Opis: Krem z fasoli przygotujemy w zaledwie kilka minut, a będzie on stanowił naprawdę pożywny posiłek. Polecam szczególnie w chłodne dni, jakie jeszcze panują. Zupa może zastąpić nam niejednokrotnie szybszą wersję tradycyjnej zupy fasolowej. Krem z fasoli w owej wersji jest aromatyczny, a dodatek curry bardzo smacznie wkomponowuje się w całość. Polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 2 mniejsze porcje
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 pełna łyżeczka masła
- 1 puszka białej fasoli w wodzie (waga 400 g)
- 1 pełna łyżeczka tymianku lub rozmarynu
- 1 pełna łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 200 ml bulionu drobiowego
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany (np. 12%)
- 1/3 pełnej łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki cukru
- kilka pasków usmażonego boczku
Przygotowanie:
- Obrać cebulę i pokroić w kostkę.
- W garnku rozpuścić masło z oliwą.
- Dodać cebulę i przesmażyć na średnio brązowy kolor.
- Dodać całą zawartość puszki z fasolą.
- Dodać tymianek/rozmaryn.
- Dodać majeranek.
- Dodać liść laurowy.
- Dodać ziele angielskie.
- Zalać bulionem.
- Gotować przez kilka minut, aż przyprawy nadadzą smaku zupie.
- Z zupy wyciągnąć liść laurowy, a resztę pozostawić.
- Zupę zmiksować blenderem na kremową konsystencję.
- Doprawić curry, solą, pieprzem oraz cukrem.
- Zmiksować ponownie dla połączenia się smaków.
- Podawać na ciepło z usmażonym boczkiem oraz pieczywem.
Pyszności :>
OdpowiedzUsuńpiekne zdjęcia! aż mnie.. oszołomiło.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taka zupka. pożywna i pełna smaku.
Cieszę się, że Ci się podobają i dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam.
UsuńZdjęcia są wprost cudowne, a zupa zdecydowanie warta wypróbowania!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za tak miłe słowa. Pozdrawiam ciepło ;)
UsuńTe miseczki są boskie :)
OdpowiedzUsuń