Opis: Pani Walewska to jedno z najlepszych polskich ciast. Ulubione ciasto mojego Męża, który pochłania je kawałek za kawałkiem, a zaznaczę, że za wypiekami nie przepada i inne ciasta mogą być mu obojętne, ale Pani Walewskiej/Pychotki nie odmówi nigdy. Krótko i na temat napisze tylko tyle, że tego ciasta nie można nie pokochać. Po kilku próbach pieczenia owego ciasta, postanowiłam zebrać te wszystkie przepisy, które wykorzystywałam w jeden przepis i tak powstała moim zdaniem najlepsza wersja Pani Walewskiej/Pychotki, jaką miałam okazję jeść.
Dwa placki półkruche (Ci, którzy piekli Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką wiedzą o jakie ciasto półkruche chodzi, ponieważ to prawie taki sam rodzaj ciasta z bezą) posmarowane powidłami śliwkowymi, przykryte chrupiącą bezą z orzechami i migdałami,a po środku krem budyniowo-maślany z rodzynkami, których nie może zabraknąć w tym kremie. Po prostu Pychotka, bo to jej drugie imię.
Dwa placki półkruche (Ci, którzy piekli Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką wiedzą o jakie ciasto półkruche chodzi, ponieważ to prawie taki sam rodzaj ciasta z bezą) posmarowane powidłami śliwkowymi, przykryte chrupiącą bezą z orzechami i migdałami,a po środku krem budyniowo-maślany z rodzynkami, których nie może zabraknąć w tym kremie. Po prostu Pychotka, bo to jej drugie imię.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis zaczerpnięty z różnych źródeł
Ilość: blaszka o wym. 32/23 cm
Składniki Na Ciasto Półkruche:
- 400 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sosy oczyszczonej
- 200 g masła/margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany
- 4 żółtka
Składniki Na Bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru kryształu
Składniki Dodatkowe:
- ok. 400 g powideł śliwkowych
- ok. 200 g posiekanych orzechów włoskich
- ok. 100 g płatków migdałowych
Składniki Na Krem Budyniowo-Maślany:
- 0,5 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250 g masła/margaryny
- 100 g rodzynek (wcześniej zamoczonych)
Przygotowanie Ciasta Półkruchego:
- Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę.
- Dodać proszek do pieczenia.
- Dodać sodę.
- Wymieszać.
- Dodać pokrojone w mniejszą kostkę masło/margarynę.
- Dodać cukier puder.
- Dodać śmietanę.
- Dodać żółtka.
- Szybko wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję i zwartą kulę.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Każdą włożyć do woreczka.
- Włożyć na 20 min. do zamrażalnika, aby stwardniało.
Przygotowanie Bezy:
- Pod koniec chłodzenia ciasta, należy wlać białka do miski.
- Ubić je na sztywno.
- Dodawać stopniowo cukier, stale ubijając do momentu, kiedy białka staną się lśniące i gęste w konsystencji.
- Wyrównać wierzch białek i podzielić na dwie części.
Przygotowanie Ciasta Półkruchego Z Bezą:
- Z papieru do pieczenia wyciąć 2 sztuki o wymiarze spodu formy.
- Jedną część ciasta położyć na wyciętym papierze do pieczenia.
- Przykryć folią spożywczą.
- Rozwałkować wałkiem do brzegów papieru.
- Rozgrzać piekarnik do 180*C.
- Ciasto na papierze włożyć do formy.
- Posmarować połową zawartości powideł śliwkowych.
- Posmarować połową zawartości ubitych białek.
- Posypać połową zawartości orzechów włoskich.
- Posypać połową zawartości płatków migdałowych.
- Włożyć ciasto do piekarnika.
- Piec 20-25 min. do momentu zezłocenia się bezy.
- Ciasto wyciągnąć z formy (najlepiej nakładając delikatnie trochę mniejszą lub taką samą jak rozmiar placka deskę - deska powinna dotykać ciasta).
- Odłożyć do ostudzenia.
- Upiec drugi placek w taki sam sposób.
Przygotowanie Kremu Budyniowo-Maślanego:
- Chwilę po włożeniu ciasta z bezą do piekarnika, należy odlać połowę zawartości mleka do wyższego naczynia.
- Dodać obie mąki.
- Dodać żółtka.
- Wymieszać wszystko na jednolitą masę bez grudek (można sobie pomóc mikserem lub blenderem).
- Do średniego rondla wlać pozostałość mleka.
- Dodać cukier.
- Dodać ekstrakt waniliowy.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowane mleko z mąką.
- Cały czas mieszać drewnianą szpatułką do momentu, kiedy budyń się zagotuje i przestanie gęstnieć.
- Budyń wylać na duży talerz.
- Przykryć drugim talerzem o takim samym rozmiarze.
- Odłożyć w chłodne miejsce do ostudzenia.
- Masło zmiksować na puszysto.
- Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu.
- Miksować do połączenia się składników.
- Dodać odsączone i osuszone rodzynki.
- Krótko zmiksować, aby rodzynki pozostały w dalszym ciągu w całości.
Przygotowanie Końcowe:
- Na jeden z placków wyłożyć krem budyniowy.
- Rozsmarować równo.
- Położyć drugi placek.
- Schłodzić do momentu stwardnienia kremu.
Bardzo ją lubię. Idealna na wszelkie imprezy i przyjęcia.
OdpowiedzUsuńPyszna i ładna:)
Pozdrawiam.
śliczne zdjęcia. i ciasto cudne.
OdpowiedzUsuńjeżeli Pani Walewska się miała utożsamiać z ciastem, to piękna z niej była kobieta.
ciasto śliczne, choć ja pozbyłabym się jednak rodzynek. Reszta pyszna:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńp.s Ja też pozbyłabym się rodzynek :) ( ale mój mąż i teściu byliby wtedy zawiedzeni ;))
Pozdrawiam :)
Wygląda obłędnie, to jedno z moich ukochanych ciast, które kojarzy się z dzieciństwem :-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!!!!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Uwielbiam to ciasto ;D
OdpowiedzUsuńa nie ma jakiejs wersji kremu bez żółtek?
OdpowiedzUsuńTo jest domowy budyń, a dobry domowy budyń musi mieć żółtka - jeśli nie chcesz, nie musisz już ich dodawać, ale to straci na smaku no i wtedy dałabym więcej mąki. Jest jeszcze wersja z gotowymi budyniami, którą mam podaną w zeszycie, ale nie każdy uznaje kupne budynie, więc jej nie podawałam. Pozdrawiam, w razie pytań proszę pisać.
UsuńPychotka... tradycyjna i najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNiedawno skusilam się zrobić pychotkę. Mała imprezka rodzinna, więc postanowiłam zaszaleć.
OdpowiedzUsuńPychotka to dość pracochłonne ciasto, ale jeżeli idziesz krok po kroku z przepisem, wszystko idzie gładko.
Efekt - zniewalający!!! Moi goście nie mogli uwierzyć, że same ją robiłam! Pochwał zebrałam co niemiara.
A jaka byłam dumna!
Naprawdę polecam zmierzyć się z pychotką, bo naprawdę warto. Smak niepowtarzalny, można jeść kawałek za kawałkiem.
Dziękuję za tak wspaniały przepis.
Marta z Bytomia
Cieszę się ogromnie, że Pychotka udała Ci się i smakowała wszystkim. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCiastko zrobiłam - wyszło pyszne. Przepis extra. Ciastko wymaga trszkę poświęcenia, ale warto. Polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że poświęcenie włożone w ciasto uznałaś za warte zachodu :) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPiękny "obraz" :)
OdpowiedzUsuńJest to najlepszy przepis na pychotkę jaki znalazłam no i bardzo dokładny opis:)
OdpowiedzUsuńPolecam nawet kulinarnym świezynkom
Pięknie dziękuję za przepis- pychotka wyszła przepyszna :) Ciasto robiło furorę na wielkanocnym stole
OdpowiedzUsuńCzy pieczemy z termoobiegiem czy gora dol?
OdpowiedzUsuń