Opis: A może tak koktajl z truskawek wykorzystać do ciasta? Tak, to dobry i pyszny pomysł. Proponuję Wam dziś ciasto z koktajlem truskawkowym zagęszczonym galaretką. Pod czerwoną warstwą kryje się masa maślano-budyniowa, a wszystko osadzone na moim ulubionym biszkopcie kakaowym, który w smaku przypomina Murzynka.
Polecam.
Pochodzenie: przepis z internetu
Ilość: blaszka o wym. 20/20 cm
Składniki Podstawowe:
- gotowy "Biszkopt Kakaowy Z 3 Jaj"
Składniki Na Masę Maślano-Budyniową:
- 250 ml mleka
- 1/4 szkl. cukru
- 0,5 cukru waniliowego/0,5 łyżeczki esencji waniliowej/kilka kropel olejku waniliowego
- 1 żółtko
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- pół kostki miękkiego masła/margaryny (125 g)
Składniki Na Truskawkową Galaretkę Koktajlową:
- 0,5 kg truskawek (tj. 0,5 l zmiksowanych truskawek)
- 1,5 galaretki truskawkowej (w sumie na 0,75 l płynu)
Przygotowanie Masy Maślano-Budyniowej:
- Większość mleka wlać do garnka i postawić na kuchenkę.
- Dodać cukier kryształ oraz cukier waniliowy lub jego odpowiedniki.
- Włączyć płomień i doprowadzić do zagotowania.
- W między czasie do pozostałej części mleka dodać żółtko oraz obie mąki.
- Wymieszać tak, aby nie było grudek.
- Wlać do gotującego się mleka, stale mieszając.
- Zestawić z płomienia, kiedy przestanie gęstnieć.
- Odstawić do ostudzenia.
- Zimny lub letni budyń wymieszać łyżką, aby pozbyć się kożucha.
- Masło utrzeć na puszysto.
- Dodawać po 2. łyżki budyniu, stale miksując i dodawać następną porcję, kiedy poprzednia połączy się na jednolitą masę z masłem.
- Gotową masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać.
- Włożyć do lodówki.
Przygotowanie Truskawkowej Masy Galaretkowej:
- Truskawki zmiksować w blenderze.
- Jakąś ich część wlać do garnuszka i podgrzewać do momentu, kiedy uzyska gorącą temperaturę.
- Wsypać galaretkę.
- Mieszać i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się galaretki.
- Truskawki z galaretką połączyć z resztą truskawek.
- Wymieszać.
- Wylać na masę budyniowo-maślaną.
- Włożyć do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki i stwardnienia masy maślanej.
Wygląda bardzo apetycznie..;) Do popołudniowej kawki jak znalazł..;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie ;)))
OdpowiedzUsuńJaka piękna ta pychotka i z pewnością zgodnie z nazwą smakuje rewelacyjnie!:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda! Musi pysznie smakować!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda a pomysł z truskawkowym musem w cieście świetny :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda, i na pewno tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńpychotka to z pewnością! jeju, ale ponętnie wygląda ;]
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńjestem fanką murzynków, więc chętnie spróbuję tego biszkoptu :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście pychotkla
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubie taką masę, maślano-budyniową, super musi smakować z taką galaretką koktajlową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Fajne jest połączenie ciemnego biszkoptu i truskawek. Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńsmakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńKasia
Dziękuję :)
UsuńUpiekłam to ciastko ,na dość ważną uroczystość ,wszystkim smakowało do dziś mam posmak w ustach ,wspaniale komponują się smaki ,a najlepsza jest warstwa truskawkowa dla mnie rewelacja .polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało wszystkim. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńchcialam sie spytac w tym przepisie uzylas z podwojnej porcji biszkopt czyli z 6 jajek bo duzy i bardzo fajny zachwycasz mnie swoimi przepisami..!!
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowo. Co do biszkopta, to na podaną ilość i wymiar blaszki, czyli 20/20 cm użyłam biszkoptu podanego w linku do tego biszkopta. Jeśli będziesz używać blaszki dwa razy większej niż moja, to wtedy wiadomo, że musisz zwiększyć dwukrotnie wszystkie składniki, w tym biszkopt upiec z 6 jaj :) Pozdrawiam.
UsuńPo raz kolejny się nie zwiodłam ;)
OdpowiedzUsuńOlka
Miło to czytać :) Pozdrawiam i życzę kolejnych zadowoleń ;)
UsuńMam pytanie odnośnie galaretki koktajlowej. Dobrze rozumiem, że do truskawek należy wsypać proszek a nie rozpuszczoną galaretkę?
OdpowiedzUsuńTak, galaretka rozpuści się w gorących zmiksowanych truskawkach, które musimy uprzednio podgrzać, aby uzyskały ową gorącą temp. czyli najlepiej, żeby się zagotowały.
Usuń