Opis: Beef Stroganoff to klasyczne rosyjskie danie. Zazwyczaj podaje się je z makaronem. Danie stało się niesamowicie popularne w Ameryce, gdzie każdy wie jak je prawidłowo przygotować. W Polsce jeszcze niestety panuje moda na dodawanie własnych składników i pomysłów do tego dania i tak powstają różne wersje Strogonowa. Ja przedstawiam Wam klasykę samą w sobie, która jest banalna do wykonania i może zaskoczyć smakiem, ponieważ w tej jej prostocie tkwi siła smaku.
Serdecznie polecam.
Pochodzenie : kuchnia rosyjska, przepis autorski
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 300 g mięsa wołowego pokrojonego w cienkie paski (używam mięsa na stek, rolady lub stir fry)
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek o małych kapeluszach
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
- 400 ml wody
- 2 łyżki gęstej śmietany do sosu + 2 łyżki gęstej śmietany do przybrania gotowego dania
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 400 g makaronu
Przygotowanie:
- Rozgrzać patelnię/rondel.
- Między czasie umyć i pokroić mięso w cienkie paski długości palca wskazującego.
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wlać olej na patelnię/rondel.
- Przesmażyć na nim mięso na złocisto.
- Mięso odłożyć na jakiś czas na talerz.
- Do garnka, w którym smażyliśmy mięso dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
- Przesmażyć chwilę, aby cebula się zezłociła.
- Dodać posiekany czosnek.
- Chwilę przesmażyć.
- Dodać pokrojone na ćwiartkę pieczarki.
- Przesmażyć jakiś czas, aby pieczarki puściły sok.
- Dodać rozmaryn.
- Dodać słodką paprykę.
- Przesmażyć kilka sekund, aby przyprawy wydobyły z siebie aromat.
- Dodać wcześniej usmażone i odłożone mięso.
- Wymieszać wszystko.
- Wlać wodę.
- Dusić ok. 1,5 godz. na wolnym płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy mięso będzie wystarczająco miękkie.
- Pod koniec duszenia odlać 0,5 szkl. wywaru z naszej potrawy i wymieszać ze śmietaną oraz mąką.
- Wlać do mięsa z pieczarkami, jednocześnie mieszając, aby sos się zagęścił.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ugotowanym makaronie Tagliatelle z opcjonalnym kleksem śmietany na wierzchu.
ciekawy przepis, muszę wypróbować, zainteresował mnie:d
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam.
UsuńO wow, ależ zdjęcia boskie! Fajnie,ze jesteś.
OdpowiedzUsuńStroganowa uwielbiam:)
Pozdrowienia serdeczne.
Dziękuję :) Pozdrawiam również.
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń