Opis: Sernik chałwowy z musem czekoladowym to wprost uczta dla smakoszy chałwy i czekolady, chociaż nie tylko tym sernik zasmakuje. Masa serowa jest bardzo chałwowa, ale nie przesłodzona, zaś mus czekolady to mieszanka mlecznej i gorzkiej czekolady, więc wypośrodkowana słodycz czekolady. Spód ciasteczkowy, który idealnie się kroi za sprawą masła i dodatku miodu. W samej masie serowej również znajduje się miód zamiast cukru. Całość wbrew pozorom nie jest słodka, lecz umiarkowana. Sernik należy do tych, których przepis często będzie odświeżany w Naszej kuchni. Sernik chałwowy stał się Naszym drugim ulubionym sernikiem na zimno, a czy Wam tak zasmakuje, jestem ciekawa.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis własny (przepis na mus czekoladowy zaczerpnęłam z internetu)
Ilość: tortownica o śred. 21-24 cm (ja piekłam na 24. cm i wyszedł trochę niski)
Sernik Chałwowy Z Musem Czekoladowym (na zimno i bez cukru) - przepis
Składniki Na Spód Ciasteczkowy:
- 180 g ciasteczek Digestives lub w ostateczności maślanych herbatników
- 3 łyżki masła
- 1 pełna łyżka płynnego miodu
Składniki Na Masę Sernikowo-Chałwową:
- 600 g serka kremowego (użyłam Philadelphia)
- 2 pełne łyżki miodu
- 200 g wybranej chałwy (ja użyłam sezamowej z dodatkiem kakao)
- 1 pełna łyżeczka żelatyny (4 g) * + 1 łyżka wody (jakakolwiek temperatura)
Składniki Na Mus Czekoladowy:
- 50 g gorzkiej czekolady (45% kakao)
- 50 g mlecznej czekolady
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 2 pełne łyżeczki żelatyny (8 g) + 2 łyżki przegotowanej wody (jakakolwiek temperatura)
Przygotowanie Spodu Ciasteczkowego:
- Ciasteczka można przygotować w wybrany sposób: a) zmielić w malakserze/blenderze z dużymi nożami na proszek b) włożyć do woreczka i uderzając oraz miażdżąc wałkiem, doprowadzić do postaci proszku c) użyć moździerza, który idealnie sproszkuje nam ciasteczka.
- Do garnuszka dodać masło i miód.
- Podgrzewać na średnim płomieniu, aż masło się roztopi.
- Podgrzane składniki dodać do zmielonych ciasteczek.
- Wymieszać, aby masa była zwarta i nie kruszyła się.
- Dno formy wyłożonej papierem lub folią aluminiową, ale nie jest to konieczne wylepić równo masą ciasteczkową, mocno dociskając dłońmi lub łyżką, aby utworzyła zwarty spód.
- Tak przygotowany spód włożyć do lodówki i schłodzić na czas przygotowywania masy serowo-chałwowej.
- Ser zmiksować wraz z dodatkiem miodu na kremową i gładką konsystencję.
- Chałwę pokruszyć bezpośrednio do masy serowej, nie rozdrabniając jej zanadto.
- Wymieszać, aby chałwa równomiernie rozmieściła się po całej masie serowej.
- Do wody dodać żelatynę i podgrzewać na małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny, ale pamiętając o tym, aby nie zagotować jej.
- Ostudzić, pilnując, aby nie zastygła.
- Wlać do masy serowej, jednocześnie miksując lub szybko i dokładnie mieszając łyżką.
- Masę serową wylać na spód ciasteczkowy.
- Włożyć do lodówki.
Przygotowanie Musu Czekoladowego:
- Przygotować miseczkę, którą możemy zawiesić na garnku z zawartością odrobiny wody (tak, aby utworzyło parę).
- Do miseczki połamać w kostkę obie czekolady.
- Z podanej ilości śmietanki odlać 2 łyżki.
- Dodać do czekolady.
- Włączyć płomień na średni i rozpuścić czekoladę na parze wraz ze śmietanką, od czasu do czasu mieszając, aby składniki połączyły się.
- Odstawić, aby przestygła.
- Ostudzić, pilnując, aby nie zastygła.
- W tym czasie do wody dodać żelatynę i podgrzewać na małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny, ale pamiętając o tym, aby nie zagotować jej.
- Ostudzić, często mieszając i pilnując, aby nie zastygła.
- W między czasie pozostałą część śmietany ubić na sztywno.
