Strony

niedziela, 12 lutego 2012

Pasta Rybna






Opis: Pasta rybna w tym wykonaniu od zawsze była w naszym domu. Przyrządzamy ją wtedy, gdy na jedną puszkę ryby przypada więcej chętnych głodomorów niż jedna osoba.
Wówczas wyciągamy trzy dodatkowe składniki, które zawsze są w domu i powstaje pasta.
Błyskawiczna w przygotowaniu, prosta i prawie nic nas nie kosztuje, a do tego jest bardzo smaczna.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis rodzinny


Ilość: pasty wystarcza na posmarowanie kilku kromek chleba



Składniki:
  • 1 puszka śledzi/makreli w sosie pomidorowym (ok. 170 g)
  • 3 plastry średniej cebuli 
  • 3 ogórki korniszony/kiszone wielkości kciuka 
  • 3-5 łyżeczek ketchupu
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Zawartość puszki wyłożyć na talerz.
  2. Rozdrobnić widelcem rybę.
  3. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  4. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
  5. Wymieszać.
  6. Dodać ketchup w zależności od zamierzonej konsystencji i smaku pasty (niektóre puszki śledzi/makreli mają w sobie mało sosu pomidorowego, więc wtedy daję najwyżej podaną ilość ketchupu).
  7. Wymieszać.
  8. Dodać masło dla uzyskania tłuściejszej konsystencji, przypominającej smarowidło.
  9. Podawać z pieczywem zaraz po przygotowaniu lub po schłodzeniu.
  10. Przechowywać w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Smakowicie zapowiada się ta pasta.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju, uwielbiam takie rybne ekscesy!
    podkradam rodzinną recepturę. idę przyrządzac pastę ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, takiej jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.