Strony

niedziela, 30 grudnia 2012

Makówki






Opis: Makówki to makowy deser wigilijny z dodatkiem dużej ilości bakalii oraz bułki drożdżowej. Najczęściej jest to Chałka, ale wiem, że nie zawsze można ją kupić, a na jej specjalne upieczenie nie każdy znajdzie czas. W takim przypadku możecie użyć zwykłej bułki drożdżowej. Makówkę powinno się przygotowywać dzień lub pół dnia przed podaniem, aby jej konsystencja ścięła się, a bułka w niej zawarta zmiękła. Niektórzy przygotowują Makówki w wersji warstwowej, ale dla mnie wygodniejszą wersją jest pokrojenie bułki na małą kostkę, a następnie jej wymieszanie z masą makową.
Oczywiście jest to deser wigilijny znany ze swojej słodkości, lecz ja w tym przypadku lekko nadłamałam regułę i wykonałam mniej słodkie Makówki.
Jeśli nie planujemy piec Makowca na Święta Bożego Narodzenia, wtedy możemy przygotować takie Makówki, które są szybszą wersją Makowca.
Polecam miłośnikom maku i tym, którzy jeszcze Makówek nie gościli na swoim wigilijnym stole.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: średnia miseczka 





Składniki:
  • 250 g suchego maku
  • 40 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 l mleka
  • 70 g cukru
  • mieszanka bakalii: 80 g rodzynek, 80 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 50 g kokosu (opcjonalnie), 50 g płatków migdałowych, 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 0,5 Chałki lub tyle samo zwykłej bułki drożdżowej



Przygotowanie:
  1. Mak zalać wodą (może być zimna) tak, aby został zakryty ponad całość.
  2. Doprowadzić do zagotowania.
  3. Gotować mak na średnim płomieniu 20-30 min. do miękkości (miękkość będzie oznaczać moment, gdy weźmiemy w palce ziarenka maku i zmiażdżymy je, a one tak jakby rozkruszą się), od czasu do czasu mieszać i dolewać wsiąkniętą w mak wodę.
  4. Odcedzić mak na gęstym sicie (niekoniecznie bardzo dokładnie jak w przypadku makowca).
  5. Zmielić trzykrotnie.
  6. W dużym garnku (u mnie garnek 4. litrowy był najwygodniejszym wyjściem) rozpuścić masło.
  7. Dodać miód.
  8. Lekko podgrzać, aby miód się rozpuścił.
  9. Dodać zmielony mak.
  10. Wlać mleko.
  11. Wsypać cukier. 
  12. Wlać olejek migdałowy.
  13. Dodać bakalie
  14. Podgrzać przez chwilę, często mieszając, aby cukier się rozpuścił, a całość uzyskała gęstą konsystencję. 
  15. Dodać szczyptę soli.
  16. Wymieszać.
  17. Odstawić z palnika.
  18. Odłożyć do przestygnięcia (powinno być ciepłe, ale nie gorące).
  19. W czasie, gdy masa makowa stygnie, kroimy w kostkę ok. 1cm/1cm chałkę/bułkę.
  20. Dodajemy do ciepłej masy makowej.
  21. Dokładnie mieszamy, aby całość rozprowadziła się równomiernie.
  22. Wykładamy do miski.
  23. Dekorujemy wedle swoich upodobań (dekoracje powinny być wykonane wyłącznie z bakalii, które dodaliśmy do masy makowej).
  24. Wierzch przykrywamy folią aluminiową.
  25. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  26. Chłodzimy.
  27. Podajemy, gdy masa uzyska zwartą konsystencję, co będzie przejawiać się brakiem jakichkolwiek płynów, które mogłyby być widoczne pomiędzy ziarenkami maku.

3 komentarze:

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.