Opis: Miało być inaczej, bardziej mięsnie i trochę kukurydziano, ale z braku niektórych produktów zmuszona byłam iść na żywioł. Żywioł, ponieważ bardzo bałam się połączenia gruszki z brokułem oraz fetą. Z radością muszę stwierdzić, że sałatka okazała się dobrym zagraniem.
Wszystkie składniki w niej zawarte pasują do siebie doskonale i sałatka jest bardzo smaczna, a końcowa posypka migdałowa wieńczy całość.
Sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do głównego dania z jakąś porcją mięsa, szczególnie grillowaną.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 4-5 porcji; głębszy talerz o śred. 22-25 cm ( u mnie jest to forma na tartę o śred. 25 cm)
Składniki Na Sałatkę:
- 1 mały brokuł (ok. 350 g)
- 2 małe gruszki
- 0,5 średniej czerwonej papryki
- 125 g sera Feta
- 2 garście słonych płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni z odrobiną soli)
Składniki Na Sos Czosnkowy:
- 2 małe ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Brokuł podzielić na małe różyczki.
- Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie lub na parze (nie może być zbyt miękki, więc nie należy odchodzić od garnka w momencie gotowania, ponieważ brokuł gotuje się bardzo szybko).
- Odcedzić (w razie konieczności na ręczniku papierowym).
- Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę.
- Paprykę pokroić w małą kostkę.
- Fetę pokroić w małą kostkę.
- Sałatkę układać wg warstw:
2) gruszki
3) papryka
4) feta
Przygotowanie Sosu Czosnkowego:
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Dodać majonez.
- Dodać jogurt.
- Dodać cukier.
- Wszystko wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Końcowe:
- Sałatkę polać sosem czosnkowym.
- Posypać płatkami migdałowymi.
- Lekko schłodzić.
- Podawać solo, z pieczywem lub porcją mięsa.
Piękna sałatka, bardzo apetyczne kolorki! :)
OdpowiedzUsuńGruszka, feta, brokuł i jeszcze migdały, czy to może być dobre? Pyszne!:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie:)
Juz wizualnie jestem zachwycona, a smak pewnie dopelni reszty...
OdpowiedzUsuńCo za wspaniała i piękna sałatka! I jak tu smacznie u Ciebie! Zostaję, żeby się delektować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo ciekawe połączenie .Wygląda bardzo smakowicie .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie, którego nigdy nie próbowałam. Moja strata, bo prezentuje się świetnie.
OdpowiedzUsuńo co za połączenie super.
OdpowiedzUsuńlubię fetę z brokułami :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie. słodycz gruszki i słona feta.
OdpowiedzUsuńpiękne propozycje.
sałatka brokułowa pyszna. i dodatek tego kurczaka. mniam ;]
wersję z samą fetą chyba wszyscy znają, ale żeby jeszcze do tego gruszka...? No proszę, brzmi interesująco niezwykle!
OdpowiedzUsuńno proszę, kolejna nowość, sałatka musi być wyśmienita :)
OdpowiedzUsuńE tam, na żywioł. Na żywioł też jest fajnie, wtedy najlepsze rzeczy się udają!:)
OdpowiedzUsuńGruszka jak dla mnie pasuje i orzeszki - może dałąbym włoskie?;)
Pozdrawiam!
Też prawda, ale ryzyko jest :) A co do orzeszków, to powracam do kwestii żywiołu, spróbuj, a zobaczysz, myślę, że powinno być dobrze, aczkolwiek orzeszki włoskie bardziej pasują mi z selerem naciowym i gruszką, ale w sałatce z wmieszanym w całość majonezem :) Pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawe połączenie smaków, sama bym chyba bała się takiego połączenia, ale u Ciebie wyglądo ono niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie jutro ją wypróbuję... :))
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa czy będzie smakować, mam nadzieję, że tak. Pzdr
UsuńWitam.Bardzo dziękuję za cudowną stronkę.Posługiwałam się nią przygotowując przyjęcie imieninowe.Sałatka brokułowa zrobiła furorę. Smakuje świetnie, wygląda jeszcze lepiej.Wypróbowałam więcej sałatek, przepisy są jasno napisane,dla każdej gospodyni. Dziękuję. Będę wierną czytelniczką.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło czytać, ze stronka się podoba, a sałatka tak bardzo zasmakowała. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że inne przepisy będą równie zadowalające.
Usuńuwaga!!! rewelacja! zrobiłam bo ładnie wyglądało i nawet nie zdążyłam spróbować,goście zachwyceni, dziękuję
OdpowiedzUsuńNo proszę. Szkoda, że nie zdążyłaś spróbować. Ale po reakcji gości wnioskuję, ze smakowało innym :) Pozdrawiam.
UsuńWitam.Robiłam tą sałatkę wielokrotnie, jest po prostu rewelacyjna,znika ze stołu jako pierwsza a goście pytają czy mam jeszcze w lodówce drugą porcję.Dziękuję Ci bardzo za ten i inne super przepisy.Gosia.
OdpowiedzUsuń:) Bardzo cieszą mnie Twoje słowa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa na warstwę papryki dodaję jeszcze kukurydzę. Sałatka jest REWELACYJNA!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. Pozdrawiam również.
Usuń