Opis: Długo mnie nie było, odrobinę więcej napisałam o tym na moim profilu na fb, a dzis zacznę przywitanie od bardzo prostej potrawy, aby nie zniechęcić Was na początku do ponownego gotowania ze mną :) Danie pożywne, sycące i przez to myślę, że idealne na jesienne dni, gdzie zimno powoli zaczyna nam doskwierać. Polecam.
Pochodzenie: nieznacznie zmodyfikowany przepis z miesięcznika "Ideal Home"
Ilość: 4-6 porcji
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (300 g)
- sól
- bazylia
- 3 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 400 g ryżu Arborio (w ostateczności długoziarnisty też się nada)
- 4-5 łyżek białego wina
- ok. 3 łyżeczki suszonego oregano
- 1,5 l gorącego bulionu drobiowego
- 1 czubata szkl. świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 50 g startego Parmezanu
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę.
- Przyprawić delikatnie solą oraz bazylią.
- Rozgrzać oliwę w większym i głębszym rondlu.
- Przesmażyć kurczaka do momentu, kiedy stanie sie lekko złocisty z wierzchu.
- Wyciągnąć usmażone mięso z rondla, pozostawiając tłuszcz.
- Dodać pokrojoną w plastry cebulę.
- Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Dodać masło.
- Przesmażyć cebulę do momentu jej zeszklenia.
- Dodać ryż.
- Przesmażać ok. 5 min. często mieszając, aż ryż pokryje się w całości tłuszczem i stanie się lekko przezroczysty.
- Dodać wino.
- Przesmażać do momentu wyparawania płynu.
- Dodać oregano.
- Dodawać po chochli bulionu, za każdym razem, gdy ten wyparuje i dusić na małym płomieniu często mieszając.
- Przy przedostatniej lub ostatniej chochli dodawanego bulionu należy sprawdzić czy ryz jest prawie całkowicie miękki, aby można było dodać ugotowanego kurczaka i surowy/mrożony groszek.
- Dusić do momentu uzyskania miękkiego ryżu oraz ugotowanego al'dente groszku.
- Wsypać Parmezan.
- Wymieszać.
- Podawać na ciepło z świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem i liściem świeżego oregano.
Fajnie,ze jesteś! A przepis zapisuję, bo risotto z kurczakiem lubimy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję :) Też się cieszę ;) Pozdrawiam Majanko.
UsuńTen talerz wygląda wyjątkowo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMega apetyczne danie;)
OdpowiedzUsuńAleż fotogeniczne danie, super:)
OdpowiedzUsuńfajny blog zapraszam, tez do mnie:)
OdpowiedzUsuńmniam,mniam:) ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńFaktycznie, danie fotogeniczne. A jeszcze te zioła w tle dają wrażenie, że całość pachnie przez ekran :p W sam raz na jesienny obiad :)
OdpowiedzUsuńhttp://bit.do/egKV3
OdpowiedzUsuńPrzyjemny blog ciekawe informacje pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń