Opis: Sos sałatkowy francuski używany jest do sałatek lub surówek.
Jest to jeden z moich ulubionych sosów sałatkowych, zaraz po włoskim.
Ma słodko-kwaśno-musztardowy smak.
Jego konsystencja pozwala na osiadanie się sosu na całej sałatce, dzięki czemu nie ścieka na dno salaterki/talerza.
Jego konsystencja pozwala na osiadanie się sosu na całej sałatce, dzięki czemu nie ścieka na dno salaterki/talerza.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia francuska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Składniki:
- 1 łyżka octu balsamicznego/winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepiej francuskiej)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 0,5 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mieszanki ziół typu bazylia, oregano, koperek, pietruszka, szczypiorek (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy z oliwek wymieszać ze sobą.
- Dodać oliwę z oliwek.
- Dokładnie wymieszać.
- Sos przechowywać do kilku dni w lodowce.
o, a dopiero co się zastanawiałam jak go przyrządzic.
OdpowiedzUsuńz nieba mi spadłaś z tym przepisem!
Cieszę się, że mogłam pomóc tym przepisem w danej chwili.
UsuńO,pyszny musi być to moich ukochanych sałatek:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie skomponowany, robię podobny i też go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sosy .Piękny kolor
OdpowiedzUsuńfantastyczne kolory na zdjęciach, a patrząc na składniki sosu - musi być wyśmienity
OdpowiedzUsuńrobię podobny i też bardzo go lubię :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcie jednego z moich ulubionych sosów sałatkowych! Do tego świeże warzywa i jestem w raju!
OdpowiedzUsuńmusze sobie go zapisać zawsze ma problem ze składnikami.
OdpowiedzUsuńpolecam sosy sałatkowe w sprayu SpiceGo
OdpowiedzUsuńhttp://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/551112_104392469709851_1337201632_n.jpg
na ile porcji jest mniej więcej ten przepis na sos ?
OdpowiedzUsuńZalezy jaka ilosc porcji chcemy nim polac I czy tylko skropic czy polac nim salatke. Najlepiej zrobic na probe, zawsze mozna dorobic to nie jest pracochlonne.
Usuń