Opis: Murzynek jest smaczny oraz wilgotny za sprawą oleju i jabłek, a szybkość i łatwość przyrządzenia go jest porównywalna do muffinek, czyli w sytuacji niespodziewanych gości stoi jako pierwszy w kolejce.
Pochodzenie: przepis z internetu (Wielkie Żarcie)
Kaloryczność: całość ciasta to ok. 5000 kcal, a 1/12 ciasta to ok. 460 kcal
Ilość: tortownica o śred. 25-28 cm
Wskazówka:
polecam również zrobić to ciasto z jabłkami i kiwi 50:50
polecam również zrobić to ciasto z jabłkami i kiwi 50:50
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 1 szkl. cukru (200 g)
- 1 op. cukru waniliowego (8 g)
- 2-4 średnio-czubate łyżki kakao (w zależności od upodobań i jakości kakao)
- 2 szkl. mąki pszennej (280 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szkl. oleju (210 g)
- 600-700 g jabłek (po obraniu wychodzi 500 g; tj. ok. 800 ml jabłek pokrojonych w kostkę ok. 1/1 cm)
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Całe jajka utrzeć/zmiksować z cukrem kryształem i waniliowym ok. 2 min., aby powstała lekko puszysta konsystencja.
- Wsypać kakao.
- Dodać przesianą mąkę.
- Dodać proszek do pieczenia i sodę.
- Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
- Wlać olej.
- Wymieszać łyżką lub mikserem.
- Do pokrojonych w kostkę jabłek dodać cynamon i lekko wymieszać, aby osiadł na każdym jabłku.
- Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka.
- Wymieszać łyżką.
- Włączyć piekarnik na 100 st. C.
- Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę.
- Wylać ciasto do formy.
- Włożyć do piekarnika.
- Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
- Piec 45-50 min., po upływie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest surowe lub mocno wilgotne.
- Posypać cukrem pudrem lub polać polewą kakaową.
- Podawać solo, z lodami, z bitą śmietaną lub posmarowane powidłami albo dżemem porzeczkowym.
- Dla długotrwałej świeżości i kilkudniowego przechowywania ciasta, należy przykryć je szczelnie, a nie będzie potrzebować lodówki, wręcz wystarczy mu temp. pokojowa lub lekko chłodna, a ciasto w ten sposób nabierze dodatkowej wilgotności (mi osobiście w tej wersji smakuje najbardziej).
taka słodka jesień :-)
OdpowiedzUsuńCynamonowy murzynek;)pycha!
OdpowiedzUsuńpięknie wyrósł. lubię wilgotne, ale takie puszyste ciasta
OdpowiedzUsuńMmm murzynek to ciasto mojego dzieciństwa, zawsze piekła go moja babcia, więc mam do niego duży sentyment:)
OdpowiedzUsuńkiedyś jadłam podobne ciasto i bardzo mi wtedy smakowało. Chyba czas przypomnieć sobie ten smak :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Łatwo, szybko a jak przyjemnie po wszystkim........
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało, a jak jakieś przyjemności jeszcze po nim były to już w ogóle... Pozdrawiam słodko :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie...Lubię takie przepisy:))
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda chyba się skusze u jutro zrobie.
OdpowiedzUsuńZachęcam Duszka i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWlasnie zadzwonil maz z pracy, ze ma ochote na ciasto z jablkami?! Poniewaz od rana tez za mna ,,chodzi " cos slodkiego to ruszam do boju. Zobaczymy czy Twoje ciasto bedzie smakowalo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnajlepszy przepis na świecie. zawsze się sprawdza. nawet babeczki robie na jego podstawie.. szczery pozytyw z mojej strony
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się sprawdza i Murzynek smakuje. Proponuje wypróbować inne czekoladowe ciasta z blogu. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńwyszedł cudowny!! idealna rehabilitacja po nie udanym obiedzie:D:D dziękuje i polecam dla wszystkich łamag kulinarnych!!! pychota
OdpowiedzUsuń35 yrs old Research Assistant III Doretta Tomeo, hailing from Westmount enjoys watching movies like "Whisperers, The" and Shopping. Took a trip to Works of Antoni Gaudí and drives a C70. kliknij, aby przesledzic
OdpowiedzUsuń