Strony

niedziela, 2 października 2011

Spaghetti Z Krewetkami I Szpinakiem





Opis: Bardzo smaczne danie, które powtórzę jeszcze nie jeden raz.
Brak w nim ciężkiego sosu, więc jest jak najbardziej lekkostrawne.
Szpinak i krewetki nie mogły spotkać się ze sobą w innym duecie niż ten. Śmietana odgrywa równie ważna rolę, bo bez niej wszystkie dodatki miałyby surowy smak bez wyrazu. Danie jest zachowane w lekkiej kwaskowej nucie z lekkim akcentem gałki muszkatałowej.
Szczerze polecam i ręczę, że danie Wam zasmakuje.   

Pochodzenie: przepis własny

Ilość: 2-3 porcje


Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 g krewetek (najlepiej king lub large) + kilka na talerz do ozdoby
  • 200 g szpinaku (ja miałam mrożony)
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty do posypania (najlepiej mozarella lub parmezan)



Przygotowanie:
  1. Zagotować wodę na makaron i ugotować go wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Między czasie w większym rondlu/patelni z głębszym dnem rozgrzać masło i olej.
  3. Dodać 2 posiekane drobno ząbki czosnku.
  4. Dodać rozmrożone lub świeże krewetki.
  5. Smażyć ok. 1-2 min. na średnim płomieniu, często mieszając.
  6. Dodać szpinak.
  7. Wlać sok z cytryny.
  8. Dodac śmietanę.
  9. Opruszyć po całości mąką.
  10. Wszystko dokładnie wymieszać.
  11. Smażyć bez przykrycia do momentu, kiedy nadmiar płynów wyparuje, a sos osiągnie bardziej gęstą konsystencję niż płynną.
  12. Doprawić solą i pieprzem.
  13. Dodać gałkę muszkatałową.
  14. Dokładnie wymieszać.
  15. Do rondla dodać makaron.
  16. Wymieszać wszystko, aby całość równomiernie się rozłożyła.
  17. Podawać z przesmażonymi mocno na maśle krewetkami i posypane serem żółtym.

11 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za miły komentarz:-) Wpadłam tu do Ciebie i mój ulubiony szpinak spotkałam;-) Podoba mi się to danie i to bardzo. Muszę się wvzytać głębiej w Twojego bloga, bo zapowiada się fajnie i milutko. Dodaję do ulubionych i będę wpadać często:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm krewetki i szpinak to niezwykle apetyczny duet, a w połączeniu z makaronem to już w ogóle smakowite trio:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki makaron musi smakować obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja dalej szpinaku nie posmakowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jest coś dla mnie! uwielbiam i szpinak i krewetki :-)pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam to danie i wyszło super. Szpinak i krewetki razem to jednak dobry pomysł. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to idealne połączenie, zgodzę się. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Uwielbiam twoje przepisy.Robię po kolei i jest coraz ciekawiej:)dzięki za urozmaicenie jadłospisu mojego synka i męża:)Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za taki entuzjazm w kierunku moich przepisów. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. napisałaś że krewetki smażyc 1-2 min a potem zdjac z patelni,bo przepis podaje niejasno poniewaz kolejny podpunkt brzmi,,6.dodac szpinak- a nie kazdy wie ze krewetki trzeba zdjac z ognia bo nie mozna ich poddawac dlugiej obróbce cieplnej.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbowałem ale chyba przegapiłem moment kiedy krewetki trzeba było wyjąć z rondla to gdzieś pomiędzy 5 a 17 punktem:),a może jak to facet nie umiem czytać przepisów:-)
    Ogólnie wyszło nie najgorzej pozdrawiam,
    Przemek

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.