Strony

czwartek, 14 czerwca 2012

Truskawkowa Pychotka









Opis: A może tak koktajl z truskawek wykorzystać do ciasta? Tak, to dobry i pyszny pomysł. Proponuję Wam dziś ciasto z koktajlem truskawkowym zagęszczonym galaretką. Pod czerwoną warstwą kryje się masa maślano-budyniowa, a wszystko osadzone na moim ulubionym biszkopcie kakaowym, który w smaku przypomina Murzynka. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: blaszka o wym. 20/20 cm





Składniki Podstawowe:



Składniki Na Masę Maślano-Budyniową:
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szkl. cukru 
  • 0,5 cukru waniliowego/0,5 łyżeczki esencji waniliowej/kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół kostki miękkiego masła/margaryny (125 g)



Składniki Na Truskawkową Galaretkę Koktajlową:
  • 0,5 kg truskawek (tj. 0,5 l zmiksowanych truskawek)
  • 1,5 galaretki truskawkowej  (w sumie na 0,75 l płynu)



Przygotowanie Masy Maślano-Budyniowej:
  1. Większość mleka wlać do garnka i postawić na kuchenkę.
  2. Dodać cukier kryształ oraz cukier waniliowy lub jego odpowiedniki.
  3. Włączyć płomień i doprowadzić do zagotowania.
  4. W między czasie do pozostałej części mleka dodać żółtko oraz obie mąki.
  5. Wymieszać tak, aby nie było grudek.
  6. Wlać do gotującego się mleka, stale mieszając.
  7. Zestawić z płomienia, kiedy przestanie gęstnieć.
  8. Odstawić do ostudzenia.
  9. Zimny lub letni budyń wymieszać łyżką, aby pozbyć się kożucha.
  10. Masło utrzeć na puszysto.
  11. Dodawać po 2. łyżki budyniu, stale miksując i dodawać następną porcję, kiedy poprzednia połączy się na jednolitą masę z masłem.
  12. Gotową masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać.
  13. Włożyć do lodówki.



Przygotowanie Truskawkowej Masy Galaretkowej:
  1. Truskawki zmiksować w blenderze.
  2. Jakąś ich część wlać do garnuszka i podgrzewać do momentu, kiedy uzyska gorącą temperaturę.
  3. Wsypać galaretkę.
  4. Mieszać i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się galaretki.
  5. Truskawki z galaretką połączyć z resztą truskawek.
  6. Wymieszać.
  7. Wylać na masę budyniowo-maślaną.
  8. Włożyć do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki i stwardnienia masy maślanej.

24 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie..;) Do popołudniowej kawki jak znalazł..;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mega apetycznie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna ta pychotka i z pewnością zgodnie z nazwą smakuje rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wygląda! Musi pysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda a pomysł z truskawkowym musem w cieście świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super wygląda, i na pewno tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychotka to z pewnością! jeju, ale ponętnie wygląda ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem fanką murzynków, więc chętnie spróbuję tego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie taką masę, maślano-budyniową, super musi smakować z taką galaretką koktajlową :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne jest połączenie ciemnego biszkoptu i truskawek. Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. smakuje wyśmienicie!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam to ciastko ,na dość ważną uroczystość ,wszystkim smakowało do dziś mam posmak w ustach ,wspaniale komponują się smaki ,a najlepsza jest warstwa truskawkowa dla mnie rewelacja .polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało wszystkim. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. chcialam sie spytac w tym przepisie uzylas z podwojnej porcji biszkopt czyli z 6 jajek bo duzy i bardzo fajny zachwycasz mnie swoimi przepisami..!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowo. Co do biszkopta, to na podaną ilość i wymiar blaszki, czyli 20/20 cm użyłam biszkoptu podanego w linku do tego biszkopta. Jeśli będziesz używać blaszki dwa razy większej niż moja, to wtedy wiadomo, że musisz zwiększyć dwukrotnie wszystkie składniki, w tym biszkopt upiec z 6 jaj :) Pozdrawiam.

      Usuń
  14. Po raz kolejny się nie zwiodłam ;)

    Olka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to czytać :) Pozdrawiam i życzę kolejnych zadowoleń ;)

      Usuń
  15. Mam pytanie odnośnie galaretki koktajlowej. Dobrze rozumiem, że do truskawek należy wsypać proszek a nie rozpuszczoną galaretkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, galaretka rozpuści się w gorących zmiksowanych truskawkach, które musimy uprzednio podgrzać, aby uzyskały ową gorącą temp. czyli najlepiej, żeby się zagotowały.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.