Opis: Bardzo smaczne danie, które powtórzę jeszcze nie jeden raz.
Brak w nim ciężkiego sosu, więc jest jak najbardziej lekkostrawne.
Szpinak i krewetki nie mogły spotkać się ze sobą w innym duecie niż ten. Śmietana odgrywa równie ważna rolę, bo bez niej wszystkie dodatki miałyby surowy smak bez wyrazu. Danie jest zachowane w lekkiej kwaskowej nucie z lekkim akcentem gałki muszkatałowej.
Szczerze polecam i ręczę, że danie Wam zasmakuje.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 2-3 porcje
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 duże ząbki czosnku
- 200 g krewetek (najlepiej king lub large) + kilka na talerz do ozdoby
- 200 g szpinaku (ja miałam mrożony)
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
- sól
- pieprz
- ser żółty do posypania (najlepiej mozarella lub parmezan)
Przygotowanie:
- Zagotować wodę na makaron i ugotować go wg instrukcji na opakowaniu.
- Między czasie w większym rondlu/patelni z głębszym dnem rozgrzać masło i olej.
- Dodać 2 posiekane drobno ząbki czosnku.
- Dodać rozmrożone lub świeże krewetki.
- Smażyć ok. 1-2 min. na średnim płomieniu, często mieszając.
- Dodać szpinak.
- Wlać sok z cytryny.
- Dodac śmietanę.
- Opruszyć po całości mąką.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Smażyć bez przykrycia do momentu, kiedy nadmiar płynów wyparuje, a sos osiągnie bardziej gęstą konsystencję niż płynną.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać gałkę muszkatałową.
- Dokładnie wymieszać.
- Do rondla dodać makaron.
- Wymieszać wszystko, aby całość równomiernie się rozłożyła.
- Podawać z przesmażonymi mocno na maśle krewetkami i posypane serem żółtym.
Bardzo dziękuję za miły komentarz:-) Wpadłam tu do Ciebie i mój ulubiony szpinak spotkałam;-) Podoba mi się to danie i to bardzo. Muszę się wvzytać głębiej w Twojego bloga, bo zapowiada się fajnie i milutko. Dodaję do ulubionych i będę wpadać często:-)
OdpowiedzUsuńMm krewetki i szpinak to niezwykle apetyczny duet, a w połączeniu z makaronem to już w ogóle smakowite trio:)
OdpowiedzUsuńTaki makaron musi smakować obłędnie;)
OdpowiedzUsuńa ja dalej szpinaku nie posmakowałam :)
OdpowiedzUsuńto jest coś dla mnie! uwielbiam i szpinak i krewetki :-)pozdrowienia
OdpowiedzUsuńZrobiłam to danie i wyszło super. Szpinak i krewetki razem to jednak dobry pomysł. Dzięki.
OdpowiedzUsuńTak, to idealne połączenie, zgodzę się. Pozdrawiam.
UsuńUwielbiam twoje przepisy.Robię po kolei i jest coraz ciekawiej:)dzięki za urozmaicenie jadłospisu mojego synka i męża:)Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za taki entuzjazm w kierunku moich przepisów. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńnapisałaś że krewetki smażyc 1-2 min a potem zdjac z patelni,bo przepis podaje niejasno poniewaz kolejny podpunkt brzmi,,6.dodac szpinak- a nie kazdy wie ze krewetki trzeba zdjac z ognia bo nie mozna ich poddawac dlugiej obróbce cieplnej.....
OdpowiedzUsuńWypróbowałem ale chyba przegapiłem moment kiedy krewetki trzeba było wyjąć z rondla to gdzieś pomiędzy 5 a 17 punktem:),a może jak to facet nie umiem czytać przepisów:-)
OdpowiedzUsuńOgólnie wyszło nie najgorzej pozdrawiam,
Przemek