Strony

piątek, 16 marca 2012

Makowiec Z Jabłkami/Makowiec Japoński








Opis: Makowiec z jabłkami zwany jest również japońskim, ale na pewno nie ma nic wspólnego z Japonią. Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa. Przeszukałam internet w nadziei na znalezienie odpowiedzi,  niestety nie znalazłam żadnych wiadomości. Zwał jak zwał, ale makowiec jest pyszny. Wizualnie wygląda jak makowiec z orzechami, przez te białe plamy w masie. Są to jabłka i kasza manna. Ten makowiec jest po prostu stworzony dla mojego podniebienia. Bez żadnego spodu, sama masa makowa. Jest lekki, puszysty, a w tym wszystkim również mokry. Ciężko uwierzyć, że te przymiotniki opisują makowiec. 
Moja 6-letnia Córka nie przepada za tradycyjnym makowcem, którego masa jest zazwyczaj ciężka, a tego zajadała z wielkim smakiem.
Szczerze polecam. 


Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki


Ilość: forma o wym. 25/36 cm



Składniki:
  • 600 g suchego maku 
  • 9 jaj
  • 2 szkl. cukru kryształu
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1,5 kostki masła/margaryny  o temp. pokojowej (300-375 g)
  • 12 pełnych łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki olejku migdałowego
  • 6 średnich jabłek
  • rodzynki (u mnie 100 g)



Przygotowanie Maku:
  1. Wsypać mak do garnka.
  2. Zalać zimną wodą tak, aby woda znajdowała się nad powierzchnią maku.
  3. Ugotować mak na średnim płomieniu do miękkości, czyli ok. 30 minut. W czasie gotowania mieszać mak i dolewać wodę, która wyparowała, aby mak był nią stale zakryty.
  4. Ugotowany mak umieścić na gazie/pielusze tetrowej/ ściereczce bawełnianej i odcisnąć z wody lub umieścić w gęstym sicie i dociskając łyżką, odcedzić wodę.
  5. Zmielić mak dwukrotnie w maszynce do mielenia.



Przygotowanie Masy Makowej:
  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Utrzeć/Zmiksować żółtka wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym do momentu, kiedy masa nabierze jasnej barwy i puszystości.
  3. Dodawać stopniowo miękkie masło, stale ucierając/miksując, aż masa będzie jednolita i puszysta.
  4. Wymieszać ze sobą mąkę, kaszę manną i proszek do pieczenia.
  5. Dodać do utartej masy.
  6. Wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem.
  7. Dodać olejek migdałowy.
  8. Wymieszać łyżką lub miksować dla połączenia się składników.
  9. Zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.
  10. Dodać do utartej masy. 
  11. Dodać rodzynki.
  12. Wymieszać wszystko łyżką.
  13. Dodawać stopniowo zmielony mak, za każdym razem mieszając.
  14. Ubić/zmiksować białka na sztywno.
  15. Dodać do masy makowej.
  16. Delikatnie wymieszać, aby masa była puszysta, a białka nie zamieniły się podczas mieszania w ciecz.
  17. Włączyć piekarnik na 180* C.
  18. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
  19. Wylać do niej masę.
  20. Wyrównać.
  21. Włożyć do piekarnika.
  22. Piec ok. 60 min.
  23. Ostudzić.
  24. Najlepiej schłodzić.
  25. Podawać solo lub posypane cukrem pudrem.
 

19 komentarzy:

  1. ale fajny! nie spotkałam się jeszcze z takim, więc zapiszę sobie przepis :-) koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować, bo ja się w nim zakochałam hi :)

      Usuń
    2. Trafiłam na ten przepis pod hasłem Makowiec bezglutenowy - jaki to jest makowiec bezglutenowy, skoro w składzie ma kaszę mannę. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

      Usuń
    3. To nie jest makowiec bezglutenowy. Nie wprowadzam ludzi w błąd, ponieważ jego nazwa to Makowiec Japoński/Makowiec Z Jabłkami, a w etykietach (tagach) jak i w linkach na potrzeby wyszukiwania (tych już nie widzi nikt inny poza właścicielem bloga) nie ma żadnej informacji o jakiejkolwiek diecie czy daniu bezglutenowym. Nie wiem jak Pani trafiła na ten przepis pod tym hasłem, być może z powodu zwykłego poszukiwania przepisów w Google Grafika, gdzie nie zawsze są umieszczane przepisy tylko i wyłącznie z hasła, które wpisujemy w Google Informacje. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. smakowicie się zapowiada, makowiec ma ciekawą nazwę i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny makowiec! Słyszałam o nim. Ponoć pyszny.
    Śliczne zdjęcia zrobiłaś, a to piórko tak ladnie dopełnia całość.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to mój ulubiony makowiec! bardzo ładnie Ci wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  5. znam i to chyba mój ulubiony makowiec, pięknie Twój wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. jest wręcz idealny jak dla mnie :D przepis zapisuję, chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. nie znam więc tym bardziej mnie ciekawi bo fajnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachęcająco brzmi Twój opis makowca! ;) Wygląda świetnie - takie równiutkie kawałki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Od kilu miesięcy nie jadłam ;) W sumie makowiec nie powinien mieć "pory roku" ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Makowiec wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. dobrze prezentowałby się na świątecznym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam za miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  13. upiekłam z tego przepisu, jest przepyszny! Dzięki!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  14. Wzięłam się za ten makowiec z wielką ochotą w piątek, bo w sobotę i niedzielę miały przyjechać moje dzieci na weekend. W sobotę przy kawce zjedliśmy większość i mało co zostało na niedzielę. Makowiec jest przepyszny, miękki, puszysty i wilgotny, taki właśnie jak w opisie. Bardzo dziękuję, że podzieliłaś się tym przepisem na blogu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. robiłam niedawno na swięta wyszedł wspaniały

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.