Opis: Desery z zawartością budyniu goszczą u Nas często, ponieważ są pyszne i bardzo lubiane przez Naszą trójkę, więc chętnie często je robię z gwarancją, że ten najbardziej wymagający członek rodziny (mój M.) również zje ten deser ze smakiem. W tym przypadku chyba zadowoliłam go podwójnie, ponieważ banany to jego ulubiony owoc, a budyń to również najczęściej przygotowywany deser przez mojego M.
Deser bananowy, który dziś prezentuję to domowy budyń połączony ze zmiksowanymi bananami, czyli naturalny budyń bananowy o bardzo wyraźnym smaku tych owoców.
Jest bardzoooo smaczny i sycący ze względu na połączenie budyniu z bananami i do tego wszystkiego bitej śmietany oraz herbatników.
Deser został pozytywnie przyjęty przez mojego M. wraz z aprobatą powtórki, więc tym bardziej polecam.
Deser został pozytywnie przyjęty przez mojego M. wraz z aprobatą powtórki, więc tym bardziej polecam.
Pochodzenie: przepis z internetu
Ilość: 4 porcje mieszczące się w pucharkach o poj. 300 ml
Składniki Na Budyń Bananowy:
- 3 duże żółtka
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 350 ml mleka 3,5 %
- niepełne 0,5 szkl. cukru (100 g)
- 3-4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel olejku waniliowego do smaku
Składniki Pozostałe:
- 12 herbatników
- 250 ml śmietany kremówki 30% + 1 pełna łyżka cukru pudru
- 3 dojrzałe średnie banany
- 0,5 małej cytryny
Przygotowanie Budyniu Bananowego:
- Żółtka ucieraj ok. 1 min. do momentu, kiedy zjaśnieją, staną się gładkie i nabiorą lekkiej puszystości.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj cukier z mąką ziemniaczaną tak, aby nie było widać grudek mąki.
- Do garnka/rondla wsyp mieszankę cukru z mąką.
- Wlej mleko.
- Wymieszaj dokładnie.
- Postaw na średnim płomieniu kuchenki.
- Mieszaj do momentu, kiedy budyń zacznie się gotować i gotuj ok. 2 min. stale mieszając, aby się nie przypalił.
- Odstaw na chwilę z płomienia.
- Podgrzej 3 łyżki mleka.
- Dodaj je do żółtek.
- Wymieszaj.
- Wlej do budyniu.
- Wymieszaj dokładnie.
- Postaw na płomień, aby budyń się ponownie zagotował i zgęstniał, nie zapominając o mieszaniu.
- Zestaw z płomienia.
- Dodaj esencję waniliową/olejek waniliowy.
- Wymieszaj dokładnie.
- Przykryj budyń folią spożywczą.
- Ostudź.
- Schłodź w lodówce.
- Po tym czasie banany obierz ze skórki.
- Pokrój na plasterki.
- Skrop sokiem z cytryny.
- Na każdy pucharek zostaw ok. 5-6 plasterków banana.
- Resztę zmiksuj blenderem na gładkie puree.
- Połącz z budyniem tak, aby utworzyło gładką masę (w razie potrzeby możesz zmiksować mikserem ręcznym z trzepaczkami lub zmiksować blenderem przez kilka sekund jak zrobiłam to ja, wtedy budyń stanie się rzadszy, ale gładki).
Przygotowanie Końcowe:
- Śmietanę ubij na średnio sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj do końca na sztywno.
- Na dnie naczynia pokrusz 2 biszkopty.
- Układaj masę budyniową oraz bitą śmietanę według warstw, które ci odpowiadają.W moim przypadku było tak: 3 pełne łyżki budyniu bananowego, 3 pełne łyżki bitej śmietany, 3-4 plasterki banana, 3 pełne łyżki budyniu bananowego, banany do dekoracji (ja nie dałam), biszkopt na górę.
A co zrobić z pozostałymi białkami ?
Możesz je zamrozić i zbierać tyle, aby móc z danej ilości upiec babkę na białkach lub Kokosanki.
mniaam ;]
OdpowiedzUsuńPiękny deser.
OdpowiedzUsuńWygląda tak kusząco,że chyba wkrótce zrobię.
Polecam, jest naprawdę warty zrobienia. Gdy tylko choć trochę lubisz banany, zasmakuje Ci bardzo :)
UsuńPrzepysznie wygląda! Kusisz :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ten deser wczoraj. Pyszny. Dzieci i dorośli zadowoleni:)
OdpowiedzUsuń