Strony

czwartek, 28 marca 2013

Mazurek Orzechowy Z Daktylami










Opis: Mój pierwszy w życiu Mazurek jakiego jadłam i zrobiłam to właśnie ten, którego dziś prezentuję. Także jak widać nie jestem w tej kwestii specjalistką, więc krótko i na temat napiszę, że masa do mojego Mazurka to masa budyniowa z dużą ilością orzechów i mniejszą daktyli. Mazurek sam w sobie nie jest przesłodzony. Polecam wielbicielom orzechowych i budyniowych smaków, a sama od siebie dodam, że jego nadzienie bardzo przypomina mi masę budyniową z Napoleonki, ale w wersji orzechowej.


Pochodzenie: kuchnia polska;  masa zainspirowana przepisem z internetu, spód własnego przepisu


Ilość: forma o wymiarach spodu 16/26 cm




Składniki Na Ciasto Kruche
  • 160 g masła o zimnej temp.
  • 140 g cukru
  • 350 g mąki + odrobinę do podsypania
  • 1 jajko 
  • 4-6 łyżek wody


Składniki Na Masę Orzechowo-Daktylową:
  • 50 g masła lub margaryny
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g wypestkowanych i posiekanych na małe kawałki daktyli



Składniki Dodatkowe:
  • kilka daktyli pociętych w paski
  • kilka połówek orzechów włoskich 
  • 1 czerwona wisienka kandyzowana przekrojona na pół
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych wymieszana z ok. 0,5 łyżeczki zielonego barwnika
  • 2-3 kostki ciemnej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej



Przygotowanie Ciasta Kruchego:
  1. Margarynę/Masło posiekać na mniejsze kawałki do miski lub na stolnicę.
  2. Dodać cukier.
  3. Dodać przesianą mąkę.
  4. Wbić jajko.
  5. Wyrobić ciasto na kruchą konsystencję, po czym dodać wodę i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i zwartej kuli. 
  6. Ciasto włożyć do woreczka.
  7. Pozostawić na 1 godz. w lodówce lub na ok. 20 min. w zamrażalniku, pilnując, aby ciasto nie zamarzło tylko mocno się schłodziło.
  8. W między czasie odrysować kształt dna formy do pieczenia, z której będziemy korzystać.
  9. Po czasie schłodzenia ciasta, dzielimy je na 2. równe części. 
  10. Jedną część rozkawałkowujemy na całej powierzchni wyciętego papieru do pieczenia. 
  11. Wykładamy na dno formy.
  12. Drugą część ciasta dzielimy na następne 2. części. 
  13. Jedną częścią wylepiamy boki formy (ja rozwałkowałam ciasto na średniej grubości wałek i spłaszczając go dłońmi wylepiłam równe boki).
  14. Sam spód ciasta przekłuwamy gęsto widelcem, aby nie powstała nam w środku zapieczona góra.
  15. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. 
  16. Zapiekamy spód ok. 20 min.
  17. Wyciągamy go z pieca i studzimy bez wyciągania go z formy.



Przygotowanie Masy Orzechowo-Daktylowej:
  1. W czasie, gdy spód studzi się należy przygotować garnek na budyń.
  2. Włożyć do niego masło.
  3. Rozpuścić.
  4. Wlać śmietankę.
  5. Gdy ta będzie już letnia, dodać mąkę wymieszaną z cukrem.
  6. Cały czas mieszać na średnim płomieniu, aby nie powstały grudki.
  7. Doprowadzić do zagotowania.
  8. Budyń wylać na przepłukany wodą zimny talerz, co spowoduje, że szybciej ostygnie i od czasu do czasu zamieszać budyń, aby nie powstały tzw. "kożuchy".
  9. Do miski dodać połowę budyniu i wbić jedno jajko.
  10. Zmiksować do połączenia się składników i utworzenia gładkiej masy.
  11. Dodać pozostały budyń oraz jajko i postąpić w taki sam sposób.
  12. Wsypać orzechy i daktyle.
  13. Wymieszać dokładnie szpatułką lub łyżką, aby składniki rozłożyły się równomiernie po budyniu.


 Przygotowanie Końcowe Mazurka:
  1. Połowę zawartości budyniu wylać na kruchy spód.
  2. Przygotować warkocz z pozostałego ciasta po przez rozwałkowanie 3. cienkich pasków o tej samej grubości i splecenie ich w warkocz. 
  3. Warkocz ostrożnie położyć przy bokach formy i zapieczonego spodu.
  4. Z pozostałego ciasta możemy uformować kulki na boki mazurka i wykroić kształty ( u mnie były to 3 zajączki).  
  5. Grubsze części ( w moim przypadku kulki) wyłożyć na pozostałą niezapełnioną część mazurka.
  6. Wyłożyć pozostałą część budyniu, aby ta nie przelała się na dekoracyjne boki.
    
   
     7. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
     8. Piec mazurka przez ok. 30-35 min., a 10 min. przed zakończeniem pieczenia położyć cienkie elementy ciasta (u mnie były to zajączki) - ciasto powinno być różowe, przyrumienione, ale nie surowe.
     9. Mazurka wyciągnąć z piekarnika.
     10. Ostudzić.
     11. Wyciągnąć ostrożnie z formy.
     12. Przyozdobić składnikami dodatkowymi.
     13. Przechowywać w suchej i chłodnej temp. pod przykryciem.

9 komentarzy:

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.