Opis: Tarta/Ciasto kruche z rabarbarem, bezą i kruszonką, czyli potrójnie pyszny wypiek, który koniecznie musicie wypróbować w sezonie na rabarbar. Tarta jest bardzo krucha dzięki ilości żółtek i wcześniejszemu zapieczeniu ciasta, a na drugi dzień lekko mięknie od spodu przez soczyste wypełnienie z rabarbaru (na zdjęciu ciasto po 24 godz. po upieczeniu). Koniecznie wylepiamy boki dla zabezpieczenia naszego rabarbarowego wnętrza. Kruchość boków trwa do następnego dnia.
Kwaśny rabarbar pod słodką pierzynką bezową i kruszonką. Nie mogło być u mnie innego ciasta niż m.in. te, jeśli chodzi o duet- kruche i rabarbar. Jest dokładnie takie, jakie sobie zamarzyłam, żeby wyszło, bo ja po prostu uwielbiam takie ciasta ;)
Dlatego nie tylko mi smakowało bardzo i na pewno powtórzę je w takiej wersji niejednokrotnie, ale z małą zmianą - następnym razem zrobię dwie porcje ;) .
Polecam serdecznie.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: forma na tartę o średnicy 25,5 cm, a wys. 3,5 cm lub forma 22/22 cm (przy wykonaniu ciasta z 1,5 porcji przy wyłącznej dyspozycji prostokątnej blaszki należy użyć formy o wym. 23/32 cm lub z podwójnej porcji 25/38 cm i postarac sie wylepic boki w obydwu przypadkach na wysokość ok. 3-4 cm)
Składniki Na Ciasto Kruche:
- 2 szkl. mąki
- 0,5 kostki zimnego masła/margaryny
- 4 pełne łyżki cukru
- 3 duże żółtka
- 1 pełna łyżka gęstej śmietany (np. 18%, creme fraiche, soured creme)
- ok. 3 łyżki zimnej wody
Składniki Na Wypełnienie:
- 600 g łodyg rabarbaru (tj. po oczyszczeniu ok. 500 g)
- 6 pełnych łyżek cukru
- 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Składniki Na Kruszonkę:
- 120 g mąki
- 70 g masła
- 90 g cukru
Składniki Na Bezę:
- 3 duże białka
- 70 g cukru
- 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Przygotowanie Ciasta Kruchego:
- Do miski przesiać mąkę.
- Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę.
- Dodać śmietanę.
- Całość rozetrzeć w palcach, aby powstały grudki widocznego masła i sypkiej konsystencji.
- Dodać żółtka.
- Wlać wodę.
- Wszystko wymieszać.
- Następnie szybko zagnieść na jednolitą kulę z widocznymi małymi grudkami masła.
- Uformować w kulę i spłaszczyć.
- Włożyć do woreczka foliowego.
- Schłodzić ok. 30-40 min. w lodówce.
- Przed samym wyciągnięciem ciasta z lodówki włączyć piekarnik na 180*C.
- Ciasto rozwałkować na większy okrąg niż średnica naszej formy na tartę, aby wystarczyło go jeszcze na boki formy.
- Formę przygotować wg jej preferencji (moja forma wyłożona jest dobrej jakości teflonem, więc nie wykładam i nie smaruję jej niczym).
- Wyłożyć ciasto na formę, docisnąć w kątach, odciąć nadmiar ciasta (ciasta nie powinno zostać zbyt wiele, może to być jedynie nieznacząca ilość).
- Nakłuć gęsto widelcem.
- Włożyć do piekarnika.
- Piec 15-20 min. w zależności od piekarnika; tarta powinna mieć różowy kolor. Po czasie upływu pierwszego pieczenia może zdarzyć się, że ciasto pomimo nakłuwania podniosło się w jego centralnej części, więc w takim przypadku należy je bezpośrednio po wyciągnięciu nakłuć widelcem, aby powietrze mogło się wydostać spod ciasta.
- Ciasto kruche ostudzić na kratce nie wyjmując go z foremki (może być lekko ciepłe, lecz nie gorące).
Przygotowanie Wypełnienia:
- Rabarbar umyć, oczyścić w razie potrzeby, gdyby jego "włoski: były zbyt grube", odciąć twarde końcówki, pokroić w 2 cm. kawałki.
- Zasypać cukrem.
- Oprószyć mąką.
- Wymieszać.
- Odstawić na chwilę przygotowania pozostałych warstw ciasta.
Przygotowanie Kruszonki:
- Mąkę przesiać do miski.
- Dodać pokrojone w kostkę masło.
- Wsypać cukier.
- Całość wymieszać i rozetrzeć w palcach, a następnie ścisnąć po garści kruszonki w dłoni i pocierając jedną dłoń o drugą uzyskać kruszonkę lekko sypka i grudkową.
- Odstawić na moment przygotowywania ostatniej warstwy ciasta.
Przygotowanie Bezy:
- Białka ubić na sztywno.
- Dodać cukier.
- Ubijać do momentu, kiedy piana stanie się gęsta i lśniąca.
- Przesiać mąkę do ubitych białek.
- Ubić/Zmiksować dla połączenia się składników.
Przygotowanie Końcowe:
- Włączyć piekarnik do 180*C.
- Na wystudzony spód wyłożyć całość wypełnienia znajdującą się w misce (wraz z sokami, które puściły).
- Następnie wyłożyć równo ubite białka.
- Posypać równomiernie kruszonką.
- Wstawić do piekarnika.
- Piec 35-45 min. w zależności od piekarnika do momentu, kiedy kruszonka nabierze złocistego koloru.
- Tartę można wyciągnąć bezpośrednio po zakończeniu pieczenia lub pozostawić w piekarniku do momentu ostudzenia.
- Całkowicie wystudzić i najlepiej lekko schłodzić (tarta może studzić się kilka godzin ze względu na owocowe wypełnienie).
- Podawać solo lub z lodami waniliowymi.
Co tu dużo mówić - połączenie idealne;)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo apetyczne. Ale zdjęcia - pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńO mniam, jakie boskie to ciacho! Nabrałam wielkiej chęci na nie . Pyszności.
OdpowiedzUsuń:)
Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiezwykle smakowite ciasto. Bardzo mi się u Ciebie podoba i zostaję tu z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMarzenie... Też uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńile tej smietany za 2 razem?
OdpowiedzUsuńBłąd w powtórzenu punktu ;) Już poprawiam.
UsuńPrzepraszam.
UsuńPyszne:) udało się mimo kłopotów ze śmietanką:P przepis wpisze się na pewno na stałe w mojej ksiązce wypieków:P dziekuje i Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakowało ;) Pozdrawiam również.
UsuńPięknie zaprezentowane ciasto, aż chciałoby się skubnąć troszkę:)
OdpowiedzUsuńnie namierzyłam jeszcze rabarnaru, czy jakiś inny owoc by się tutaj sprawdził?
OdpowiedzUsuńSuper blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńNa takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuń