Strony

sobota, 18 lutego 2012

Sos Sałatkowy Francuski







Opis: Sos sałatkowy francuski używany jest do sałatek lub surówek.
Jest to jeden z moich ulubionych sosów sałatkowych, zaraz po włoskim.
 Ma słodko-kwaśno-musztardowy smak.
Jego konsystencja pozwala na osiadanie się sosu na całej sałatce, dzięki czemu nie ścieka na dno salaterki/talerza.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia francuska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu 



Składniki:
  • 1 łyżka octu balsamicznego/winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepiej francuskiej)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mieszanki ziół typu bazylia, oregano, koperek, pietruszka, szczypiorek (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku)
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy z oliwek wymieszać ze sobą.
  2. Dodać oliwę z oliwek.
  3. Dokładnie wymieszać.  
  4. Sos przechowywać do kilku dni w lodowce.
 

12 komentarzy:

  1. o, a dopiero co się zastanawiałam jak go przyrządzic.
    z nieba mi spadłaś z tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc tym przepisem w danej chwili.

      Usuń
  2. O,pyszny musi być to moich ukochanych sałatek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie skomponowany, robię podobny i też go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie sosy .Piękny kolor

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne kolory na zdjęciach, a patrząc na składniki sosu - musi być wyśmienity

    OdpowiedzUsuń
  6. robię podobny i też bardzo go lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne zdjęcie jednego z moich ulubionych sosów sałatkowych! Do tego świeże warzywa i jestem w raju!

    OdpowiedzUsuń
  8. musze sobie go zapisać zawsze ma problem ze składnikami.

    OdpowiedzUsuń
  9. polecam sosy sałatkowe w sprayu SpiceGo

    http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/551112_104392469709851_1337201632_n.jpg

    OdpowiedzUsuń
  10. na ile porcji jest mniej więcej ten przepis na sos ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalezy jaka ilosc porcji chcemy nim polac I czy tylko skropic czy polac nim salatke. Najlepiej zrobic na probe, zawsze mozna dorobic to nie jest pracochlonne.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.