Strony

wtorek, 29 maja 2012

Sałata Z Ogórkiem I Śmietaną, czyli Mizeria Z Sałatą







Opis: Sałata z ogórkiem i śmietaną jest bardzo smacznym zamiennikiem do mizerii lub sałaty ze śmietaną i łatwym rozwiązaniem na kompromis, kiedy połowa domowników ma ochotę na mizerię, a druga połowa na sałatę ze śmietaną. Przyrządzam ją na słodko-kwaśno. Sałatę najlepiej podawać natychmiast po przyrządzeniu, ponieważ inaczej straci swoją chrupkość (na zdjęciu sałata po dłuższej chwili po przyrządzeniu- straciła chrupkość i wytworzyła więcej płynów).
Szczerze polecam.

A może masz ochotę na mizerię słodko-kwaśną? Jeśli tak, to przepis znajdziesz tutaj: Mizeria (na słodko-kwaśno)

Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 4 porcje, z czego każda mieści się na salaterce o poj. 250 ml 






Składniki:
  • 0,5 większej główki sałaty masłowej
  • ok. 2/3 ogórka szklarniowego lub orientacyjnie taka sama ilość ogórków gruntowych
  • 0,5 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
  • koper (opcjonalnie)
  • 1 kubek dużej gęstej, kwaśnej śmietany 12%/16%/18%  (330 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • pieprz do smaku



Przygotowanie:
  1. Sałatę umyć.
  2. Osuszyć.
  3. Porwać na mniejsze kawałki.
  4. Ogórki obrać cienko ze skóry, pokroić w plastry/pół-plastry (w zależności od grubości ogórka).
  5. Dodać do sałaty.
  6. Posiekać szczypiorek.
  7. Dodać do reszty.
  8. Dodać śmietanę.
  9. Wymieszać delikatnie.
  10. Dodać resztę składników.
  11. Wymieszać.
  12. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

12 komentarzy:

  1. To aż trzeba na blogu pisać o takim skomplikowanym daniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem każdy pomysł się liczy, bo zawsze znajdzie sie osoba, która nie zna jakiegoś dania lub pomysłu na niego :) Czasami spotykam się z różnymi pytaniami odnośnie jakiegoś dania i czasami bardzo się dziwię, że jest mi zadawane, co świadczy o tym, że każdy dom to inna kuchnia, więc każdy pomysł sie liczy.

      Usuń
    2. A czemu nie?

      Usuń
  2. A mnie się podoba, bo nie robiłam jeszcze sałaty z ogórkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. toć to nasza poczciwa, polska mizeria, aż się stęskniłam za taką :-) ja myślę, że każde danie warte jest pisania, w końcu po to się bloguje, a ciekawe, że wątpliwości mają zawsze Anonimowi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nam też się podoba. U nas też mizeria z sałatą jest nieznana. Fajnie że publikujesz również takie proste przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm bardzo lubie takie dodatki do obiadu!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie szukałam jakiejś prostej i szybkiej sałatki na jutrzejszy niedzielny obiad i tu proszę! Bardzo dziękuję za ten przepis, gdyż muszę powiedzieć, że domowników na pewno zadziwi takie połączenie znanej nam wszystkim mizerii i sałaty ze śmietaną:):)
    Anastazja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo za przepis, fajnie, że się podoba. Ciekawe jak będzie Wam smakować. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Sałateczka czy mizeria wyborna. Bardzo nam zasmakowała, szkoda, że wcześniej jej nie przyrządzałam. Dzięki za przepisik ;) Pozdrawiam. Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co. Pozdrawiam również i cieszę się, że Wam smakowała.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.