Strony

piątek, 11 lipca 2014

Spaghetti Z Wołowym Ragu Z Soczewicą I Pomarańczami




_IGP6850


Untitled Export


Spaghetti with lentil and orange beef ragu



Opis: Szczerze przyznam, że stęskniłam się za Wami i blogiem, dlatego dziś mam dla Was przepis na smaczną odmianę ragout, więc jeśli znudziło się Wam klasyczne Spaghetti Bolognese śmiało możecie zastąpić je tym przepisem.
 Moje ragout to smaki kuchni azjatyckiej . Każde ragout bardzo się nawzajem przypominają, ale te może i nawet zasmakuje Wam bardziej, bo curry i pomarańcze dodają mu naprawdę ciekawego orzeźwiającego smaku, a do tego soczewica przypomni o tym, że się w nim znajduje, ponieważ znacząco zagęści sos, dlatego też mniejsza ilość mięsa w przepisie jest wskazana, co również rozwiązuje problem spożytkowania małej ilości mięsa na danie obiadowe dla rodzinki.
Serdecznie polecam.

Pochodzenie: przepis autorski

Ilość: 3-5 porcji





Składniki:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 średniej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchwie
  • kawałek korzenia selera (wielkości jednej z marchwi)
  • 3 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki płatków chili *
  • 300 g wołowego mięsa mielonego
  • 0,5 szkl. czerwonej soczewicy (ok. 100 g)
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżeczki cukru
  • skórka otarta z 2. średnich pomarańczy
  • sok z 1 średniej pomarańczy (100 ml)
  • 0,5 kg makaronu Spaghetti
  • starty parmezan
* można dodać mniej, jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych potraw; szczególnie nie polecam wskazanej ilości, gdy danie będzie serwowane dzieciom


Przygotowanie:
  1. Rozgrzać patelnię/rondel.
  2. Między czasie posiekać cebulę i czosnek.
  3. Wlać olej do rondla.
  4. Dodać cebulę.
  5. Zeszklić.
  6. Dodac czosnek. 
  7. Zeszklić.
  8. Wszystko chwile jeszcze przesmażyć, aby cebula się zezłociła, ale czosnek wciąż pozostał zeszklony.
  9. Między czasie ostrugać marchew i seler.
  10. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  11. Dodać do cebuli i czosnku. 
  12. Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.
  13. Dodac przyprawę curry.
  14. Przesmażać ok. 1 min., aby aromat przyprawy wydostał się do warzyw.
  15. Dodać płatki chili.
  16. Dodać mięso mielone.
  17. Przesmażyć do momentu, kiedy uzyska jasny kolor.
  18. Dodać soczewicę.
  19. Przesmażać ok. 1 min.
  20. Zalać bulionem. 
  21. Dodać sól.
  22. Dodać sok i skórkę startą z 1. pomarańczy.
  23. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, kiedy soczewica będzie miękka. 
  24. Dodać cukier.
  25. Pod koniec gotowania, gdy soczewica będzie miękka i zagęści sos można odkryć pokrywkę i gotować do momentu zredukowania nadmiaru bulionu. Sos powinien być gęsty, ale wciąż przypominać sos na Spaghetti Bolognese.
  26. Podawać z ugotowanym uprzednio makaronem.
  27. Przyozdobić dodatkowo skórką z 2. pomarańczy, która dodatkowo podniesie smak potrawy i posypać startym parmezanem. 


2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, bardzo fajny sposób opisania przygotowania - jest klarowny i przejrzysty, łatwo się nim posłużyć podczas przygotowywania potrawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.