Opis: Roladki z szynki nadziane są farszem serowo-jajecznym z dodatkiem chrzanu. Wierzch polewamy galaretką drobiową oraz sosem majonezowym z korniszonami. Oczywiście w wersji minimalistycznej możemy zostać przy samych roladkach z farszem, roladkach z farszem zalanych galaretką lub roladkach z farszem polanych sosem majonezowym z korniszonami. Tak czy inaczej roladki świetnie sprawdzają się na imprezie, spotkaniu rodzinnym lub jako pomysł na kolację/śniadanie, ale mogą również stanowić potrawę Wielkanocną.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis z gazety
Ilość: 14-16 roladek
Składniki:
- 1/2 wrzącego bulionu drobiowego
- 1 pełna łyżka żelatyny
- 14-16 plastrów szynki, tj. ok. 400 g (polecam gotowaną lub gotowaną wędzoną)
- 300 g serka kremowego (u mnie Philadelphia)
- 3 duże jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki Na Sos:
- 0,5 szkl. majonezu
- kilka posiekanych ogórków konserwowych
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% lub 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (w zależności od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać - u mnie 2 łyżki jogurtu naturalnego)
Składniki Dodatkowe:
- 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
- kapary do dekoracji (opcjonalnie)
- kawałek posiekanej marynowanej czerwonej papryki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie Galaretki Drobiowej I Roladek:
- Do podanej ilości wody wsypać żelatynę i mieszać intensywnie do momentu całkowitego rozpuszczenia.
- W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki, aby uzyskała zimną temp. oraz powoli zaczęła krzepnąć.
- W między czasie przygotować plastry szynki.
- Posiekać w małą kostkę jajka (ja posłużyłam się kratką do warzyw) i dodać do serka.
- Dodać chrzan.
- Wszystko wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać.
- Serek posmarować na każdym plastrze szynki, pozostawiając ok. 0,5-1 cm nieposmarowanej końcówki szynki, aby po zwinięciu szynki, pasta nie wypływała spod spodu roladki.
- Zwinąć jak dywan.
- Każdą roladkę układać obok siebie zwinięciem do dołu.
Przygotowanie Sosu Majonezowego:
- Do majonezu dodać ogórki konserwowe oraz paprykę marynowaną.
- Wymieszać.
- Dodać śmietanę lub jogurt naturalny dla uzyskania oczekiwanej konsystencji sosu.
- Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Końcowe:
- Lekko zastygniętą, ale wcześniej wymieszaną energicznie galaretkę wyłożyć łyżką równomiernie na roladki.
- Natkę pietruszki posypać równo po galaretce oraz roladkach.
- Sos majonezowy wylać na roladki.
- Roladki ozdobić kaparami oraz marynowaną papryką.
- Roladki z galaretką włożyć do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.
- Podawać wyciągnięte jak najpóźniej z lodówki.
Super świetny sos chrzanowy siedzimy z całą rodzinką i zajadamy się smakołykami
OdpowiedzUsuń:) Cieszę się, że rodzinka zadowolona. Pozdrawiam smacznie ;)
Usuń