Opis: Mizeria to mój ulubiony letni dodatek do dania z ziemniakami w roli głównej. Kiedy kilka lat temu na pewnym obiedzie zostałam poczęstowana mizerią, która została wyłącznie przyprawiona pieprzem i solą, nie wiedziałam, że taka wersja w ogóle istnieje. Czegoś mi w niej brakowało.
Moja Babcia przyrządzała ją na słodko-kwaśno, oczywiście również z dodatkiem soli i tak samo przyrządza ją moja Mama oraz wszyscy w Naszej Rodzinie. Ja również przygotowuję ją w taki sposób do dnia dzisiejszego i tylko taka mizeria smakuje dla Nas wyśmienicie. Nigdy nie zamieniłabym jej na wersję z solą i pieprzem.
Mizeria z ogórków startych na tarce jest rzadszą wersją, którą należy jeść łyżeczką.
Moja Babcia przyrządzała ją na słodko-kwaśno, oczywiście również z dodatkiem soli i tak samo przyrządza ją moja Mama oraz wszyscy w Naszej Rodzinie. Ja również przygotowuję ją w taki sposób do dnia dzisiejszego i tylko taka mizeria smakuje dla Nas wyśmienicie. Nigdy nie zamieniłabym jej na wersję z solą i pieprzem.
Mizeria z ogórków startych na tarce jest rzadszą wersją, którą należy jeść łyżeczką.
Polecam szczerze.
A może masz ochotę na sałatę z ogórkiem i śmietaną, przyrządzaną podobnie do tej mizerii? Jeśli tak to przepis znajdziesz tu: "Sałata Z Ogórkiem I Śmietaną"
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis ogólnodostępny i rodzinny
Ilość: 3-5 porcji
Składniki:
- 1 większy ogórek wężowy, obrany i starty na tarce na grubych oczkach lub 2 szkl. obranych i startych na tarce świeżych ogórków gruntowych
- 1 duży kubek gęstej kwaśnej śmietany 12% (330 g)
- 150 ml mleka pełnotłustego
- pęczek koperku (opcjonalnie)
- pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
- 3-4 łyżeczki cukru kryształu
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny (tj. mniej więcej sok wyciśnięty z 0.5 cytryny)
- ok. 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do ogórków dodać śmietanę.
- Wymieszać.
- Wlać mleko.
- Wymieszać.
- Dodać posiekany koper.
- Dodać posiekany szczypiorek.
- Dodać sok z cytryny.
- Dodać cukier.
- Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać.
- Podawać z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami z wody oraz porcją gotowanych warzyw lub porcją mięsa lub 50/50.
A może masz ochotę na sałatę z ogórkiem i śmietaną, przyrządzaną podobnie do tej mizerii? Jeśli tak to przepis znajdziesz tu: "Sałata Z Ogórkiem I Śmietaną"
Latem często jadam do obiadu
OdpowiedzUsuńKażdy ma jakiś swój własny przepis na mizerię, wyniesiony z domu. U mnie, "mizeria" to ogórki pokrojone w plasterki, które pływają w dużej ilości rzadkiej śmietany, obowiązkowo posolone i z dużą ilością octu!:) Takie uwielbiam :) Natomiast u mojego M., "mizeria" to posolone ogórki "upaćkane" w gęstej śmietanie :). Zawsze wtedy proszę o ocet:) Twoja wersja jest ciekawa, zastanawiam się czy by mi posmakowała... :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mizerię:)
OdpowiedzUsuńKlasyk, jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu;)
OdpowiedzUsuńLubię mizerię, właśnie taką:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu mizeria to ogórki pokrojone w plasterki, z półtalarkami cebuli, z dużą ilością gęstej kwaśnej śmietany, posolone i popieprzone ! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mizerie<3
OdpowiedzUsuńbuziaki
ps.obserwuje
Mizerię mogłabym jeść az do znudzenia. Uwielbiam :) następnym razem na pewno wypróbuję z dodatkiem cytryny :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mizerię :)
OdpowiedzUsuńZabawne :) nawet nie wiesz, ile walki u mnie w domu o mizerię! ja lubię właśnie tę wersję z solą, bo tak zawsze jedliśmy w domu, a u mojego męża zawsze była z cukrem. Zawsze jak przygotowujemy, to jest awantura, jak mamy przyprawić hehe w końcu zaczęliśmy robić sobie w oddzielnych miseczkach :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Przepis super, polecam użyć śmietany firmy Piątnica. Bo najlepsze jest to co od nas:))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał. A co do śmietany to Piątnica faktycznie godna jest uwagi, często ją używam.
UsuńZawsze robiłam mizerię z solą, ale od jakiegoś czasu zaraziłam się Twoim przepisem i nie moge się oderwac od tej mizerii, polecam każdemu. Dzięki.
OdpowiedzUsuńFajnie, że mizeria tak bardzo zasmakowała. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńJa tez taka lubie :)
OdpowiedzUsuńI ja od dziś ją lubię. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń:) Nie ma za co. Pozdrawiam.
UsuńOczywiście, że mizeria to: sól, pieprz, odrobina cukru i kwasku cytrynowego (najlepiej w płynie lub prosto z cytryny).
OdpowiedzUsuńDzisiaj spróbuje zrobić tą mizerię:) Mam nadzieję, że się uda:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń