Opis: Ciasto na pierwszy rzut oka na żywo jak i na zdjęciu wygląda najbardziej przeciętnie jak tylko może wyglądać. Z wierzchu rzuca się w oczy lekka bezowa powierzchnia ciasta. Po przekrojeniu wywiera wrażenie bardzo delikatnego w strukturze.
Gdy dochodzi już do skosztowania, przekonujemy się, że to przeciętnie wyglądające ciasto jest bardzo puszyste, nadmiernie wilgotne, delikatnie kakaowe i przede wszystkim bardzo smaczne.
Szczególnie zasmakowało mojemu dziecku, które nie lubi zbitych i średnio-wilgotnych ciast, więc te można powiedzieć jest stworzone dla mojej Oliwki, która prosiła niejednokrotnie o jego dodatkowy kawałek.
Przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilę i jest banalnie proste. Idealne dla sytuacji jaką są niespodziewani goście.
Polecam szczerze.
Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki
Ilość: forma o wym. 25/35 cm
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 2 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szkl. oleju
- 5 średnich jabłek
Składniki Dodatkowe:
- cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wbić całe jajka do miski.
- Wsypać cukier.
- Zmiksować na puszystą konsystencję (ok. 3-5 min).
- W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao.
- Przesiewać do ubitych jajek z cukrem.
- Wlać olej.
- Dodać pokrojone w kostkę jabłka.
- Wszystko dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję.
- Rozgrzać piekarnik do 180*C.
- Piec 45-60 min. do momentu, kiedy patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy, ale lekko wilgotny od konsystencji ciasta z olejem.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Bardzo ładne :) Chętnie sie skuszę:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Ale kusisz...nabrałam wielkiego smakora na to ciacho:-) Fajnie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńDzięki. Więc pieczcie 10 min. i po robocie. A za 1 godz. możecie już pałaszować. Buziaki.
OdpowiedzUsuńnie moge sie napatrzec na te piekne zdjecia...Maja38.
OdpowiedzUsuńDziękuję Majo38.
OdpowiedzUsuńpiękna oprawa do zdjęć, apetycznie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie wilgotne ciasta!
OdpowiedzUsuńTo jeszcze raz ja:-) Upiekłam to ciacho, ku uciesze mojej kochanej famili. Jutro jedziemy do ortodonty, dość daleko, więc w drodze powrotnej będzie, jak znalazł... Wyszło bardzo fajnie. Przepisałam go sobie do mojego zeszyciku:-)Wszyscy lubimy tego rodzaju ciasta, a to jest na dodatek z dodatkiem kakao. Ps. dziękuję Ci pięknie za komentarz pod moim ostatnim postem. Wielka buźka:-)
OdpowiedzUsuńAle zaskoczenie, jednak Cię namówiłam na upieczenie tego szybkiego ciacha hehe. Cieszę się, że Wam odpowiada i życzę miłego poczęstunku w drodze powrotnej. Również przesyłam buziaki.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacha, wygląda cudnie
OdpowiedzUsuńDziękuję Magda K.
OdpowiedzUsuńchętnie skusiłabym się na kawałek takiego ciacha! Proste i smaczne - tak jak lubię ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, porywam do kawy !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
MMMMM aż ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńSuper blog polecam:)
witaj,,upiekłam to ciasto,,jest pyszne,,ja zrobiłam z truskawkami,,moj mąż i synek zajadali sie,,,,pozdrawiam i dzieki za szybki przepis bo takie są najlepsze,,
OdpowiedzUsuńOoo z truskawkami tez musiało smakować świetnie, bo kakao i truskawki to idealny duet. Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam.
UsuńCZY JEDNA SZKLANKA OLEJU WYSTARCZY?
UsuńJeśli chcemy uzyskać mniej wilgotne i puszyste ciasto to owszem. A jeśli chcemy zmniejszyć ilość oleju, ale zależy nam na zachowaniu smaku i struktury ciasta, zmniejszyłabym odpowiednio składniki do zmniejszonej ilości oleju, aby po prostu zmniejszyć proporcje, a ciasto wtedy zachowa smak jak w opisie. No i oczywiście upiekłabym go również na mniejszej blaszce w takim przypadku. Pozdrawiam.
UsuńCiasto jest po prostu rewelacyjne. Robi się je w 25 minut, a efekt powala na kolana. Ciasto jest nie za słodkie, bardzo "mokre". Pyszne! Ja dodałam gruszki i jabłka obsypane cynamonem.
OdpowiedzUsuń;) Cieszę się, że smakowało. Czas jego przygotowania to faktycznie chwilka, a zwłaszcza, że do tych 25. minut zaliczamy wszystko, włącznie z wyciągnięciem mąki z szafki ;) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń