Opis: Lubczyk to chyba moja ulubiona przyprawa, której często używam w kuchni. Dzisiaj bardzo prosty przepis z jej zastosowaniem i dodatkowo z goździkami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Sos jest aromatyczny, ale o to właśnie chodziło, aby dominowały w nim przyprawy, a nie tylko smak mięsa.
Polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: ok. 6-7 porcji
Składniki:
- 1,200 kg karkówki wieprzowej
- 2 łyżki oleju/smalcu
- lubczyk suszony
- 8 całych goździków
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 500 ml wody do duszenia
- 500 ml + 100 ml wody do sosu
Przygotowanie:
- Karkówkę obkroić z nadmiernego tłuszczu i podzielić na grubsze plastry (u mnie z takiej ilości wychodzi 8-9 plastrów).
- Obsypać obficie lubczykiem z dwóch stron (patrz zdjęcie na dole).
- Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni.
- Podsmażyć każdy plaster mięsa na patelni do momentu kiedy uzyska złoty kolor.
- Każdy plaster włożyć do szerszego rondla/garnka.
- Zalać wodą (500 ml).
- Dodać goździki.
- Dodać liść laurowy.
- Dusić pod niecałkowitym przykryciem na średnim płomieniu do momentu, kiedy płyn zredukuje się o 2/3 objętości.
- Po tym czasie odkryć pokrywkę i dusić bez przykrycia do momentu, kiedy płyn prawie całkowicie się zredukuje.
- Pod koniec redukowania płynu obrócić mięso na drugą stronę, aby nabrało lekkiej glazury.
- Zalać delikatnie wodą (500 ml), aby przyprawy nie spłynęły całkowicie z górnej strony mięsa.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Wyciągnąć mięso z rondla i odstawić pod przykryciem, aby nie wystygło.
- Do wody (100 ml) dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Wlać mieszankę do gotującego się wywaru z mięsa.
- Doprowadzić do zagotowania i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
- Mięso podawać z ziemniakami z wody/kluskami śląskimi polanymi sosem i z dodatkiem surówki lub buraczków.
super przepis:) i jakie sliczne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńObiadek jak marzenie ;D TYLKO bez buraczków poproszę ;D
OdpowiedzUsuńKarkówka prezentuje się bosko, a te kluseczki to niebo w gębie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńboskie mmmm az slinka cieknie :D pieknie to wyglada na zdjeciu :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna i aromatyczna! Super :)
OdpowiedzUsuń