Opis: Pasta rybna w tym wykonaniu od zawsze była w naszym domu. Przyrządzamy ją wtedy, gdy na jedną puszkę ryby przypada więcej chętnych głodomorów niż jedna osoba.
Wówczas wyciągamy trzy dodatkowe składniki, które zawsze są w domu i powstaje pasta.
Błyskawiczna w przygotowaniu, prosta i prawie nic nas nie kosztuje, a do tego jest bardzo smaczna.
Szczerze polecam.
Wówczas wyciągamy trzy dodatkowe składniki, które zawsze są w domu i powstaje pasta.
Błyskawiczna w przygotowaniu, prosta i prawie nic nas nie kosztuje, a do tego jest bardzo smaczna.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis rodzinny
Ilość: pasty wystarcza na posmarowanie kilku kromek chleba
Składniki:
- 1 puszka śledzi/makreli w sosie pomidorowym (ok. 170 g)
- 3 plastry średniej cebuli
- 3 ogórki korniszony/kiszone wielkości kciuka
- 3-5 łyżeczek ketchupu
- 2 łyżki masła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zawartość puszki wyłożyć na talerz.
- Rozdrobnić widelcem rybę.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
- Wymieszać.
- Dodać ketchup w zależności od zamierzonej konsystencji i smaku pasty (niektóre puszki śledzi/makreli mają w sobie mało sosu pomidorowego, więc wtedy daję najwyżej podaną ilość ketchupu).
- Wymieszać.
- Dodać masło dla uzyskania tłuściejszej konsystencji, przypominającej smarowidło.
- Podawać z pieczywem zaraz po przygotowaniu lub po schłodzeniu.
- Przechowywać w lodówce.
Smakowicie zapowiada się ta pasta.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
jeju, uwielbiam takie rybne ekscesy!
OdpowiedzUsuńpodkradam rodzinną recepturę. idę przyrządzac pastę ;]
Mam nadzieję, że będzie smakować ;)
UsuńMniam, takiej jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńproste a pyszne:)
OdpowiedzUsuń