Opis: Jeśli lubicie nasze polskie pierogi z serem i te oddzielne z owocami, np. z czereśniami, to z zestawienia tych dwóch rodzajów pierogów będziecie bardzo zadowoleni. Proporcja sera do czereśni to mniej więcej 50/50.
Ciasto na pierogi zrobiłam ze swojego ulubionego miękkiego ciasta, ale równie dobrze sprawdzi się tu ciasto bardziej twarde, czyli te z dodatkiem jajka.
Polecam takie pierogi zwłaszcza w porze letniej, ponieważ smakują nawet jako deser na zimno.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 20 pierogów wykrawanych z pierogownicy o średnicy 9 cm i napełnianych 1. czubatą łyżeczką farszu
Składniki Na Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (wrocławskiej lub poznańskiej, typ 500)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 200 ml wrzącej wody/mleka
Składniki Na Farsz:
- 250 g świeżych lub rozmrożonych i w miarę czereśni
- 275 g sera białego półtłustego lub tłustego (może być zmielony)
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy/kilka kropel olejku waniliowego/esencja waniliowa do smaku
- cukier do smaku
Składniki Dodatkowe:
- roztopione masło i cukier lub gęsta śmietana i cukier
Przygotowanie Farszu:
- Czereśnie osuszyć, aby nie ociekały z wody lub soku, wypestkować i pokroić w mniejsze części, np. ćwiartki (nie mniejsze).
- Dodać ser.
- Wymieszać.
- Dodać żółtko.
- Dodać odpowiednik smaku waniliowego.
- Dodać cukier do smaku.
- Wymieszać.
Przygotowanie Ciasta:
Przygotowanie Pierogów:
- Przesiać mąkę do miski.
- Dodać sól.
- Wlać olej.
- Stopniowo wlewać wodę, mieszając łyżką do momentu powstania dużych grudek.
- Na sam koniec wyrobić ciasto ręką na gładką kulę, czyli ok. 3 min.
- Przykryć bawełnianą ściereczką.
Przygotowanie Pierogów:
- Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm (jeśli nie wykorzystamy za jednym razem całego ciasta, resztę przykrywamy ściereczką do momentu jego wykorzystania).
- Wykrawać krążki o śred. 9 cm i nakładać na środek 1. czubatą łyżeczkę farszu.
- Stworzyć półokrąg i zlepiać boki pieroga.
- Z pozostałego pomiędzy krążkami ciasta, utworzyć gładką kulę i rozwałkować je na grubość 3 mm oraz postępować z poprzednimi pierogami.
- Gotowe pierogi układać na obsypanej mąką powierzchni i przykryć ściereczką bawełnianą.
- Zagotować wodę z odrobiną soli.
- Pierogi kłaść na gotującą się na dużym płomieniu wodę.
- Po 3 sek. od momentu ich wrzucenia, zamieszać delikatnie pierogi lub potrząsnąć lekko garnkiem, co je poruszy i spowoduje, że się nie przykleją.
- Pierogi doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu i gotować ok. 2 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Wyciągnąć je delikatnie z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
- Położyć na talerz, aby lekko przestygły.
- W między czasie roztopić, jeśli będziemy okrasza nim pierogi.
- Podawać z masłem oraz cukrem lub z gęstą śmietaną oraz cukrem. Pierogi można w takiej postaci podawać nawet letnie lub zimne.
Pierogów z czereśniami nigdy nie jadłam. Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńidealne na wakacje! wspaniałe.
OdpowiedzUsuńChodzą za mną takie właśnie pierogi! I nie mogę się zabrać za nie, bo nie przepadam za lepieniem pierogów...
OdpowiedzUsuńAle teraz Ci pozazdrościłam tych letnich pyszności więc pora się chyba za to zabrać...:)
Miłego dzionka!
Ja też zawsze nie lepiłam często pierogów, no może 3 razy do roku to była góra. Ale teraz jakoś się pierogowa zrobiłam i spodobało mi się to lepienie, bo lepię z mniejszych porcji i w pół godziny mam obiad. Gdy wcześniej zabierałam się za pierogi, to lepiłam ok. 100 pierogów, aby móc zamrozic na 3-4 obiady i to zniechęcało mnie do ich lepienia. Teraz robię na świeżo z małej porcji i nie zniechęca mnie to juz tak, bo nie jest tak męczące.
UsuńBardzo lubię pierozki z jagodami. Wczoraj jadłam u mamy :)
OdpowiedzUsuńPięknie i tak smacznie wyglądają Twoje.
Pozdrawiam:)