Strony

niedziela, 20 maja 2012

Zapiekanka Chłopska







Opis: Zapiekanka chłopska składa się z ziemniaków, jajek, kiełbasy i sera żółtego. Wszystko układane warstwami i zapiekane. Moje ziemniaki były całkowicie ugotowane i bardzo kruche dlatego też zapiekanka nie wygląda zachęcająco po przełożeniu jej na talerz. Zapiekankę można podawać solo, ale Nam bardziej smakowała z wersją rzadszego sosu czosnkowego.
Polecam.


Pochodzenie: przepis dostałam od Mamy


Ilość: forma o śred. 28 cm; 4-6 porcji 





Składniki Na Zapiekankę:
  • 1 kg ziemniaków (wielkością powinny być średnie)
  • 1 duża cebula
  • 400 g kiełbasy
  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • 20 dkg startego na tarce sera żółtego

 

Składniki Na Sos Czosnkowy (opcjonalnie)*:
  • 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sol
  • pieprz
* na całą zawartość zapiekanki zużyliśmy potrójną porcję sosu  



Przygotowanie Zapiekanki:
  1. Ziemniaki podgotować w mundurkach ok. 7 min. w wodzie lub ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Między czasie pokroić cebulę w pół-plastry.
  3. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  4. Zeszklić na nim cebulę.
  5. Dodać kiełbasę pokrojoną w pół-plastry.
  6. Usmażyć na rumiano.
  7. Jajka pokroić w plastry.
  8. Ziemniaki obrać ze skórki.
  9. Pokroić w plastry.
  10. Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem/margaryną.
  11. Ułożyć 1/2 zawartości ziemniaków na dnie naczynia (w moim naczyniu ułożyłam ziemniaki tak, aby każdy plaster leżał ciasno obok siebie).
  12. Ułożyć 1/2 zawartości kiełbasy z cebulą.
  13. Ułożyć 1/2 zawartości jajek.
  14. Ułożyć 1/2 zawartości sera żółtego.
  15. Rozgrzać piekarnik do 200*C.
  16. Zapiekać zapiekankę pod przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (jeśli nie gotowaliśmy ich do miękkości), a ser się rozpuści.
  17. Podawać solo lub z sosem czosnkowym.



Przygotowanie Sosu Czosnkowego:
  1. Jogurt wymieszać z majonezem.
  2. Dodać cukier.
  3. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku w zależności od tego tego jakie ostre lubimy.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Polać po zapiekance.

4 komentarze:

  1. Mniam:) Robię podobną, tylko,że bez jajek, a za to z gulaszem wołowym:)Także polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłopskie klimaty są NAJLEPSZE! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda bardzo smacznie i treściwie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. znakomite danie! i bardzo apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.