Opis: Szczerze przyznam, że stęskniłam się za Wami i blogiem, dlatego dziś mam dla Was przepis na smaczną odmianę ragout, więc jeśli znudziło się Wam klasyczne Spaghetti Bolognese śmiało możecie zastąpić je tym przepisem.
Moje ragout to smaki kuchni azjatyckiej . Każde ragout bardzo się nawzajem przypominają, ale te może i nawet zasmakuje Wam bardziej, bo curry i pomarańcze dodają mu naprawdę ciekawego orzeźwiającego smaku, a do tego soczewica przypomni o tym, że się w nim znajduje, ponieważ znacząco zagęści sos, dlatego też mniejsza ilość mięsa w przepisie jest wskazana, co również rozwiązuje problem spożytkowania małej ilości mięsa na danie obiadowe dla rodzinki.
Serdecznie polecam.
Pochodzenie: przepis autorski
Ilość: 3-5 porcji
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 średniej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe marchwie
- kawałek korzenia selera (wielkości jednej z marchwi)
- 3 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki płatków chili *
- 300 g wołowego mięsa mielonego
- 0,5 szkl. czerwonej soczewicy (ok. 100 g)
- 750 ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- skórka otarta z 2. średnich pomarańczy
- sok z 1 średniej pomarańczy (100 ml)
- 0,5 kg makaronu Spaghetti
- starty parmezan
* można dodać mniej, jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych potraw; szczególnie nie polecam wskazanej ilości, gdy danie będzie serwowane dzieciom
Przygotowanie:
- Rozgrzać patelnię/rondel.
- Między czasie posiekać cebulę i czosnek.
- Wlać olej do rondla.
- Dodać cebulę.
- Zeszklić.
- Dodac czosnek.
- Zeszklić.
- Wszystko chwile jeszcze przesmażyć, aby cebula się zezłociła, ale czosnek wciąż pozostał zeszklony.
- Między czasie ostrugać marchew i seler.
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać do cebuli i czosnku.
- Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.
- Dodac przyprawę curry.
- Przesmażać ok. 1 min., aby aromat przyprawy wydostał się do warzyw.
- Dodać płatki chili.
- Dodać mięso mielone.
- Przesmażyć do momentu, kiedy uzyska jasny kolor.
- Dodać soczewicę.
- Przesmażać ok. 1 min.
- Zalać bulionem.
- Dodać sól.
- Dodać sok i skórkę startą z 1. pomarańczy.
- Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, kiedy soczewica będzie miękka.
- Dodać cukier.
- Pod koniec gotowania, gdy soczewica będzie miękka i zagęści sos można odkryć pokrywkę i gotować do momentu zredukowania nadmiaru bulionu. Sos powinien być gęsty, ale wciąż przypominać sos na Spaghetti Bolognese.
- Podawać z ugotowanym uprzednio makaronem.
- Przyozdobić dodatkowo skórką z 2. pomarańczy, która dodatkowo podniesie smak potrawy i posypać startym parmezanem.
Ciekawy przepis, bardzo fajny sposób opisania przygotowania - jest klarowny i przejrzysty, łatwo się nim posłużyć podczas przygotowywania potrawy :-)
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń