Strony

piątek, 10 lutego 2012

Sałatka Brokułowa Z Gruszką I Fetą








Opis: Miało być inaczej, bardziej mięsnie i trochę kukurydziano, ale z braku niektórych produktów zmuszona byłam iść na żywioł. Żywioł, ponieważ bardzo bałam się połączenia gruszki z brokułem oraz fetą. Z radością muszę stwierdzić, że sałatka okazała się dobrym zagraniem. 
Wszystkie składniki w niej zawarte pasują do siebie doskonale i sałatka jest bardzo smaczna, a końcowa posypka migdałowa wieńczy całość. 
Sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do głównego dania z jakąś porcją mięsa, szczególnie grillowaną.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 4-5 porcji; głębszy talerz o śred. 22-25 cm  ( u mnie jest to forma na tartę o śred. 25 cm)



Składniki Na Sałatkę
  • 1 mały brokuł (ok. 350 g)
  • 2 małe gruszki
  • 0,5 średniej czerwonej papryki
  • 125 g sera Feta
  • 2 garście słonych płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni z odrobiną soli)



Składniki Na Sos Czosnkowy:
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz 



Przygotowanie:
  1. Brokuł podzielić na małe różyczki.
  2. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie lub na parze (nie może być zbyt miękki, więc nie należy odchodzić od garnka w momencie gotowania, ponieważ brokuł gotuje się bardzo szybko).
  3. Odcedzić (w razie konieczności na ręczniku papierowym).
  4. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę.
  5. Paprykę pokroić w małą kostkę.
  6. Fetę pokroić w małą kostkę.
  7. Sałatkę układać wg warstw:
1) brokuł
2) gruszki
3) papryka
4) feta



Przygotowanie Sosu Czosnkowego:
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać majonez.
  3. Dodać jogurt.
  4. Dodać cukier.
  5. Wszystko wymieszać.
  6. Doprawić solą i pieprzem.



Przygotowanie Końcowe:
  1. Sałatkę polać sosem czosnkowym.
  2. Posypać płatkami migdałowymi.
  3. Lekko schłodzić.
  4. Podawać solo, z pieczywem lub porcją mięsa.

24 komentarze:

  1. Piękna sałatka, bardzo apetyczne kolorki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszka, feta, brokuł i jeszcze migdały, czy to może być dobre? Pyszne!:)
    Podoba mi sie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz wizualnie jestem zachwycona, a smak pewnie dopelni reszty...

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za wspaniała i piękna sałatka! I jak tu smacznie u Ciebie! Zostaję, żeby się delektować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe połączenie .Wygląda bardzo smakowicie .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne połączenie, którego nigdy nie próbowałam. Moja strata, bo prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. o co za połączenie super.

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię fetę z brokułami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe połączenie. słodycz gruszki i słona feta.
    piękne propozycje.
    sałatka brokułowa pyszna. i dodatek tego kurczaka. mniam ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. wersję z samą fetą chyba wszyscy znają, ale żeby jeszcze do tego gruszka...? No proszę, brzmi interesująco niezwykle!

    OdpowiedzUsuń
  11. no proszę, kolejna nowość, sałatka musi być wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  12. E tam, na żywioł. Na żywioł też jest fajnie, wtedy najlepsze rzeczy się udają!:)
    Gruszka jak dla mnie pasuje i orzeszki - może dałąbym włoskie?;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też prawda, ale ryzyko jest :) A co do orzeszków, to powracam do kwestii żywiołu, spróbuj, a zobaczysz, myślę, że powinno być dobrze, aczkolwiek orzeszki włoskie bardziej pasują mi z selerem naciowym i gruszką, ale w sałatce z wmieszanym w całość majonezem :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Bardzo ciekawe połączenie smaków, sama bym chyba bała się takiego połączenia, ale u Ciebie wyglądo ono niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda ciekawie jutro ją wypróbuję... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy będzie smakować, mam nadzieję, że tak. Pzdr

      Usuń
  15. Witam.Bardzo dziękuję za cudowną stronkę.Posługiwałam się nią przygotowując przyjęcie imieninowe.Sałatka brokułowa zrobiła furorę. Smakuje świetnie, wygląda jeszcze lepiej.Wypróbowałam więcej sałatek, przepisy są jasno napisane,dla każdej gospodyni. Dziękuję. Będę wierną czytelniczką.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytać, ze stronka się podoba, a sałatka tak bardzo zasmakowała. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że inne przepisy będą równie zadowalające.

      Usuń
  16. uwaga!!! rewelacja! zrobiłam bo ładnie wyglądało i nawet nie zdążyłam spróbować,goście zachwyceni, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę. Szkoda, że nie zdążyłaś spróbować. Ale po reakcji gości wnioskuję, ze smakowało innym :) Pozdrawiam.

      Usuń
  17. Witam.Robiłam tą sałatkę wielokrotnie, jest po prostu rewelacyjna,znika ze stołu jako pierwsza a goście pytają czy mam jeszcze w lodówce drugą porcję.Dziękuję Ci bardzo za ten i inne super przepisy.Gosia.

    OdpowiedzUsuń
  18. :) Bardzo cieszą mnie Twoje słowa. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja na warstwę papryki dodaję jeszcze kukurydzę. Sałatka jest REWELACYJNA!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam również.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.