Strony

piątek, 22 czerwca 2012

Pierogi Z Kaszanką







Opis: W pierwszej chwili zapoznania się z tym przepisem pomyślałam :"Wreszcie kaszanka w innej wersji niż z samą cebulą, a do tego w dosyć interesującej postaci, bo w pierogach. Ale czy przyprawy zawarte w farszu to nie za dużo jak dla mnie? Nie mam pojęcia, ale wiem, że chcę zaryzykować. " Przystąpiłam do robienia farszu i przyprawiania go. Zaczęło się od szczypty, a skończyło na 3. szczyptach, następnym razem śmiało dodam jeszcze więcej - tak spodobało mi się to korzenne połączenie smaków z kaszanką. W sumie po chwili zastanowienia pomyślałam, że jakby tak przypomnieć sobie smak kaszanki zanim zaczęłam ją przyprawiać, to nie wiem czemu bałam się tego zestawienia. Kaszanka, cynamon i goździki? Tak, to właśnie jest to, co powinniście spróbować jako Polacy (jeśli tylko lubicie kaszankę). I wcale nie jest to nic kontrowersyjnego w smaku, ponieważ wszystko jest przyprawione tylko nutką smaków korzennych, które łączą się idealnie z naszą polską kaszanką, ale w dalszym ciągu pozostaje jej dominujący smak.
Ciasto na pierogi robiłam z mojego ulubionego przepisu na miękkie ciasto pierogowe, a mianowicie zaparzane ciasto, do którego możemy dodać wodę, ale również mleko, a pierogi będą wtedy jeszcze bardziej delikatne.
Jako dodatek możemy dodać jabłko. Przed jego dodaniem powiedziałabym, że to wersja dla odważnych, ale po dodaniu stwierdzam : "mały dodatek, który nie zaszkodził, ale lekko dopełnił smaku całości".
Polecam szczerze.


Pochodzenie: pomysł na podstawie przepisu Magdy Gessler


Ilość: 22 pierogi, wykrawane z pierogownicy o śred. 9 cm i wypełniane 1. pełną łyżką farszu





Składniki Na Farsz:
  • 1 większa cebula (170-200 g)
  • 2 łyżki oleju/smalcu
  • 500 g kaszanki
  • 1 małe winne jabłko (opcjonalnie, ale polecam)
  • 0,5-1 łyżeczka cynamonu
  • 10 całych goździków
  • sól
  • pieprz
  • masło/smalec w razie, gdyby kaszanka była sucha



Składniki Na Ciasto Pierogowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody/mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju



Przygotowanie Farszu:
  1. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  3. Dodać cebulę.
  4. Zeszklić.
  5. W międzyczasie z kaszanki pozbyć się flaków.
  6. Pokroić kaszankę na mniejsze kawałki.
  7. Dodać do cebuli.
  8. Smażyć na średnim płomieniu, często mieszając do momentu, kiedy kaszanka się rozpadnie.
  9. W miedzy czasie obrać jabłko, usunąć nasienia i pokroić w małą kostkę.
  10. Dodać do farszu.
  11. Farsz smażyć do miękkości jabłek i do momentu, kiedy z farszu wyparują zbędne płyny.
  12. W między czasie smażenia farszu, rozetrzeć na proszek (np. w moździerzu) goździki ze szczyptą soli.
  13. Dodać do farszu.
  14. Dodać cynamon.
  15. Wymieszać.
  16. Doprawić solą i pieprzem.
  17. Wymieszać.
  18. W razie potrzeby, gdyby farsz był za suchy, za co w większości odpowiada kaszanka, należy dodać wybrany tłuszcz w takiej ilości, jaka odpowiada nam samym i wymieszać dla rozpuszczenia się tłuszczu.
  19. Odstawić z płomienia.
  20. Ostudzić.



Przygotowanie Ciasta Pierogowego:
  1. Przesiać mąkę do miski.
  2. Dodać sól.
  3. Wlać olej.
  4. Stopniowo wlewać wodę, mieszając łyżką.
  5. Na sam koniec wyrobić ciasto ręką na gładką kulę.
  6. Przykryć bawełnianą ściereczką.



Przygotowanie Pierogów Z Kaszanką:
  1. Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na tłustej powierzchni (podsypane maka twardnieje i kurczy się z coraz częstszym wałkowaniem go) - np. wylać 1 łyżeczkę oleju na blat i rozsmarować po powierzchni).
  2. Wykrawać kółka o śred. 9 cm.
  3. Uprzednio lekko rozciągając krążek pierogowy, nakładać na bardziej wilgotną stronę krążka oraz jego środek 1. pełną łyżkę farszu i złożyć ciasto w półokrąg, po czym zlepić boki.
  4. Surowe pierogi nakładać bezpośrednio na powierzchnię obsypaną mąką.
  5. Pozostałe ciasto z wyciętych krążków ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Postępować tak do skończenia się farszu wraz z ciastem.
  6. W garnku zagotować wodę z małą ilością soli.
  7. Na gotującą się wodę kłaść pierogi.
  8. Gotować na dużym płomieniu do momentu ponownego zagotowania się wody z pierogami.
  9. Delikatnie zamieszać pierogi i zmniejszyć płomień na mniejszy.
  10. Gotować ok. 3-4 min. od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
  11. Wyciągnąć pierogi na naczynie za pomocą łyżki z sitkiem.
  12. Podawać z przesmażonymi skwarkami lub przesmażoną cebulą z tłuszczem.

5 komentarzy:

  1. wow genialny pomysł na farsz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jakie one muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Daria Anna, wiesz? takie pierogi to by mój Tato tonami pochłaniał. wielbiciel kaszanki.
    świetny pomysł ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba tak jak każdy tata, z resztą ja tez bardzo przepadam za kaszanką.

      Usuń
  4. Ale przepis, kaszanka zazwyczaj wystepuje w postaci usmazonej, a tu taki pomysł, musze zrobic te pierogi i dam znac jak smakowaly.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.