- Dwie łyżki ubitej śmietany dodać do roztopionej czekolady, aby ta nabrała puszystości i wymieszać łyżką.
- Czekoladę ze śmietaną dodać do pozostałej ubitej śmietany.
- Dodać ostudzoną żelatynę.
- Natychmiast wymieszać łyżką lub krótko (dosłownie 2-3 sekundy) zmiksować (śmietana nie może się zważyć).
- Wylać na masę serową.
- Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, ponieważ masa serowa nieco dłużej się chłodzi i wolniej zastyga niż mus czekoladowy.
- Przechowywać w lodówce.
- Sernik kroić bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki.
Ciekawy i pyszny przepis na sernik!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. A ja kocham serniki. Robiłam chałwowy ,lecz troszkę inny. Pyszny, oj bardzo pyszny. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Och ależ u Ciebie pysznie :-) Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, a Twój wypiek wygląda imponująco :-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJedyne słowo jakie mogę na jego widok wykrztusić to: boski!:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda. I ta kusi z tych pięknych zdjęć;)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu chałwa jest bardzo lubiana, a ciasta z nią jeszcze nie robiłam. Właśnie nie lubię za słodkich serników, więc ten jest godny uwagi :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba! Jak na sernik, nawet niespecjalnie grzeszny :) I doskonaly na lato.
OdpowiedzUsuńKuszący serniczek ;) Uwielbiam chałwę i nie wiem jak niektórzy ,mogą jej nienawidzić :D
OdpowiedzUsuńooo jakie zdjęcia! przepis bardzo fajny zrobimy na pewno! :D
OdpowiedzUsuńfajnie, że przepis się nadał:)
OdpowiedzUsuńMialas naprawde super pomysl, zeby polaczyc sernik z musem,
no i jeszcze te smaki: chalwa i czekolada... musi byc pysznie:)
Niesamowicie pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się absolutnie perfekcyjnie ;) I ten mus czekoladowy...
OdpowiedzUsuńjejku jejku, i chałwa , i czekolada.. to pyszne musi być. :o
OdpowiedzUsuńjak ubić 2-wie łyżki śmietany na sztywno!?jej w garnku nawet widać za bardzo nie będzie.?
OdpowiedzUsuń2-wie łyżki do czekolady nie do ubicia.nie doczytałem a się wyrwałem!.Duże sorki bardzo
OdpowiedzUsuńjejku! wygląda PRZEPYSZNIE! jak tylko skończy się sesja to pobiegnę do kuchni i przygotuję dużą porcję :D
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł przepyszny! Ja zamiast Philadelphii użyłam Mascarpone - 2 opakowania (2x250g), trzeba tylko dodać troszkę więcej żelatyny. Sernik podałam z truskawkami - szaleństwo dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sernik wyszedł taki pyszny. Z serkiem Mascarpone i truskawkami musiał być jeszcze lepszy. Ja jeszcze nie używałam go, bo wydaje mi się za tłusty i boję się tego, ale w koncu muszę się przełamać i użyć go w serniku. Pozdrawiam.
UsuńBardzo spodobal mi sie przepis, a ze mialam serki z ktorymi nie mialam co zrobic i chalwe, ktora zimuje w szafce od dawna, postanowilam go od razu zrobic. Mus czekoladowy bede robic jutro, bo nie mam smietany, zabralam sie za robienie serniczna na wariata. Mam dwa pytania, piszesz ze do sernika 1 lyzeczka zelatyny, ale nie piszesz, w jakiej ilosci wody wymieszac zelatyne. Dalam chyba za duzo, bo cala masa wyszla bardzo rzadka, na razie siedzi w lodowce, zobacze rano, co z tego wyjdzie. Prosze podaj ilosc wody do tej 1 lyzeczki zelatyny. Drugie pytanie tez dotyczy zelatyny. Piszesz, ze do musu czekoladowego trzeba dodac 2 lyzeczki zelatyny i dwie lyzki wody o dowolnej temeperaturze, ale w opisie wykonania musu napisalas tylko ,,dodac zelatyne" i tu jestem w kropce zupelnie. Czy mam wymieszac te zelatyne z dwiema lyzkami wody i dodac do musu? Czy zelatyna rozpusci sie w chlodnej wodzie, czy moze jednak powinna to byc ciepla/ wrzaca woda i dopiero po ostudzeniu calosc dodana do musu? Prosze o wytlumaczenie:)
OdpowiedzUsuńPoprawiłam przepis, mam nadzieję, że teraz będzie jasne wszystko. Co do żelatyny to faktycznie zapomniałam napisać ilość wody, ale w masie na mus czekoladowy jest podana ilość wody w stosunku do ilości dwóch łyżeczek, więc można było z tego wyliczyć stosunek żelatyny do wody (1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody, więc 2 łyżeczki żelatyny będą mieć 2 łyżki wody ;)) Pozdrawiam.
UsuńDziekuje za ekspresowa odpowiedz:) Mam nadzieje, ze cos mi wyjdzie mimo wszystko z tego serniczka. Jutro sie okaze. Pozdrawiam.
UsuńSernik udal sie polowicznie. Masa chalwowa byla jednak zbyt rzadka (to moj blad), wiec po wyjeciu z formy troche sie rozplynela na boki. Wyszla jadalna, ale calosc nie bardzo nam smakuje. Jak na sernik jest ten deser jednak zbyt ciezki, a przez chalwe dodatkowo zbyt slodkim, chociaz dodalam troche mniej chalwy niz w przepisie. Mus czekoladowy przypomina raczej krem czekoladowy, nie ma tej lekkosci musu, chociaz jako krem jest nienajgorszy, moze wykorzystam do innego ciasta. Najsmaczniejszy wyszedl ciasteczkowy spod:) Za to znalazlam tu kilka innych ciekawych przepisow.
UsuńA co zrobiłaś źle z tą masą chałwową, że wyszła za rzadka? Co do sernika to każdy lubi co innego. Masa serowo-chałwowa miała ustalane proporcje chałwy w stosunku do sera tak jak w innych sernikach, które możemy zobaczyć w internecie, więc może nie lubicie w ogóle cukru w wypiekach, jeśli sernik był dla Was za słodki. Podobnie mus czekoladowy, to jeden z domowych sposobów przyrządzenia takiego musu. W oryginalnym przepisie była śmietanka 36%, więc wtedy dopiero można by powiedzieć, że mus jest jak krem, bo byłby tłuściejszy, ja zaś użyłam lżejszej śmietanki. A to, że sernik jest ciężki, hmmm..., jest wykonany z sera. Nie jest to sernik z mieszanki sera z czymś , np. jogurtem lub śmietanką, ponieważ nie lubimy takich serników, gdyż wtedy mało co wyczuwalny jest w nich ser. Dla poszukujących lekkich serników, proponuje korzystać z przepisów, które zawierają jogurty naturalne, serki homogenizowane, smietanki kremówki lubw białka połączone wraz z serem. Pozdrawiam.
UsuńTo, co zle zrobilam to dodalam za duzo wody do zelatyny, ktora mieszalam z masa serowa, tak jak napisalam w pierwszym wpisie, troche sie pospieszylam ze wszystkim, a pytanie zadalam po fakcie:) Co do sernika, to zgadza sie, ze jest to kwestia indywidualnego smaku, ten nam po prostu nie podszedl. Z tym, ze ciezkosc tego sernika wynika raczej z tego, ze jest w nim chalwa (nam to polaczenie najwyrazniej nie smakuje), i w polaczeniu z ciezkim musem jest tego za duzo. Zawsze robilam serniki na bazie sera, nie chodzi wiec o to, ze lubie serniki w wersji ,,light", ale jak dla nas w tym konkretnym serniku jest za malo sernika i pomimo, ze nie ma cukru jako oddzielnego dodatku, to jest go jednak bardzo duzo w calosci:) W kazdym razie warto bylo sprobowac.
UsuńPlanuje zrobic ciasto w tym tyognidu, zapowiada sie pysznie, jak tylko zrobie, to dam znac jak mi poszlo ;) dzieki za przepis :) pozdrawiam Dominika
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić ten serniczek, ale nie rozumiem jak można jednocześnie tę samą czekoladę raz dodać do masy serowej ,a za chwilę do ubitej śmietany,Proszę o wyjaśnienie bo nie chciałabym czegoś zepsuć,
OdpowiedzUsuńPrzy wczorajszym poprawianiu przepisu wkradł mi się jakiś niechciany punk, ale został już usunięty. Przepraszam za komplikacje.
UsuńZrobilam sernik z Twojego przepisu, smakuje nam bardzo, moj chlopak powiedzial ze moge je robic codziennie :) dzieki ;) szukam innych inspiracji z Twojej strony x
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCiasto zrobiłam w ostatni weekend.
