następnie do lekkiego zarumienienia.
- Jeśli przygotowywaliście przed chwilą bulion z warzywami, należy z niego wyciągnąć warzywa i pokroić je na mniejsze kawałki, co ułatwi ich późniejsze zmiksowanie.
- Ugotowane warzywa dodać do podsmażanych warzyw.
- Wszystko zalać bulionem.
- Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw.
- Zupę zmiksować na kremową konsystencję.
- Dodać śmietanę.
- Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem kolorowym.
- Wymieszać.
- W razie konieczności dolać przegotowanej wody, aby zupa uzyskała 1,5 litra objętości.
- Podawać na ciepło solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub orzechami.
piękne zdjęcia. a zupka wygląda wyjątkowo smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie za miłe słowa :)
UsuńZupka musi być pyszna i na taką pogodę, jak dziś, jak znalazł ! A zdjęcia robisz wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miłe słowa i choć do wspaniałych fotografii moim zdaniem mi jeszcze daleko, bardzo cieszy mnie to, że ktoś docenia i chwali, to co robię. Dziękuję jeszcze raz serdecznie i pozdrawiam ciepło.
UsuńZupa pyszna i na stałe zawita juz u nas. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa zostanie u Was już na stałe :) Dziękuję za komentarz i równiez pozdrawiam.
UsuńZnalazłam Twoją stronę szukając przepisu właśnie na tę zupę, ale widząc jakie inne przepyszne zupy tu proponujesz stwierdziłam, że chyba muszę ugotować każdąz nich - tak zachęcająco wyglądają. Jestem dosłownie zachwycona propozycjami :) DZIĘKUJĘ :)
OdpowiedzUsuńMonika
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńNo tak, troszeczkę zup nazbierało się na blogu, ponieważ uwielbiam je i staram się je gotować jak najczęściej w różnych postaciach i połączeniach do tego stopnia, że bardzo rzadko, bo nie pamiętam kiedy dokładnie ostatnio robiłam jakąś naszą tradycyjną polską zupę - hmmm... musze to nadrobić :) Dziękuję Ci za miłe słowa, zapraszam po więcej przepisów na zupy, bo ich nie zabraknie nigdy no i mam nadzieję, że będą Ci smakować :) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPrzepyszna, ja dodałam jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej. Zupa pięknie pachnie i rozgrzewa.
OdpowiedzUsuńWitam, zgodzę się w pełni, że zupa jest rozgrzewająca i pachnąca. Świetny pomysł z gałką muszkatołową, wypróbuję. Pozdrawiam i cieszę się, że zupa smakowała.
UsuńWłaśnie jestem po realizacji tego przepisu. Żona i dzieci zachwycone smakiem. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPiotr. Mazury.
Moje dziecko również uwielbia tę zupę, więc cieszę się, że Twoim dzieciom też zasmakowała. Pozdrawiam serdecznie i polecam Zupę Krem Z Groszku ( http://dariaanna.blogspot.ie/2012/12/zupa-groszkowa-z-pesto-i-cynamonem.html ), również pyszną i lubianą przez dzieci.
Usuńwłaśnie zrobiłam ją po 'głodowaniu' od rana, niestety tak wyszło, i po prostu umieram z zachwytu :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za ten przepis, na pewno będzie gościł w moim garze nierzadko :)
pozdrawiam Cię!
Cieszę się, że tak pozytywnie zakończyłaś swoje "głodowanie" i pozdrawiam również.
UsuńPyszna nawet bez smietany. Idealna konsystencja.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. Co prawda śmietanę daję, ponieważ lubię jak zupa ma taki śmietankowy posmak, ale można i bez ;) Kwestia przyzwyczajenia i potrzeby :) Pozdrawiam.
UsuńPycha polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała i przepraszam za zwłokę w podziękowaniach za komentarz :)
UsuńTrochę kroków wykonania jest, ale w rezultacie bardzo szybka i smaczna zupa :)
OdpowiedzUsuń