Strony

piątek, 14 października 2011

Paluszki Krabowe W Panierce Pszenno-Sezamowej







Opis: Paluszki krabowe to jedne z owoców morza, które przypominają mi (lecz nie każdemu) w smaku rybę, więc trafnie możemy je połączyć z panierką. A żeby nie było nudno, a było również zdrowiej i lżej, panierka składa się z mieszanki 3 składników: sezamu, otrębów pszennych i bułki tartej.
Paluszki krabowe w panierce mogą zastąpić nam "piątkową rybę", podaną z czymkolwiek chcemy, bo prawie wszystko dopasowuje się do tego dania.
Co więcej "osiąga sławę" wśród grona ludzi lubujących się w owocach morza na imprezie/przyjęciu, ponieważ rewelacyjnie spełnia rolę przekąski na ciepło jak i na zimno. Można podać ją solo, ale również z różnymi zimnymi sosami. 


Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki


Ilość: 22-25 paluszków krabowych



Składniki:
  • 22-25 paluszków surimi/krabowych
  • 1 małe jajko rozbełtane
  • ulubione przyprawy (opcjonalnie)
  • 2 średnio-czubate łyżki bułki tartej
  • 2 średnio-czubate łyżki otrębów pszennych
  • 2 średnio-czubate łyżki sezamu
  • 6 łyżek oleju
  • sól do smaku (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszać składniki na panierkę: bułkę tartą, otręby pszenne i sezam.
  2. Paluszki krabowe maczać z każdej strony w jajku.
  3. Posypać przyprawami wedle uznania.
  4. Następnie obtoczyć całe w panierce.
  5. Rozgrzać olej na dużej patelni.
  6. Smażyć na średnim płomieniu z każdej strony do momentu, kiedy lekko się zarumienią.
  7. Podawać na ciepło, solo lub z dodatkami typu ziemniaki, frytki, kasza, ryż oraz surówka lub z zimnymi sosami majonezowymi lub tp. albo na zimno również solo lub z zimnymi sosami jw.
  8. Danie można bez obaw ponownie podgrzać, więc nie ma potrzeby przygotowania go przed samym podaniem.    

7 komentarzy:

  1. Ale fajne; ) Lubię paluszki to takie rybie parówki : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo trafne określenie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje paluszki krabowe musza byc niebiansko pyszne!

    Pozdrawiam serdecznie ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro będę robić te paluszki na imprezę sylwestrową, dam znać jak smakowały. Justyna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak obiecałam, tak daję znać. Paluszki zeszły mi wszystkie z imprezy. Super na kilka kęsików, idealne jako przekąska, a w smaku bardzo smaczne, co potwierdza to,że wszystkim smakowały i dwie koleżanki prosiły o przepis. Panierka w ogóle jest bardzo lekka, więc mi odpowiada :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  6. slicznie wyglodaja

    OdpowiedzUsuń
  7. oo ale wygląda wspaniale! uwielbiam paluszki krabowe, ale mam problem z ich znalezieniem.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.