Opis: Polędwiczki wieprzowe to dość wykwintne mięso. W smaku odbiega od schabu tym, że jest trochę mniej suche i mniej ciągliwe. Atutem jest na pewno wygląd małych, okrągłych kawałeczków tego mięsa lub jak kto woli długiej, zgrabnej pieczeni.
Sos pieprzowy brzmi trochę ekstremalnie dla osób nie chlubiących się w ostrych smakach, ale zawsze można to przyrządzić mniej pikantnie. Do sosu dodajemy sok z cytryny, który na pozór może nawet jest tu zbędny, ale to on właśnie wynosi tą potrawę na wyżyny. Idealnie komponuje się z sosem mięsnym o pikantnym smaku, ponieważ nadaje lekkiej kwasowości, a to nadaje temu daniu oryginalnej odmiany zwykłego sosu mięsnego.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 3-4 porcje
- 1 kawałek polędwicy wieprzowej (600 g)
- sól
- pieprz kolorowy gruboziarnisty
- margaryna/masło+olej do smażenia
- woda do podlewania mięsa (2*200 ml)
Składniki Na Sos Pieprzowo-Cytrynowy:
- 200 ml + 100 ml wody
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka słodkiej śmietany do zup/sosów (u mnie 30%)
- sól
- pieprz kolorowy
Przygotowanie Mięsa:
- Polędwicę pokroić na cienkie plastry o szer. 1 cm.
- Przyprawić średnio solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem.
- Rozbić na średniej grubości kotlety (rozbijanie na kotlety po uprzednim ich przyprawieniu, zapewni przyczepność pieprzu do mięsa, co w tym przypadku jest ważne).
- Mięso można zostawić na jakiś czas w lodówce, aby przeszło dodatkowo pieprzem.
- Rozgrzać tłuszcz.
- Usmażyć kotlety na średnim płomieniu, z obu stron na rumiano.
- Podlać jednorazowo 200. ml wody.
- Przykryć mięso i dusić na średnim płomieniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje.
- Mięso obrócić na drugą stronę.
- Powtórzyć czynność z wodą i duszeniem mięsa.
Przygotowanie Sosu:
- Zalać mięso 200. ml wody.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Wyciągnąć mięso z wywaru.
- Przykryć, aby nie ostygło zbytnio.
- Składniki na sos (oprócz 100. ml wody, soli i pieprzu) połączyć ze sobą.
- Wlać gotową mieszankę do gotującego się wywaru, stale mieszając, aż przestanie gęstnieć.
- Odstawić z płomienia.
- Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
- Podawać mięso polane sosem pieprzowo-cytrynowym lub mięso zatopione w tym sosie wraz z kluskami śląskimi, ziemniakami, surówką/sałatką.
Piekny i pyszny obiadek. Bardzo chętnie bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Gdzie nie spojrzę to polędwiczki ;) Ale takiego sosu jeszcze nie widziałam. Wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia, bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńwiesz, z przyjemnością go przyrządzę.
super nadaje się na jakiś zlot rodzinny.
śliczne zdjęcia, obiad musiał być przepyszny:)
OdpowiedzUsuńWygladaja bosko, a zdjecia powalaja. Choc wieprzowina nie jest moim ulubionym miesem, z przyjemnoscia zjadlabym taki obiad!
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają, na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie, kolorowo! Mimo, że nie jadam innego mięsa niż kurczaka, to w takiej postaci skusiłabym się nawet na polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńDziekujé Wam za mile komentarze.
OdpowiedzUsuńWitam Pani Dario ponownie!
OdpowiedzUsuńTym razem wylądowałam na stronie z mięskiem. polędwiczki to ulubione mięso mojej rodziny. Robiłam już kilka wariacji z polędwiczką , ale w takiej i z takim sosem nie próbowałam. Przepis już mam wydrukowany,żeby był pod ręką i na pewno wkrótce go wypróbuję- uwielbiam pieprz i cytrynę ,a razem do fajna mieszanka. Wracając do serowca wykwintnego- pychota. czasochłonna ,ale pychota warta wypróbowania. Pozdrawiam ciepło Marzena
Cieszy mnie, że przepis się spodobał. Mam nadzieje, że będzie smakować. A co do sernika to super, że smakował, to najważniejsze. Pozdrawiam również.
Usuńja właśnie mam w kuchni faceta,który sprawdza Twój przepis.... wygląda bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńdopisuje komentaz pniewaz przepis jest naprawde super... wyszlo znaomicie.... polecam :)
OdpowiedzUsuńNo to swietnie, że smakowało. Pozdrawiam.
Usuń