Strony

sobota, 1 października 2011

Zupa Krem Z Cukinii Z Serem Feta








Opis: Długo nosiłam się ze zrobieniem tej zupy, aż w końcu pomysły na zalegająca w lodówce cukinię wyczerpały się, a na pewnym blogu zobaczyłam wersję tej zupy z dodatkiem sera feta. Wtedy pomyślałam nie zawiodę się na jej smaku, ponieważ gdyby nawet coś nie wypaliło, to feta nadrobi wszystkie minusy.
W efekcie końcowym zupa smakowała mi bardzo, a feta wraz ze szczypiorkiem spotęgowała jej smak, bo nadała ostrości do tej jakże kremowej, delikatnej i łagodnej zupy. Jak mogło być inaczej, gdy mamy do czynienia z tak delikatnym w swej postaci warzywem. 
Szczerze polecam tą zupę, gdyż jest jedną z najlepszych zup krem, jakie jadłam do tej pory.

Pochodzenie: przepis z internetu (półka z przyprawami)

Ilość: 1 l zupy; 2-3 porcje



Składniki:
  • 700 g zielonej cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 mniejsze ząbki czosnku
  • 700 ml ulubionego bulionu drobiowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • 50 g sera feta
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku



Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać (nie musi być dokładnie, i tak będzie miksowana).
  2. Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę.
  3. W większym rondlu rozgrzać masło i olej.
  4.  Dodać cebulę.
  5. Smażyć do momentu, kiedy zmięknie.
  6. Dodać czosnek.
  7. Dodać cukinię.
  8. Smażyć, aż lekko zmięknie (skórka może być twarda).
  9. Zalać bulionem.
  10. Gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości cukinii włącznie z jej skórką.
  11. Zmiksować dokładnie blenderem.
  12. Odlać odrobinę zupy (może być ok. 100 ml). 
  13. Dodać śmietanę.
  14. Dokładnie wymieszać.
  15. Wlać do zupy.
  16. Wymieszać całość dla uzyskania jednolitego koloru.
  17. Doprawić solą i pieprzem.
  18. Podawać na ciepło z pokrojonym w kostkę serem feta i szczypiorkiem, a dodatkowo z ciemnym pieczywem, które świetnie pasuje do tej zupy.

11 komentarzy:

  1. Widzę, że Twoje odczucia co do zupy są identyczne z moimi. Byłam bardzo zaskoczona tym jak kremowa i bogata w konsystencji jest ta zupa. No i feta - idealne wykończenie :)
    Dziękuję za skorzystanie z przepisu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być wspaniała! Kiedyś robiłam bez fety i też była bardzo smaczna. Ale z serem, jest pewnie jeszcze lepsza, bo ostrzejsza:)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. I za mną ostatnio chodzi ta zupa, może i ja spróbuję i się przekonam, bo u Ciebie wygląda bardzo apetycznie:-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam, szczególnie dodatek sera fety nadaje jej charakteru.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś w ramach eksperymentu zrobiłam.Bardzo nam smakowała. Użyłam więcej cebuli i sporo czosnku, bo tak lubimy i zalałam ją tylko 250ml bulionu. Nie zastosowałam śmietany i jedyny tłuszcz jaki tam był to łyżka oleju ryżowego (spróbowaliśmy z fetą ale smaczniejsza bez).Mąż wymyślił, że jakby była jeszcze bardziej gęsta to śmiało można ją wykorzystać jako sos do spagettii.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że zupka smakowała. Skoro zalałaś ją tylko 250 ml bulionu, zrobiłaś bardzo gęsty krem. Co do fety i śmietany, każdy ma inne smaki, mi smakowało z fetą i śmietaną. Ale skoro wolicie bez to nawet i lepiej, po co się faszerować dodatkowymi kaloriami hehe. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam:DJa z kremów lubie jeszcze ten brokułowy..Smakuję lepiej niż brokuły same w sobie:DAle z ta cukinia to ciekawy pomysł..widziałam ze teraz mają promocję na cukinie w Lidlu,to zakupie jutro i spróbuje to zrobić w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój przepis zachęcił mnie do spróbowania wersji z fetą i szczypiorkiem. Ja zazwyczaj zalewam cukinię wywarem warzywnym i do gotowania dodaję gałązkę świeżego rozmarynu. Przed podaniem posypuję koperkiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zrobiłam tą zupę. Wyszła wspaniała! Zawsze to coś innego niż te tradycyjne na codzień - jak ogórkowa czy pomidorowa:)Moim dzieciom też smakowała, ale z grzankami. Mi i mężowi z fetą. Kwestia smaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że zupka Wam smakowała. Dzieci niekoniecznie lubia smak fety, więc się im nie dziwie, bo ten ser ma bardzo specyficzny smak - osobiście sama polubiłam go dopiero 2 lata temu, wcześniej jakoś ciężko przechodził mi przez gardło ;) Z grzaneczkami też pychotka. Pozdrawiam również i zachęcam do wypróbowania innych zup krem na blogu :)

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.