Strony

niedziela, 2 października 2011

Murzynek Z Jabłkami






 




Opis: Murzynek jest smaczny oraz wilgotny za sprawą oleju i jabłek, a szybkość i łatwość przyrządzenia go jest porównywalna do muffinek, czyli w sytuacji niespodziewanych gości stoi jako pierwszy w kolejce.

Pochodzenie: przepis z internetu  (Wielkie Żarcie)

Kaloryczność: całość ciasta to ok. 5000 kcal, a 1/12 ciasta to ok. 460 kcal

Ilość: tortownica o śred. 25-28 cm



Wskazówka:
 polecam również zrobić to ciasto z jabłkami i kiwi 50:50


Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 1 szkl. cukru (200 g)
  • 1 op. cukru waniliowego (8 g)
  • 2-4 średnio-czubate łyżki kakao (w zależności od upodobań i jakości kakao)
  • 2 szkl. mąki pszennej (280 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl. oleju (210 g)
  • 600-700 g jabłek (po obraniu wychodzi 500 g; tj. ok. 800 ml jabłek pokrojonych w kostkę ok. 1/1 cm)
  • 2 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie:
  1. Całe jajka utrzeć/zmiksować z cukrem kryształem i waniliowym ok. 2 min., aby powstała lekko puszysta konsystencja.
  2. Wsypać kakao.
  3. Dodać przesianą mąkę.
  4. Dodać proszek do pieczenia i sodę.
  5. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
  6. Wlać olej.
  7. Wymieszać łyżką lub mikserem.
  8. Do pokrojonych w kostkę jabłek dodać cynamon i lekko wymieszać, aby osiadł na każdym jabłku.
  9. Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka.
  10. Wymieszać łyżką.
  11. Włączyć piekarnik na 100 st. C.
  12. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę.
  13. Wylać ciasto do formy.
  14. Włożyć do piekarnika.
  15. Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
  16. Piec 45-50 min., po upływie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest surowe lub mocno wilgotne.
  17. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą kakaową.
  18. Podawać solo, z lodami, z bitą śmietaną lub posmarowane powidłami albo dżemem porzeczkowym.
  19. Dla długotrwałej świeżości i kilkudniowego przechowywania ciasta, należy przykryć je szczelnie, a nie będzie potrzebować lodówki, wręcz wystarczy mu temp. pokojowa lub lekko chłodna, a ciasto w ten sposób nabierze dodatkowej wilgotności (mi osobiście w tej wersji smakuje najbardziej).

15 komentarzy:

  1. pięknie wyrósł. lubię wilgotne, ale takie puszyste ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm murzynek to ciasto mojego dzieciństwa, zawsze piekła go moja babcia, więc mam do niego duży sentyment:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś jadłam podobne ciasto i bardzo mi wtedy smakowało. Chyba czas przypomnieć sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Łatwo, szybko a jak przyjemnie po wszystkim........

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że smakowało, a jak jakieś przyjemności jeszcze po nim były to już w ogóle... Pozdrawiam słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko i smacznie...Lubię takie przepisy:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda chyba się skusze u jutro zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie zadzwonil maz z pracy, ze ma ochote na ciasto z jablkami?! Poniewaz od rana tez za mna ,,chodzi " cos slodkiego to ruszam do boju. Zobaczymy czy Twoje ciasto bedzie smakowalo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. najlepszy przepis na świecie. zawsze się sprawdza. nawet babeczki robie na jego podstawie.. szczery pozytyw z mojej strony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdza i Murzynek smakuje. Proponuje wypróbować inne czekoladowe ciasta z blogu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. wyszedł cudowny!! idealna rehabilitacja po nie udanym obiedzie:D:D dziękuje i polecam dla wszystkich łamag kulinarnych!!! pychota

    OdpowiedzUsuń
  11. 35 yrs old Research Assistant III Doretta Tomeo, hailing from Westmount enjoys watching movies like "Whisperers, The" and Shopping. Took a trip to Works of Antoni Gaudí and drives a C70. kliknij, aby przesledzic

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.