Opis: Red Velvet cake to typowe popularne amerykańskie ciasto-tort.
Jest to ciasto ucierane z dodatkiem maślanki i octu, dzięki czemu jego struktura po upieczeniu jest bardzo wilgotna, lekko zbita a zarazem miękką i puszysta. Czerwony kolor gra tu główne skrzypce, więc jeśli chcecie uzyskać taki kolor to koniecznością jest użycie barwnika. Jeśli ktoś nie przepada za sztucznymi dodatkami i trochę mniej zachęcającym kolorem, może użyć soku z buraka i przez dłuższe gotowanie go zredukować jego płyn do 25-30 ml.
Ciasto może wydawać się Wam trochę banalne na pozór, bo cóż to za ciasto babkowe z kremem serkowym - przynajmniej mi się tak zawsze wydawało. Dopiero dzień Św. Walentego trochę zachęcił mnie do spróbowania tego ciasta.
Pomyślałam: "Szybkie i łatwe do wykonania, ponieważ musimy upiec tylko 2 placki. Następnie przygotować błyskawiczną masę do przełożenia. I koniec. Nic nie tracę, a prawie wszystkie składniki mam w domu." Wzięłam się do roboty, a na drugi dzień po skosztowaniu tego ciasta byłam ogromnie zaskoczona całym rezultatem, bo ciasto okazało się pyszne. Gęste, babkowe i ta masa... cudo :) Odpowiednio słodkie, bo spotkałam się również z przepisami, które miały dużo więcej cukru, ale mimo tego ciasto w dalszym ciągu należy do słodszych ciast i tych, które są bardzo wydajne.
Także ten wypiek na pewno powtórzę niejednokrotnie o co zostałam już poproszona, a Was serdecznie zachęcam do wypróbowania.
Pochodzenie: kuchnia amerykańska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: tortownica o śred. 23-24 cm (u mnie 24 cm)
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao (ok. 7 g)
- 1 łyżeczka soli
- 125 g miękkiego masła
- 1 szkl. cukru kryształu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka o temp. pokojowej
- 25-30 ml czerwonego barwnika spożywczego w płynie lub zredukowanego soku z buraka*
- 1 szkl. maślanki (wcześniej wyciągniętej z lodówki)
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka białego octu
Składniki Na Krem Maślano-Serkowy:
- 600 g lekko schłodzonego kremowego serka typu Philadelphia, Mój Ulubiony
- 330 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
Przygotowanie Ciasta:
- W naczyniu/misce wymieszać mąkę, kakao i sól.
- Do oddzielnej miski dodać masło.
- Utrzeć je do momentu, kiedy uzyska puszystą i kremową konsystencję.
- Dodać cukier kryształ.
- Ucierać 2-3 minuty.
- Dodać ekstrakt waniliowy.
- Ucierać do momentu połączenia się składników.
- Dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać do momentu połączenia się składników.
- Dodać barwnik spożywczy.
- Utrzeć do momentu połączenia się składników.
- Stopniowo dodawać mieszankę mąki z kakao i solą, za każdym razem razem dokładnie mieszać łyżką do momentu, kiedy składniki się połączą (w ostatnim etapie dodawania mąki składniki nie połączą się dokładnie, ale to nic nie szkodzi).
- Wlać połowę zawartości maślanki.
- Zmiksować do połączenia się składników.
- Wlać pozostałość maślanki.
- Zmiksować do połączenia się składników.
- Do szklanki wsypać sodę.
- Wlać ocet.
- Natychmiast zamieszać.
- W momencie, gdy całość zacznie się pienić, należy wlać ją do miski z ucieranym ciastem.
- Natychmiast zmiksować przez chwilę, aby składniki połączyły się.
- Piekarnik rozgrzać do 180*C (góra-dół).
- Spód formy/foremek lekko posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem boki formy/foremek.
- Masę podzielić na dwie równe części i przelać je do formy/foremek (ja niestety nie posiadam dwóch takich samych foremek, więc moim sposobem na uzyskanie idealnie równych blatów jest ważenie całej masy, a następnie zważenie dwóch równych części i pieczenie każdego ciasta osobno w tej samej foremce).
- Włożyć formę/foremki z ciastem do piekarnika i piec ok. 30 min. do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
- Chwilę po zakończeniu pieczenia ciasto wyciągnąć z piekarnika.
- Pozostawić w formie 10-15 min.
- Następnie wyciągnąć z formy i studzić na kratce.
- W razie konieczności upieczenia drugiego ciasta jak w moim przypadku, należy postąpić tak samo jak z pierwszym plackiem.
Przygotowanie Kremu Maślano-Serkowego:
- Wszystkie składniki na krem umieścić w misce.
- Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wyrównać powierzchnię.
- Przedzielić krem na pół.
Przygotowanie Końcowe Ciasta*:
- Na jeden z ostudzonych blatów ciasta wyłożyć równo połowę zawartości kremu.
- Przykryć drugim blatem ciasta.
- Pozostałą część kremu wyłożyć na wierzch i boki ciasta.
- Schłodzić do momentu zastygnięcia kremu.
- Przechowywać w chłodnej temp.
** jeśli okruchy ciasta będą nam zbytnio przenosić się na krem, zawsze możemy posmarować na każdym blacie po cienkiej warstwie kremu, a następnie schłodzić je, aby nałożyć resztę kremu, ale jeśli wykorzystamy do ozdoby okruchy ze ściętych blatów, to wcześniejsza wskazówka nie jest potrzebna, ponieważ takie niedoskonałości znikną w okruchach
Piękna kuchnia:)
OdpowiedzUsuńDokładnie jadalnia, ale bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Usuńrobiłam to ciasto, pyszne! i jaką furorę robi swoim kolorem ;)
OdpowiedzUsuńmniaam
OdpowiedzUsuńAch, jakie zdjęcia cudowne! Nie mogę przestać patrzeć.
OdpowiedzUsuńPięknie!
Pozdrowienia
Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)
UsuńWygląda jak najbardziej zachęcająco.
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła kawałeczek ;d
OdpowiedzUsuńjadłam, ciasto bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńKasia
ciasto wygląda magicznie.. widziałam je już na kilku blogach, gdy szukałam czegoś na swoje urodziny.. ale na takie wariacje kulinarne jestem za mało odważna i nie lubię barwników;)))
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto z tego względu, że zachęciłaś mnie szybkim wykonaniem i pysznym smakiem. Zgodzę się w pełni, bo ciasto również mnie zaskoczyło pod względem smaku, a że było bardzo łatwe w wykonaniu polubiłam je jeszcze bardziej. Dziękuję za przepis i pozdrawiam - Julia.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zostawiłaś komentarz i ciasto okazało się udane. Pozdrawiam również:)
UsuńChciałabym się zapytać: czy można jakoś zastąpić ekstrakt w wanilii?
OdpowiedzUsuńOlka
Pastą waniliową lub polskim olejkiem waniliowym (aromatem). Pozdrawiam.
Usuńa czy moge zastąpic maślankę jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuń