Strony

poniedziałek, 11 lutego 2013

Wilgotne Ciasto Na Białkach Z Ananasem I Migdałami W Brązowym Cukrze






Opis: Zamrożone lub świeże białka, które zgromadzimy możemy wykorzystać do tego ciasta. Bez użycia nawet jednego żółtka upieczemy niesamowicie wilgotne ciasto, a to za sprawą dodatku maślanki i soku. Ciasto posiada zbitą konsystencję, ale bardzo wilgotną. Pieczemy je do góry dnem, aby ananasy nie zatopiły się w cieście i pozostały pod karmelowymi migdałami. 
Polecam szczerze ten wypiek, szczególnie ze względu na dzieci, które nie lubią suchych ciast, które trzeba popijać herbatą (z tego względu moje dziecko nie mogło oderwać się od tego ciasta).


Pochodzenie: przepis własny 


Ilość: blaszka o wym. 32/23 cm





Składniki Na Wierzch Ciasta:
  • 1 średnia puszka ananasów w syropie (ok. 600 g wraz z zalewą)
  • 150 g migdałów
  • 150 g brązowego cukru (u mnie ciemny)
  • 120 g masła



Składniki Na Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g cukru kryształu
  • 150 ml maślanki o temp. pokojowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 270 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml syropu z puszki po ananasie
  • 9 białek z jajek o rozmiarze L



Przygotowanie Wierzchu Ciasta:
  1. Na deskę wyłożyć podwójną warstwę ręcznika kuchennego.
  2. Wyłożyć na nim plastry migdałów, aby te odsączyły się dobrze z nadmiaru soku.
  3. Na największej patelni uprażyć płatki migdałowe na złocisty kolor.
  4. Zdjąć z patelni i odłożyć do ostudzenia.
  5. Na tej samej patelni rozpuścić cukier z masłem (cukier nie rozpuści się całkowicie, ale powinien utworzyć w miarę jednolity sos).
  6. Natychmiast wylać go równo na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
  7. Na sos równomiernie wysypać uprażone migdały.
  8. Na migdały wyłożyć równo plastry ananasa.



Przygotowanie Ciasta:
  1. Do miski dodać masło i utrzeć na kremową oraz puszystą konsystencję.
  2. Dodawać partiami cukier, za każdym razem ucierając 0,5-1 min.
  3. Wlać maślankę w dwóch etapach, za każdym razem miksować do połączenia się składników.
  4. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Przesianą dodawać w kilku etapach do ucieranej masy, za każdym razem miksować do połączenia się składników.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  7. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno.
  8. Kilkoma partiami dodawać je do ucieranej masy, za każdym razem mieszać delikatnie, ale dokładnie do połączenia się składników.
  9. Ciasto wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę z sosem, migdałami oraz ananasami.
  10. Włożyć do piekarnika.
  11. Piec 50-60 min. do momentu kiedy patyczek będzie suchy (ciasto urośnie w środkowej części, zarumieni się na brązowo, ale po wyciągnięciu z piekarnika opadnie po jakimś czasie i zostanie już płaskie).
  12. Ciasto wyciągnąć z piekarnika po upływie ok. 5 min. od czasu zakończenia pieczenia.
  13. Po upływie 10 min. należy je wyciągnąć z blaszki i odwrócić do góry dnem (ciasto zostawione do całkowitego wystygnięcia może przykleić się do papieru ze względu na brązowy cukier).
  14. Przechowywać w temp. pokojowej.


6 komentarzy:

  1. Fajne to ciasto ! Biorę przepis. Akurat mam ananasa:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja - koniecznie wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Więcej owoców też byłoby ok

    OdpowiedzUsuń
  4. A w jakim momencie dodać sok z ananasa? Moje już w piekarniku, zobaczymy, co z tego wyjdzie ;). Sok dodałam po maślance, mam nadzieję, że to nie był błąd.

    OdpowiedzUsuń
  5. hehe a ja sok wypilam ;) bo nie pisalo co z nim zrobic

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.