Strony

wtorek, 27 grudnia 2011

Makowiec Zawijany







Opis: Jak makowiec, to na pierwszym miejscu tylko zawijany. Może kiedyś się to zmieni, jak na razie taki jest w moim mniemaniu najlepszy. A z tego przepisu smakuje mi najbardziej jak dotąd. Pierwszy raz przygotowałam ten wypiek sama. Jest dosyć pracochłonny, zwłaszcza, że nie posiadam elektrycznej maszynki do mielenia, ale myślę, że trud się opłaca. Makowiec zawijany wygląda zachęcająco, dzięki swoim zwojom i smakuje pysznie. Ciasto krucho-drożdżowe, z dnia na dzień bardziej wilgotne, o jasno różowej barwie, z wierzchu brak przypieczonej skórki,  tak jak powinno być. Oczywiście makowiec jest najlepszy na drugi lub trzeci dzień albo i później, ponieważ kruche ciasto mięknie na granicy z masą makową, dzięki temu, że ona sama jest wilgotna. Co najważniejsze masy jest dużo, a tego w makowcu zawijanym nie może zabraknąć. Lukier również odgrywa bardzo ważną rolę zmiękczacza i słodzika ciasta, jest gęsty i miękki . Bakalie dozujemy sami, ja nie przepadam za ich nadmiarem. 
Makowiec przechowuję nawet do tygodnia i z każdym dniem smakuje mi jeszcze bardziej.
Szczerze polecam. 


A może masz ochotę na Makowiec Japoński/Makowiec Z jabłkami?


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis dostałam od teściowej


Ilość: 2 długie makowce (ok. 32 cm)  lub 3 mniejsze




Składniki Na Ciasto Krucho-Drożdżowe:
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 70 g drożdży 
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka roztopionego i ostudzonego masła/margaryny - najlepiej tej najmniej słonej (250 g)
  • 2 jajka
  • szczypta soli



Składniki Na Masę Makową:
  • 0,5 kg maku
  • 0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 cały aromat migdałowy (1,5 łyżki)
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy na 0,5 l mleka
  • 4 czubate łyżki marmolady (najlepsza ciemna: różana, leśna itp.)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szkl. cukru
  • bakalie (ilość zależna od nas): rodzynki (u mnie 4 garście), kandyzowana skórka pomarańczowa (2 garście)



Składniki Na Lukier:
  • 300 g cukru pudru
  • kilka łyżek przegotowanej, gorącej wody
  • kilka garści kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania 


Przygotowanie Ciasta:
  1. W mleku wymieszać i rozpuścić drożdże wraz z cukrem.
  2. Wlać do reszty składników.
  3. Wyrobić gładkie i plastyczne ciasto.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.



Przygotowanie Masy Makowej:

W czasie, gdy ciasto wyrasta zabieramy się za gotowanie maku.
  1. Do garnka wsypujemy mak.
  2. Zalewamy wodą tak, aby woda kończyła się ponad nim.
  3. Gotujemy mak na średnim płomieniu 20-30 min. do miękkości (miękkość będzie oznaczać moment, gdy weźmiemy w palce ziarenka maku i zmiażdżymy, a one tak jakby rozkruszą się), od czasu do czasu mieszając, dolewając wsiąkniętą w mak wodę.
  4. Odcedzić mak na gęstym sicie lub przecisnąć przez bawełnianą szmatkę.
  5. Zmielić dwukrotnie.
  6. Dodać roztopione masło/margarynę.
  7. Dodać jajka.
  8. Wlać olejek.
  9. Wsypać budyń.
  10. Dodać marmoladę.
  11. Dodać bułkę tartą.
  12. Wsypać cukier.
  13. Wszystko dokładnie wymieszać.
  14. Dodać bakalie (bez uprzedniego namaczania rodzynek; a kandyzowanej skórki pomarańczowej nie należy się bać, można dodać jej sporo, ponieważ gorzkość, która w niej jest, zanika po upieczeniu ).
  15. Wymieszać.



 Przygotowanie Końcowe:
  1. Ciasto wyrobić przez chwilę w rękach, aby pozbawić je puszystości i rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta (najpierw wałkuje nieforemny prostokąt, a później zakładam ciasto w taki sposób, aby utworzyć prostokąt; zgrubienia rozwałkowuje, zachowując kształt) tak długiego, aby zmieścił się w formie, w której będzie pieczony makowiec.
  2. Mak równo nałożyć na ciasto, zostawiając 3 boki (lewy, górny i prawy) nie posmarowane do końca masą makową (ok. 1-2 cm).
  3. Ciasto wraz z masą delikatnie i ostrożnie zwinąć jak dywan, zaczynając od boku zapełnionego makiem po sam brzeg.
  4. Boki ciasta zlepić lub podwinąć pod roladę .     
              
           
      5.  Zawinąć dookoła w papier do pieczenia, pozostawiając trochę więcej papieru niż obwód ciasta (ja tak zrobiłam) lub włożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (podobno jest to najlepszy sposób, aby uzyskać zgrabną i nie pęknięta postać ciasta). Złączenie ciasta powinno znajdować się na jego dolnej części na dnie blaszki.
      6.  Rozgrzać piekarnik do 180*C.
      7.  Piec 45-50 min., aż ciasto lekko zarumieni się z wierzchu, a w środku nie będzie surowe (sprawdzić patyczkiem).
      8.  Ostudzić.
      9.  Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku dni.


