Strony

poniedziałek, 10 października 2011

Karkówka W Coca-Coli







Opis: Karkówka w coca-coli z dodatkiem ketchupu i musztardy? Można by się spodziewać czegoś nadzwyczaj nieznanego nam, ale to nic innego jak smaki słodko-kwaśne, a dokładnie słodycz coca-coli z lekkim, kwaśnym pomidorowym smakiem i odrobiną ostrości przypraw oraz musztardy.
Podawane z ryżem, będzie stanowiło interesujący posiłek obiadowy. Zaś podawane solo np. z pieczywem czosnkowym polecam na różne przyjęcia/imprezy jako posiłek główny. 


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Wielkie Żarcie)


Ilość: proporcjonalna do ilości plastrów mięsa



Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 6 łyżek oleju/margaryny
  • 500-600 g karkówki (tj. 4-5 plastrów)
  • sól i słodka papryka w proszku lub przyprawa do karkówki
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego lub łagodnego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej lub kozackiej
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 250 ml coca-coli



Przygotowanie Początkowe:
  1. Cebulę pokroić w plastry lub w kostkę.
  2. Zeszklić na oleju.
  3. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać mięso z sosem (u mnie forma na tartę 26 cm śred.)
  4. Plastry karkówki przyprawić bardziej obficie niż zwykle z obu stron wybranymi przyprawami.
  5. Przesmażyć na 3 łyżkach oleju/margaryny, aby nie były już z wierzchu surowe (można lekko przypiec, jeśli ktoś lubi).
  6. Mięso ułożyć w naczyniu, na cebuli.
  7. Wymieszać ketchup z musztardą, coca-colą i majerankiem.
  8. Wylać sos na mięso.




Przygotowanie Końcowe:
  1. Włączyć piekarnik na 180-190*C.
  2. Po 5 min. włożyć naczynie z mięsem i sosem.
  3. Piec 60 min. bez przykrycia.


  4. Podawać najlepiej z ryżem, ale można również z pieczywem czosnkowym, kluskami śląskimi lub ziemniakami.   

29 komentarzy:

  1. wczoraj ciasto drozdżowe...dzisiaj intrygujacy przepis na karkówkę.....super....bedę tutaj częściej zaglądała :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie, drzwi otwarte dla każdego gościa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ,że zajrzałaś do mnie,dzięki temu ja mogłam teraz odwiedzić Ciebie:)Karkówka wygada na pyszną.Bardzo smakowity blog.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. PRZECIEŻ TO MUSI BYĆ MEGA PYSZNE. REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od dawna kusi mnie zrobienie mięsa w coca-coli. Zastanawiam się tylko czy schab by się nadawał, bo karkówki nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  6. tu-tusia, oczywiście, że schab nadawałby się. Po co masz się męczyć z mięsem, którego nie lubisz. Z tym, ze schab jest chudszy o wiele i nie sądzę, żeby rozpływał się w ustach tak jak karkówka, ale warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no nieźle, mięso z colą :) fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś eksperymentowaliśmy kilka razy z colą i sprawdzała się ona nawet w daniach wytrawnych;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam to danie,bardzo mi smakowalo,sos slodko-kwasny akurat taki lubię.
    Dzięki serdeczne.Załozylam sobie juz segregatory z Twoimi przepisami i powoli będę probować wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciesze się, że karkówka smakowała, a jeszcze bardziej cieszę się, z tego, co napisałaś o segregatorze, jestem zaszczycona. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje karkówki servovalem kilka dni temu na obiad ,wspaniale, canadyjczycy sie po prostu zażerali nimi i wyobraź sobie już po ich zjedzeniu a przed samym ich wyjściem z mojej restauracji pytali czy jak wrócą to będą znowu mogli je zamówić,wiec wchodzą one w stale menu mojej restaueacji,dzieki Twoim pomysłom .Gratuluje Ci pomysłów i tak trzymaj
    Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  12. Lepszego komentarza nie mogłam się spodziewać, jestem uskrzydlona, dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Ale niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mąż był zachwycony! Rewelacyjny przepis:) dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mnie cieszy zachwyt męża. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Karkówka wyszła świetna! Jestem pewna, że na stałe zagości na moim stole! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Karkówka rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  17. Po raz kolejny zrobiłem i znowu wyszło fantastycznie :) Ta strona to prawdziwy skarbiec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za uznanie. Cieszę się, że tak smakuje. Pozdrawiam.

      Usuń
  18. Chciałem zrobić, niestety nie było karkówki w sklepie, więc kupiłem łopatkę (bardzo chudą) a resztę zrobiłem jak w przepisie.
    Rewelacja!
    dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łopatka również jest dobrą opcją, więc cieszę się że smakowało. Pozdrawiam.

      Usuń
  19. Ja na komunie robię to ja dziecku codziennie robię twoje przepisy są PYCHA dasz pomysl na kurczaka w miodze pozdro

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Ciesze się ogromnie, że moje przepisy istnieją w Twojej kuchni na codzień. Co prawda nie dodaję przepisów na blog już dłuższy czas, ale w takim przypadku, gdy ktoś mnie prosi o konkretny przepis z chęcią zrobie wyjątek. Na kiedy dokładnie potrzebowałabys tego przepisu na kurczaka w miodzie? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam, ile czasu i na jakim ogniu powinniśmy smażyć karkówkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo smaczne. Miesko rozplywa sie w ustach. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.