Opis: W pierwszej chwili zapoznania się z tym przepisem pomyślałam :"Wreszcie kaszanka w innej wersji niż z samą cebulą, a do tego w dosyć interesującej postaci, bo w pierogach. Ale czy przyprawy zawarte w farszu to nie za dużo jak dla mnie? Nie mam pojęcia, ale wiem, że chcę zaryzykować. " Przystąpiłam do robienia farszu i przyprawiania go. Zaczęło się od szczypty, a skończyło na 3. szczyptach, następnym razem śmiało dodam jeszcze więcej - tak spodobało mi się to korzenne połączenie smaków z kaszanką. W sumie po chwili zastanowienia pomyślałam, że jakby tak przypomnieć sobie smak kaszanki zanim zaczęłam ją przyprawiać, to nie wiem czemu bałam się tego zestawienia. Kaszanka, cynamon i goździki? Tak, to właśnie jest to, co powinniście spróbować jako Polacy (jeśli tylko lubicie kaszankę). I wcale nie jest to nic kontrowersyjnego w smaku, ponieważ wszystko jest przyprawione tylko nutką smaków korzennych, które łączą się idealnie z naszą polską kaszanką, ale w dalszym ciągu pozostaje jej dominujący smak.
Ciasto na pierogi robiłam z mojego ulubionego przepisu na miękkie ciasto pierogowe, a mianowicie zaparzane ciasto, do którego możemy dodać wodę, ale również mleko, a pierogi będą wtedy jeszcze bardziej delikatne.
Jako dodatek możemy dodać jabłko. Przed jego dodaniem powiedziałabym, że to wersja dla odważnych, ale po dodaniu stwierdzam : "mały dodatek, który nie zaszkodził, ale lekko dopełnił smaku całości".
Polecam szczerze.
Pochodzenie: pomysł na podstawie przepisu Magdy Gessler
Ilość: 22 pierogi, wykrawane z pierogownicy o śred. 9 cm i wypełniane 1. pełną łyżką farszu
Składniki Na Farsz:
- 1 większa cebula (170-200 g)
- 2 łyżki oleju/smalcu
- 500 g kaszanki
- 1 małe winne jabłko (opcjonalnie, ale polecam)
- 0,5-1 łyżeczka cynamonu
- 10 całych goździków
- sól
- pieprz
- masło/smalec w razie, gdyby kaszanka była sucha
Składniki Na Ciasto Pierogowe:
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml wrzącej wody/mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie Farszu:
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni.
- Dodać cebulę.
- Zeszklić.
- W międzyczasie z kaszanki pozbyć się flaków.
- Pokroić kaszankę na mniejsze kawałki.
- Dodać do cebuli.
- Smażyć na średnim płomieniu, często mieszając do momentu, kiedy kaszanka się rozpadnie.
- W miedzy czasie obrać jabłko, usunąć nasienia i pokroić w małą kostkę.
- Dodać do farszu.
- Farsz smażyć do miękkości jabłek i do momentu, kiedy z farszu wyparują zbędne płyny.
- W między czasie smażenia farszu, rozetrzeć na proszek (np. w moździerzu) goździki ze szczyptą soli.
- Dodać do farszu.
- Dodać cynamon.
- Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać.
- W razie potrzeby, gdyby farsz był za suchy, za co w większości odpowiada kaszanka, należy dodać wybrany tłuszcz w takiej ilości, jaka odpowiada nam samym i wymieszać dla rozpuszczenia się tłuszczu.
- Odstawić z płomienia.
- Ostudzić.
Przygotowanie Ciasta Pierogowego:
- Przesiać mąkę do miski.
- Dodać sól.
- Wlać olej.
- Stopniowo wlewać wodę, mieszając łyżką.
- Na sam koniec wyrobić ciasto ręką na gładką kulę.
- Przykryć bawełnianą ściereczką.
Przygotowanie Pierogów Z Kaszanką:
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na tłustej powierzchni (podsypane maka twardnieje i kurczy się z coraz częstszym wałkowaniem go) - np. wylać 1 łyżeczkę oleju na blat i rozsmarować po powierzchni).
- Wykrawać kółka o śred. 9 cm.
- Uprzednio lekko rozciągając krążek pierogowy, nakładać na bardziej wilgotną stronę krążka oraz jego środek 1. pełną łyżkę farszu i złożyć ciasto w półokrąg, po czym zlepić boki.
- Surowe pierogi nakładać bezpośrednio na powierzchnię obsypaną mąką.
- Pozostałe ciasto z wyciętych krążków ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Postępować tak do skończenia się farszu wraz z ciastem.
- W garnku zagotować wodę z małą ilością soli.
- Na gotującą się wodę kłaść pierogi.
- Gotować na dużym płomieniu do momentu ponownego zagotowania się wody z pierogami.
- Delikatnie zamieszać pierogi i zmniejszyć płomień na mniejszy.
- Gotować ok. 3-4 min. od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
- Wyciągnąć pierogi na naczynie za pomocą łyżki z sitkiem.
- Podawać z przesmażonymi skwarkami lub przesmażoną cebulą z tłuszczem.
wow genialny pomysł na farsz!
OdpowiedzUsuńJejku jakie one muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńDaria Anna, wiesz? takie pierogi to by mój Tato tonami pochłaniał. wielbiciel kaszanki.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ;]
To chyba tak jak każdy tata, z resztą ja tez bardzo przepadam za kaszanką.
UsuńAle przepis, kaszanka zazwyczaj wystepuje w postaci usmazonej, a tu taki pomysł, musze zrobic te pierogi i dam znac jak smakowaly.
OdpowiedzUsuń