Strony

czwartek, 24 stycznia 2013

Pani Walewska/Pychotka (najlepsza)







Opis: Pani Walewska to jedno z najlepszych polskich ciast. Ulubione ciasto mojego Męża, który pochłania je kawałek za kawałkiem, a zaznaczę, że za wypiekami nie przepada i inne ciasta mogą być mu obojętne, ale Pani Walewskiej/Pychotki nie odmówi nigdy. Krótko i na temat napisze tylko tyle, że tego ciasta nie można nie pokochać. Po kilku próbach pieczenia owego ciasta, postanowiłam zebrać te wszystkie przepisy, które wykorzystywałam w jeden przepis i tak powstała moim zdaniem najlepsza wersja Pani Walewskiej/Pychotki, jaką miałam okazję jeść.
Dwa placki półkruche (Ci, którzy piekli Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką wiedzą o jakie ciasto półkruche chodzi, ponieważ to prawie taki sam rodzaj ciasta z bezą) posmarowane powidłami śliwkowymi, przykryte chrupiącą bezą z orzechami i migdałami,a po środku krem budyniowo-maślany z rodzynkami, których nie może zabraknąć w tym kremie. Po prostu Pychotka,  bo to jej drugie imię. 
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis zaczerpnięty z różnych źródeł


Ilość: blaszka o wym. 32/23 cm





Składniki Na Ciasto Półkruche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • 200 g masła/margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany
  • 4 żółtka



Składniki Na Bezę:
  • 4 białka
  • 200 g cukru kryształu



Składniki Dodatkowe:
  • ok. 400 g powideł śliwkowych 
  • ok. 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 100 g płatków migdałowych



Składniki Na Krem Budyniowo-Maślany:
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g masła/margaryny
  • 100 g rodzynek (wcześniej zamoczonych)



Przygotowanie Ciasta Półkruchego:
  1. Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę.
  2. Dodać proszek do pieczenia.
  3. Dodać sodę.
  4. Wymieszać.
  5. Dodać pokrojone w mniejszą kostkę masło/margarynę.
  6. Dodać cukier puder.
  7. Dodać śmietanę.
  8. Dodać żółtka.
  9. Szybko wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję i zwartą kulę.
  10. Podzielić ciasto na dwie części.
  11. Każdą włożyć do woreczka.
  12. Włożyć na 20 min. do zamrażalnika, aby stwardniało.



Przygotowanie Bezy:
  1. Pod koniec chłodzenia ciasta, należy wlać białka do miski.
  2. Ubić je na sztywno.
  3. Dodawać stopniowo cukier, stale ubijając do momentu, kiedy białka staną się lśniące i gęste w konsystencji.
  4. Wyrównać wierzch białek i podzielić na dwie części.



Przygotowanie Ciasta Półkruchego Z Bezą:
  1. Z papieru do pieczenia wyciąć 2 sztuki o wymiarze spodu formy.
  2. Jedną część ciasta położyć na wyciętym papierze do pieczenia.
  3. Przykryć folią spożywczą.
  4. Rozwałkować wałkiem do brzegów papieru.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  6. Ciasto na papierze włożyć do formy.
  7. Posmarować połową zawartości powideł śliwkowych.
  8. Posmarować połową zawartości ubitych białek.
  9. Posypać połową zawartości orzechów włoskich.
  10. Posypać połową zawartości płatków migdałowych.
  11. Włożyć ciasto do piekarnika.
  12. Piec 20-25 min. do momentu zezłocenia się bezy.
  13. Ciasto wyciągnąć z formy (najlepiej nakładając delikatnie trochę mniejszą lub taką samą jak rozmiar placka deskę - deska powinna dotykać ciasta).
  14. Odłożyć do ostudzenia.
  15. Upiec drugi placek w taki sam sposób.



Przygotowanie Kremu Budyniowo-Maślanego:
  1. Chwilę po włożeniu ciasta z bezą do piekarnika, należy odlać połowę zawartości mleka do wyższego naczynia.
  2. Dodać obie mąki.
  3. Dodać żółtka.
  4. Wymieszać wszystko na jednolitą masę bez grudek (można sobie pomóc mikserem lub blenderem).
  5. Do średniego rondla wlać pozostałość mleka.
  6. Dodać cukier.
  7. Dodać ekstrakt waniliowy.
  8. Doprowadzić do zagotowania.
  9. Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowane mleko z mąką.
  10. Cały czas mieszać drewnianą szpatułką do momentu, kiedy budyń się zagotuje i przestanie gęstnieć.
  11. Budyń wylać na duży talerz.
  12. Przykryć drugim talerzem o takim samym rozmiarze.
  13. Odłożyć w chłodne miejsce do ostudzenia.
  14. Masło zmiksować na puszysto.
  15. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu.
  16. Miksować do połączenia się składników.
  17. Dodać odsączone i osuszone rodzynki.
  18. Krótko zmiksować, aby rodzynki pozostały w dalszym ciągu w całości.



Przygotowanie Końcowe:
  1. Na jeden z placków wyłożyć krem budyniowy.
  2. Rozsmarować równo.
  3. Położyć drugi placek.
  4. Schłodzić do momentu stwardnienia kremu. 

17 komentarzy:

  1. Bardzo ją lubię. Idealna na wszelkie imprezy i przyjęcia.
    Pyszna i ładna:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne zdjęcia. i ciasto cudne.
    jeżeli Pani Walewska się miała utożsamiać z ciastem, to piękna z niej była kobieta.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto śliczne, choć ja pozbyłabym się jednak rodzynek. Reszta pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie :)

    p.s Ja też pozbyłabym się rodzynek :) ( ale mój mąż i teściu byliby wtedy zawiedzeni ;))

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, to jedno z moich ukochanych ciast, które kojarzy się z dzieciństwem :-)
    Piękne zdjęcia!!!!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. a nie ma jakiejs wersji kremu bez żółtek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest domowy budyń, a dobry domowy budyń musi mieć żółtka - jeśli nie chcesz, nie musisz już ich dodawać, ale to straci na smaku no i wtedy dałabym więcej mąki. Jest jeszcze wersja z gotowymi budyniami, którą mam podaną w zeszycie, ale nie każdy uznaje kupne budynie, więc jej nie podawałam. Pozdrawiam, w razie pytań proszę pisać.

      Usuń
  7. Pychotka... tradycyjna i najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedawno skusilam się zrobić pychotkę. Mała imprezka rodzinna, więc postanowiłam zaszaleć.
    Pychotka to dość pracochłonne ciasto, ale jeżeli idziesz krok po kroku z przepisem, wszystko idzie gładko.
    Efekt - zniewalający!!! Moi goście nie mogli uwierzyć, że same ją robiłam! Pochwał zebrałam co niemiara.
    A jaka byłam dumna!
    Naprawdę polecam zmierzyć się z pychotką, bo naprawdę warto. Smak niepowtarzalny, można jeść kawałek za kawałkiem.
    Dziękuję za tak wspaniały przepis.
    Marta z Bytomia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że Pychotka udała Ci się i smakowała wszystkim. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Ciastko zrobiłam - wyszło pyszne. Przepis extra. Ciastko wymaga trszkę poświęcenia, ale warto. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że poświęcenie włożone w ciasto uznałaś za warte zachodu :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Jest to najlepszy przepis na pychotkę jaki znalazłam no i bardzo dokładny opis:)
    Polecam nawet kulinarnym świezynkom

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie dziękuję za przepis- pychotka wyszła przepyszna :) Ciasto robiło furorę na wielkanocnym stole

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy pieczemy z termoobiegiem czy gora dol?

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.