OdpowiedzUsuńJest przepyszne, wykwintne, a mimo tego całkiem łatwe w przygotowaniu.
Trafił do mojego zbioru przepisów już na stałe:)
To zupełnie tak jak u nas. Nam tak zasmakował, że stał sie ulubionym sernikiem na zimno. Co do tego, że jest wyrafinowane, a w swej postaci proste w przygotowaniu, to doskonałe podsumowanie tego sernika. Pozdrawiam.
UsuńSernik chałwowy... mus czekoladowy... Co za wypas!!! Wygląda nieziemsko apetycznie!!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również.
UsuńChcę wyrazić moją miłość do tego sernika. Zrobiłam go wczoraj i absolutnie jest chyba najlepszym sernikiem na zimno, jaki jadłam. Prościutki w wykonaniu, ślicznie wygląda i absolutnie boski w smaku. Jeszcze nie raz go zrobię :)
OdpowiedzUsuńMiło, że podzielasz nasze zdanie co do tego sernika. Cieszę się, że tak zasmakował. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić ten serniczek, ale nie mogę nigdzie spotkać tych ciasteczek... Mogłabyś napisać gdzie ich szukać, w jakich sklepach?
Witam. Jeśli chodzi o Polskę, to nie wiem, gdzie takie ciatka mozna kupić, ale podejrzewam, ze w dobrych delikatesach lub większych supermarketach, ponieważ dopiero niedawno firma Lu wypuściła je na polski rynek. No chyba, że inne supermarkety mają swoje tańsze wersje tych ciatek. Są to ciastka zbożowe, więc może tym należałoby podążać. W Irlandii, gdzie mieszkam moge nabyc je w większości sklepów; w wersji firmowej i innych. Jeśli nie znajdziesz tych ciastek, proponuję użyć polskich herbatników maślanych. Powodzenia w realizacji i pozdrawiam.
UsuńA ja właśnie przygotowałam i włożyłam do lodówki na noc :-) Skusiłam się na skosztowanie masy serowo-chałwowej i smakuje nieziemsko! Z trudem powstrzymałam się przed dalszym "kosztowaniem", bo niewiele by zostało do wyłożenia na ciasto ;-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się genialne połączenie smaków i już nie mogę się doczekać jutra (mam tylko nadzieję, że goście nie zjedzą wszystkiego...)
Co do ciasteczek - na pewno można je kupić w Almie.
Mam nadzieję, że przypuszczenia okażą się jutro trafne i sernik będzie smakowac i gościom i Tobie. Pozdrawiam i chętnie poznam opinie gości :)
Usuń
OdpowiedzUsuńEwa P
lanuję menu na Andrzejki...Sernik będzie na liście
Mam nadzieję, że nie zawiedzie smaków gości :) Pozdrawiam.
UsuńSerniczek rozpływa się w ustach, Jest przepyszny. Po trzech godzinach od włożenia do lodówki nie wytrzymałam i skosztowałam - pochłaniam już trzeci kawałek i nie wiem, czy starczy na jutro.
OdpowiedzUsuńI do wszystkich co nie przepadają za chałwa - ja też do nich należę - naprawdę warto wypróbować ten przepis.
Osoba, która nie przepada za chałwą pisze, że nie może oderwać się od sernika chałwowego?! - jestem bardzo mile zaskoczona i ucieszona tym faktem. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPiękny sernik :)chciałabym zrobić go na święta, ale musiałabym wypróbować najpierw jak wyjdzie :)) niby dużo czasu, ale trzeba przetestować :) Komentarze zachęcają do zrobienia. :-) Wypróbuję! :)) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :)
OdpowiedzUsuńMyśli Pani, że użycie krakersów słonych zamiast digestive będzie dobrym pomysłem?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nigdy nie próbowałam tego sposobu z krakersami, bo wg mnie są dość delikatne w strukturze. Jedynie wykładałam krakersy jako spód. Zawsze można spróbować, ale jeśli sernik będzie podawany gościom lub tp. nie ryzykowałabym. Jeśli nie mozemy kupić digestive proponuję zwykłe herbatniki maślane. Jeśli się jednak Pani zdecyduje, chętnie przeczytam o rezultatach, sama jestem ciekawa ;) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMusze kiedy wypróbować, brzmi i wygląda fantastycznie.
OdpowiedzUsuńrewelacyjny deser!!! i robi się całkiem szybko
OdpowiedzUsuń