Przygotowanie Lukru:
  1. Cukier puder wsypać na głębszy talerz.
  2. Dodawać po łyżce wody, ciągle ucierając lub mieszając widelcem do momentu, kiedy lukier uzyska gęstą konsystencję, którą będzie można posmarować na cieście (nie może być zbyt rzadki, ponieważ ścieknie z ciasta i nie utworzy warstwy lukru). 
  3. Wylać/Posmarować lukier na górę ciasta i jego brzegi.
  4. Na niezastygnięty lukier posypać kandyzowaną skórkę pomarańczową.


A może masz ochotę na Makowiec Japoński/Makowiec Z Jabłkami?

59 komentarzy:

  1. też w tym roku robiłam makowiec zawijany, i również uważam go za numer jeden wśród makowców wszelakich

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny . Ja także robiłam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na maksa nadziany makiem.... pychotka!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! Ja w tym roku nie robiłam i żałuję, musiałam zadowolić się kupnym. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jest rzeczywiście jedyny i najlepszy makowiec na świecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i ma tyle farszu, tak jak lubię, a u mnie dziś też makowo !:)

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zgadzam się - u mnie w domu pojawia się tylko zwijany ;) genialnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej uzależniające ciasto jakie znam.
    Apetycznie wygląda na Twoich zdjęciach. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  10. profesjonalna robota :) i tyle maku super.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przyłączam się do zachwytów zwolenników przewagi maku nad ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Moja babcie robi podobnie, ale że już siły nie te używa gotowej masy makowej i też jest pyszny. Możesz spróbować, jak brakuje Ci maszynki elektrycznej ;) Powiem szczerze, że świetnie też smakuje z orzechami i bakaliami, ale to oczywiście kwestia gustu.
    Pozdrawiam serdecznie
    PS Od jakiegoś czasu nagminnie korzystam z Twoich przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za rady. Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów i zachęcam do pozostawiania komentarzy pod daniami, może akurat jest potrzeba nanieść na nie jakieś korekty ;. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  13. Rolada zrobiona na Wielkanoc i muszę przyznać, że wyszło pysznie. Najlepiej smakuje na 2,3 dzień, ponieważ ciasto krucho-drożdżowe nasącza się sokami i staje się wilgotne. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że makowiec zasmakował. Zgodzę się, że smakuje najlepiej na 2,3 dzień :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  14. ten przepis jest zrypany ... złe proporcje składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego tak uważasz? Spróbowałaś/łeś? Moja teściowa piecze tego makowca kilkadziesiąt lat i zawsze jej wychodzi, mało tego piecze również dla rodziny.

      Usuń
  15. Mama Zofia i Córka Marta6 listopada 2012 18:53

    Powoli próbujemy z córką przepisy, które widziałybysmy na świątecznym stole i na weekend wypróbowalysmy tego makowca. Efekt powalający, masa makowa przepyszna, oczywiscie tak jak napisalas indywidualnie dalysmy jeszcze kilka bakalii od siebie. Ciasto krucho-drozdzowe wspaniałe, no i jak wyzej inni pisali równiez dużo dała przewaga masy makowej nad ciastem, reeeewelacjaaa !!! Dziękujemy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z waszego udanego wypieku i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ładnie wygląda, ciekawi mnie bardzo w jakim celu dodaje się budyń do masy makowej? Betty Sue

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    4. Budyń odpowiada za większą wilgotność masy makowej.

      Usuń
  16. bardzo podobają mi się przepisy , są szczegółowo opisane super ja lubię kiedy jest wszystko po kolei , teraz można piec ja wypróbuję tę roladę i krokiety z kapustą i pieczarkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie przeczytam o rezultatach pieczenia szczególnie rolady ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  17. mam pytanie a budyń o jakim smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń śmietankowy lub waniliowy, ale nie owocowy ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  18. witam mieszkam w uk i niestety nie dorobiłam się maszynki elektrycznej , czy mogę wykorzystać mak z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, możesz wykorzystać mak z puszki, ale nie wiem jaki jest podzielny, więc po prostu wtedy będziesz miała go być może za mało lub za dużo, wszystko wyjdzie w trakcie przygotowań :) Pozdrawiam.

      Usuń
  19. Właśnie mój makowiec juz ostygnął i konsumuje 3. kawałek. Pychota !!! i nie wiem czy wytrzyma do jutra, a miałam nadzieję zamrozić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że tak Ci smakuje. Ja również nie kończę na pierwszym kawałku ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  20. I like the helpful іnfοrmation yоu proѵіde in уour articles.
    I ωill bookmаrk уοur blοg anԁ chеck
    agaіn here rеgulагlу.
    I аm quite cеrtain I will learn plеnty of
    new stuff right here! Gooԁ luck for the next!

    Here іѕ mу homeρagе Www.Max21.Be
    My web site :: http://Amicepro.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Fantаstiс wеbsite yοu have hеre but ӏ waѕ wondeгing if you knew of any forums that cover the ѕame tοpiсs talkеd about herе?
    I'd really like to be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

    Have a look at my website: thoi trang nu

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, zrobiłam tego makowca i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Ciasto łatwe w przygotowaniu, wilgotne i pyszne, zrobię go pewnie jeszcze nie raz, a jak na ta chwilę już zapisałąm go do swojego zeszytu ze sprawdzonymi przepisami. Pozdrawiam serdecznie. Mirka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, że smakował i zapisałaś go w swym przepisie. Pozdrawiam serdecznie i życzę następnego udanego wypieku.

      Usuń
  23. Makowiec pierwsza klasa, rewelacja. Oczywiscie przepis zostal dodany do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakował. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.