Strony

sobota, 12 lipca 2014

Beef Stroganoff (Wołowina Strogonow)




_IGP6634


_IGP6614


Opis: Beef Stroganoff to klasyczne rosyjskie danie. Zazwyczaj podaje się je z makaronem. Danie stało się niesamowicie popularne w Ameryce, gdzie każdy wie jak je prawidłowo przygotować. W Polsce jeszcze niestety panuje moda na dodawanie własnych składników i pomysłów do tego dania i tak powstają różne wersje Strogonowa. Ja przedstawiam Wam klasykę samą w sobie, która jest banalna do wykonania i może zaskoczyć smakiem, ponieważ w tej jej prostocie tkwi siła smaku.
Serdecznie polecam.


Pochodzenie : kuchnia rosyjska, przepis autorski


Ilość: 3 porcje





Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 g mięsa wołowego pokrojonego w cienkie paski (używam mięsa na stek, rolady lub stir fry)
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek o małych kapeluszach
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki gęstej śmietany do sosu + 2 łyżki gęstej śmietany do przybrania gotowego dania
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 400 g makaronu 


Przygotowanie:
  1. Rozgrzać patelnię/rondel.
  2. Między czasie umyć i pokroić mięso w cienkie paski długości palca wskazującego.
  3. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.
  4. Wlać olej na patelnię/rondel.
  5. Przesmażyć na nim mięso na złocisto.
  6. Mięso odłożyć na jakiś czas na talerz.
  7. Do garnka, w którym smażyliśmy mięso dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
  8. Przesmażyć chwilę, aby cebula się zezłociła.
  9. Dodać posiekany czosnek.
  10. Chwilę przesmażyć.
  11. Dodać pokrojone na ćwiartkę pieczarki.
  12. Przesmażyć jakiś czas, aby pieczarki puściły sok.
  13. Dodać rozmaryn.
  14. Dodać słodką paprykę.
  15. Przesmażyć kilka sekund, aby przyprawy wydobyły z siebie aromat.
  16. Dodać wcześniej usmażone i odłożone mięso.
  17. Wymieszać wszystko.
  18. Wlać wodę.
  19. Dusić ok. 1,5 godz. na wolnym płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy mięso będzie wystarczająco miękkie.
  20. Pod koniec duszenia odlać 0,5 szkl. wywaru z naszej potrawy i wymieszać ze śmietaną oraz mąką.
  21. Wlać do mięsa z pieczarkami, jednocześnie mieszając, aby sos się zagęścił.
  22. Doprowadzić do zagotowania.
  23. Doprawić solą i pieprzem.
  24. Podawać na ugotowanym makaronie Tagliatelle z opcjonalnym kleksem śmietany na wierzchu.



5 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, muszę wypróbować, zainteresował mnie:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. O wow, ależ zdjęcia boskie! Fajnie,ze jesteś.
    Stroganowa uwielbiam:)
    Pozdrowienia serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.