Opis: Mój pierwszy w życiu Mazurek jakiego jadłam i zrobiłam to właśnie ten, którego dziś prezentuję. Także jak widać nie jestem w tej kwestii specjalistką, więc krótko i na temat napiszę, że masa do mojego Mazurka to masa budyniowa z dużą ilością orzechów i mniejszą daktyli. Mazurek sam w sobie nie jest przesłodzony. Polecam wielbicielom orzechowych i budyniowych smaków, a sama od siebie dodam, że jego nadzienie bardzo przypomina mi masę budyniową z Napoleonki, ale w wersji orzechowej.
Pochodzenie: kuchnia polska; masa zainspirowana przepisem z internetu, spód własnego przepisu
Ilość: forma o wymiarach spodu 16/26 cm
Składniki Na Ciasto Kruche:
- 160 g masła o zimnej temp.
- 140 g cukru
- 350 g mąki + odrobinę do podsypania
- 1 jajko
- 4-6 łyżek wody
Składniki Na Masę Orzechowo-Daktylową:
- 50 g masła lub margaryny
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 80 g wypestkowanych i posiekanych na małe kawałki daktyli
Składniki Dodatkowe:
- kilka daktyli pociętych w paski
- kilka połówek orzechów włoskich
- 1 czerwona wisienka kandyzowana przekrojona na pół
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych wymieszana z ok. 0,5 łyżeczki zielonego barwnika
- 2-3 kostki ciemnej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Przygotowanie Ciasta Kruchego:
- Margarynę/Masło posiekać na mniejsze kawałki do miski lub na stolnicę.
- Dodać cukier.
- Dodać przesianą mąkę.
- Wbić jajko.
- Wyrobić ciasto na kruchą konsystencję, po czym dodać wodę i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i zwartej kuli.
- Ciasto włożyć do woreczka.
- Pozostawić na 1 godz. w lodówce lub na ok. 20 min. w zamrażalniku, pilnując, aby ciasto nie zamarzło tylko mocno się schłodziło.
- W między czasie odrysować kształt dna formy do pieczenia, z której będziemy korzystać.
- Po czasie schłodzenia ciasta, dzielimy je na 2. równe części.
- Jedną część rozkawałkowujemy na całej powierzchni wyciętego papieru do pieczenia.
- Wykładamy na dno formy.
- Drugą część ciasta dzielimy na następne 2. części.
- Jedną częścią wylepiamy boki formy (ja rozwałkowałam ciasto na średniej grubości wałek i spłaszczając go dłońmi wylepiłam równe boki).
- Sam spód ciasta przekłuwamy gęsto widelcem, aby nie powstała nam w środku zapieczona góra.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
- Zapiekamy spód ok. 20 min.
- Wyciągamy go z pieca i studzimy bez wyciągania go z formy.
Przygotowanie Masy Orzechowo-Daktylowej:
- W czasie, gdy spód studzi się należy przygotować garnek na budyń.
- Włożyć do niego masło.
- Rozpuścić.
- Wlać śmietankę.
- Gdy ta będzie już letnia, dodać mąkę wymieszaną z cukrem.
- Cały czas mieszać na średnim płomieniu, aby nie powstały grudki.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Budyń wylać na przepłukany wodą zimny talerz, co spowoduje, że szybciej ostygnie i od czasu do czasu zamieszać budyń, aby nie powstały tzw. "kożuchy".
- Do miski dodać połowę budyniu i wbić jedno jajko.
- Zmiksować do połączenia się składników i utworzenia gładkiej masy.
- Dodać pozostały budyń oraz jajko i postąpić w taki sam sposób.
- Wsypać orzechy i daktyle.
- Wymieszać dokładnie szpatułką lub łyżką, aby składniki rozłożyły się równomiernie po budyniu.
Przygotowanie Końcowe Mazurka:
- Połowę zawartości budyniu wylać na kruchy spód.
- Przygotować warkocz z pozostałego ciasta po przez rozwałkowanie 3. cienkich pasków o tej samej grubości i splecenie ich w warkocz.
- Warkocz ostrożnie położyć przy bokach formy i zapieczonego spodu.
- Z pozostałego ciasta możemy uformować kulki na boki mazurka i wykroić kształty ( u mnie były to 3 zajączki).
- Grubsze części ( w moim przypadku kulki) wyłożyć na pozostałą niezapełnioną część mazurka.
- Wyłożyć pozostałą część budyniu, aby ta nie przelała się na dekoracyjne boki.
7. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Wygląda tak pysznie, że obłęd!
OdpowiedzUsuńCiesze się, że się podoba :) Pozdrawiam.
UsuńWesolych Świąt Dario;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie :)
Usuńwygląda wspaniale ;) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba. Pozdrawiam.
UsuńJaki piękny mazurek! I te zajączki:)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Wielkanocnych Dario:)
Dziękuję i wzajemnie Majano :)
UsuńWłaśnie takiego przepisu szukałem dzisiaj.
OdpowiedzUsuń