Opis: Sałata z ogórkiem i śmietaną jest bardzo smacznym zamiennikiem do mizerii lub sałaty ze śmietaną i łatwym rozwiązaniem na kompromis, kiedy połowa domowników ma ochotę na mizerię, a druga połowa na sałatę ze śmietaną. Przyrządzam ją na słodko-kwaśno. Sałatę najlepiej podawać natychmiast po przyrządzeniu, ponieważ inaczej straci swoją chrupkość (na zdjęciu sałata po dłuższej chwili po przyrządzeniu- straciła chrupkość i wytworzyła więcej płynów).
Szczerze polecam.
A może masz ochotę na mizerię słodko-kwaśną? Jeśli tak, to przepis znajdziesz tutaj: Mizeria (na słodko-kwaśno)
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 4 porcje, z czego każda mieści się na salaterce o poj. 250 ml
Składniki:
- 0,5 większej główki sałaty masłowej
- ok. 2/3 ogórka szklarniowego lub orientacyjnie taka sama ilość ogórków gruntowych
- 0,5 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
- koper (opcjonalnie)
- 1 kubek dużej gęstej, kwaśnej śmietany 12%/16%/18% (330 g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Sałatę umyć.
- Osuszyć.
- Porwać na mniejsze kawałki.
- Ogórki obrać cienko ze skóry, pokroić w plastry/pół-plastry (w zależności od grubości ogórka).
- Dodać do sałaty.
- Posiekać szczypiorek.
- Dodać do reszty.
- Dodać śmietanę.
- Wymieszać delikatnie.
- Dodać resztę składników.
- Wymieszać.
- Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
To aż trzeba na blogu pisać o takim skomplikowanym daniu?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem każdy pomysł się liczy, bo zawsze znajdzie sie osoba, która nie zna jakiegoś dania lub pomysłu na niego :) Czasami spotykam się z różnymi pytaniami odnośnie jakiegoś dania i czasami bardzo się dziwię, że jest mi zadawane, co świadczy o tym, że każdy dom to inna kuchnia, więc każdy pomysł sie liczy.
UsuńA czemu nie?
UsuńA mnie się podoba, bo nie robiłam jeszcze sałaty z ogórkiem:)
OdpowiedzUsuńA jednak :) Pozdrawiam.
Usuńtoć to nasza poczciwa, polska mizeria, aż się stęskniłam za taką :-) ja myślę, że każde danie warte jest pisania, w końcu po to się bloguje, a ciekawe, że wątpliwości mają zawsze Anonimowi ;-)
OdpowiedzUsuńNam też się podoba. U nas też mizeria z sałatą jest nieznana. Fajnie że publikujesz również takie proste przepisy:)
OdpowiedzUsuńmmm bardzo lubie takie dodatki do obiadu!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam jakiejś prostej i szybkiej sałatki na jutrzejszy niedzielny obiad i tu proszę! Bardzo dziękuję za ten przepis, gdyż muszę powiedzieć, że domowników na pewno zadziwi takie połączenie znanej nam wszystkim mizerii i sałaty ze śmietaną:):)
OdpowiedzUsuńAnastazja :D
Proszę bardzo za przepis, fajnie, że się podoba. Ciekawe jak będzie Wam smakować. Pozdrawiam.
UsuńSałateczka czy mizeria wyborna. Bardzo nam zasmakowała, szkoda, że wcześniej jej nie przyrządzałam. Dzięki za przepisik ;) Pozdrawiam. Ola.
OdpowiedzUsuńNie ma za co. Pozdrawiam również i cieszę się, że Wam smakowała.
Usuń