Strony

środa, 13 czerwca 2012

Kremowe Risotto Z Cukinią








Opis: Risotto z cukinią to moje pierwsze risotto z prawdziwego zdarzenia. Przyznam szczerze, że nie jestem fanką ryżu, więc nigdy nie było mi spieszno do jego zrobienia. Z braku pomysłu na cukinię postanowiłam w końcu "spróbować szczęścia" z risotto na wytrawnie. Osobiście wolę risotto na słodko, ale gdy ktoś przepada bardzo za ryżem, to powinien spróbować tej wersji. Risotto jest pełne aromatu winnego, smaku parmezanu oraz kremowej konsystencji za sprawą śmietanki.
Polecam szczerze. 


Pochodzenie: przepis na podstawie przepisu Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta


Ilość: 3 porcje 






Składniki:
  • 0,5 kg młodej cukinii
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 większej cebuli
  • 250 g ryżu do risotto (u mnie arborio)
  • 500 ml rosołu/bulionu drobiowego
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 60 g parmezanu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Z cukinii odciąć końcówki i wyrzucić je.
  2. Resztę cukinii pokroić w kostkę.
  3. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni.
  4. Przesmażyć cukinię, aby zmiękła, ale w dalszym ciągu pozostała jędrna.
  5. Cukinie przełożyć na inny talerz.
  6. Cebulę pokroić w kostkę.
  7. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni, gdzie znajdowała się cukinia. 
  8. Zeszklić cebulę.
  9. Dodać suchy ryż i przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając.
  10. W między czasie połączyć bulion z winem.
  11. Podlewać ryż 2. chochlami i prażyć na średnim płomieniu do momentu, kiedy wszystko wyparuje.
  12. Postępować tak do skończenia się składników i do momentu, kiedy ryż będzie prawie całkowicie miękki (mi niestety się przegotował, ponieważ powinien mieć lekko sypką postać i odrobinę w sobie płynów, czego u mnie zabrakło).
  13. Dodać resztę masła, cukinię, starty parmezan i śmietankę.
  14. Wymieszać.
  15. Doprawić solą i pieprzem.
  16. Wymieszać.
  17. Zagotować ponownie.
  18. Podawać na ciepło solo lub z porcją mięsa.

7 komentarzy:

  1. Nie lubię rissotta, ale twoje zdjęcia sprawiły, że chętnie bym tej propozycji spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas ryż jest chyba najczęściej spożywanym produktem. Risotto wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To u nas bardziej polsko do niego podchodzimy, czyli uciekamy od niego jak najczęściej się da, ale czasami występuje jako dodatek do obiadu, za to uwielbiamy gołąbki, w których się znajduje i ryż na mleku z jabłkami :) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia!
    Risotto prezentuje się bardzo smacznie,a cukinię bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię risotto, w takiej postaci też

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.