Opis: Ryż i pieczarki nadają sałatce łagodnego smaku, a ogórek lekkiego orzeźwienia. Dodatkowo szynka i cebula dopełniają się znakomicie w smaku wędzono-ostrym, a miód dodaje lekkiej słodkości, co szczególnie chłonie szynka.
Ogólnie sałatka jest bardzo smaczna.
Ogólnie sałatka jest bardzo smaczna.
Polecam.
Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Co jemy?)
Ilość: 800 ml
Wskazówka:
Jeśli mamy co do tej sałatki plany przygotowania jej dzień wcześniej lub jakiekolwiek dłuższe leżakowanie w lodówce, należy wkroić ogórek co najmniej 2-3 godz. przed podaniem jej lub na na krótko przed podaniem albo całkowicie zrezygnować z wewnętrznej części ogórki, jaką jest mokry miąższ (w takim przypadku należy wkroić większą ilość ogórka). Wtedy sałatka nie osiądzie zbytnio na spodzie wodą.
Składniki:
- 150 g ryżu parabolicznego
- 250 g pieczarek
- 0,5 dużego ogórka szklarniowego
- 70-100 g plastrów szynki wędzonej
- 0,5 średniej cebuli
- 3-5 łyżek majonezu
- 3 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości wg instrukcji na opakowaniu.
- Odcedzić i ostudzić.
- Pieczarki ugotować w osolonej wodzie lub na parze z małą ilością soli.
- Odcedzić i ostudzić.
- Pokroić w paski.
- Dodać do ryżu.
- Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka.
- Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.
- Dodać drobno posiekaną cebulę.
- Dodać majonez.
- Dodać miód.
- Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Lekko schłodzić.
- Podawać w tym samym dniu, kiedy została przygotowana, solo, z pieczywem lub porcją mięsa.
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta sałatka. Robię podobną, ale z szynka konserwową, nie wędzoną i bez miodu... ale ta Twoja też musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta sałatka, nigdy takiej nie robiłam i myślę że warto wypróbować
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Blackdiamondin dziękuję.
OdpowiedzUsuńMargarytko zastanawiałam się nad dodaniem szynki konserwowej, ale stwierdziłam, że ta wędzona będzie lepiej pasować do dodatku miodu i sprawdziło się, więc polecam.
kachna ja również do wczoraj nie robiłam żadnej sałatki z ryżem, ponieważ wydawał mi się on zbyt mdły i lepki w sałatce, ale przy użyciu ryżu parabolicznego, który jest sypki, zmieniłam zdanie.Pozdrawiam.
o, z dodatkiem miodu? ciekawe dopełnienie całości
OdpowiedzUsuńPrawdziwy skarbiec z pysznościami u Ciebie! Mogę zostać i się częstować?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję ślicznie. Proszę, zostań i częstuj się. Pozdrawiam również.
OdpowiedzUsuńMiód mnie zdziwił, ale luibię być zdziwiona jeżeli chodzi o przepisy! Trzeba umieć mieszać, komponować i się delektować! ;)
OdpowiedzUsuńMusiałam zmienić nazwę sałatki, bo widzę, że zawarty w niej miód bardzo Was pozytywnie poruszył. Tak więc jest to istotny składnik, który musiał znaleźć się w tytule i być może Was przyciągnie do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńChętnie bym skubnęła troszkę, bo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzedziwne połączenie, przepis już czeka w kolejce mojego kulinarnego 'must have' :)
OdpowiedzUsuńMajo/Kamilo cieszę się, że przepis Cię zainteresował. Czekam na relację z przyrządzenia sałatki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobiłam ta sałatkę- zrobiłam ze szczypiorem zamiast cebulą bo mam w nadmiarze ale smak jest w kosmos! naprawdę niepowtarzalny i świetny. dziękuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka smakowała. Szczypiorek latem nawet wskazany :) Pozdrawiam.
UsuńTakże jutro popylam po pół kg pieczarek i robię powtórkę- tym razem podwójną porcję, żeby na dłużej starczyło:)
UsuńOgórki obieram i w kostkę i leżą oddzielnie- dodaję dopiero do porcji jaką zamierzam zjeśc- eliminuję to "zachodzenie wodą".
Bez ogórka swoją drogą też świetna.
Gorąco zachęcam jeszcze raz.
pieczarki sa boskie:):)!!! w tym rpzepisie, myslalm,z e nie ebda pasować a tu rposze:) uzywlam warzy z lidla, moim zdaniem sa tam najlepsze a szyneczka kani!!! PYCHOTA!
OdpowiedzUsuń