Strony

środa, 26 grudnia 2012

Szynka Pieczona W Winie








Opis: Szynka świąteczna, szynka okazjonalna, szynka domowa, szynka bardzo aromatyczna i szynka pyszna :) - to taka, którą serdecznie Wam polecam na szczególne okazje. 
Koniecznie marynowana 3-4 dni w winie z przyprawami (być może dłuższy czas byłby jeszcze lepszy, ale szynka marynowana po 4 dniach była naprawdę bardzo aromatyczna). Do zalewy nie dodaję wody, dzięki czemu szynka ma tak bogaty smak i winną otoczkę. 
Podana w wersji na ciepło w zestawie obiadowym jak i jako przekąska na spotkaniu rodzinnym lub imprezie, sprosta Waszym wymaganiom smakowym.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny 


Ilość: 1,200 kg szynki




 Składniki Podstawowe: 
  • 1 szynka wieprzowa (1,200 kg)



Składniki Na Marynatę:
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 pełnej łyżki soli (najlepiej peklowej, ale ja nie miałam i dałam kuchenną)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 20 ziaren jałowca 
  • 5 goździków
  • 0,5 łyżeczki chili/pieprzu cayenne 
  • 2 płaskie łyżki majeranku
  • 2 pełne łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka melasy (opcjonalnie dla dodatkowego wzmocnienia koloru)
  •  6-7 średnich ząbków czosnku



Składniki Dodatkowe:
  • odrobina tłuszczu płynnego (np. olej do smażenia) lub twardego (najlepiej smalcu)



Przygotowanie Szynki:
  1. Szynkę umyć pod bieżącą zimną wodą.
  2. Osuszyć.
  3. Odstawić na czas przygotowania marynaty.



Przygotowywanie Marynaty:
  1. Wszystkie składniki za wyjątkiem czosnku włożyć do garnuszka. 
  2. Zagotować.
  3. Gotować ok. 5-7 min. pod przykryciem.
  4. Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na plastry.
  5. Dodać do gorącej marynaty, aby zaparzyły się.



Marynowanie Szynki:
  1. Szynkę włożyć do ciasnego garnka/naczynia (szklanego, ceramicznego lub glinianego), w którym szynka zmieści się i prawie dotknie ścianek tego naczynia.
  2. Zalać marynatą.
  3. Przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub dłużej i w trakcie marynowania szynki, przewracać ją 2 razy dziennie na drugą stronę (jeśli szynka będzie lekko wystawać zza marynaty możemy dolać do niej wina lub pozostawić ją w takiej postaci - moja lekko wystawała, ale nie dolewałam wina; szynka z dnia na dzień będzie coraz ciemniejsza i lekko wysuszona w niektórych miejscach mimo przebywania w marynacie, ale nie ma się tym co przejmować).



Pieczenie Szynki:
  1. Włączamy piekarnik na 180*C (u mnie termoobieg).
  2. Zamarynowaną szynkę wkładamy do głębszego naczynia przeznaczonego do pieczenia (naczynie powinno być na tyle szerokie, aby można było do niego włożyć małą chochlę/sosjerkę, którą będziemy napełniać marynatą spod szynki i podlewać nią szynkę w trakcie pieczenia).
  3. Zalewamy szynkę częścią marynaty (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym będzie piec się szynka; marynaty nie powinno być dużo, ponieważ szynka ma się w niej dusić, a nie gotować; marynata powinna zakrywać szynkę na ok. 3-4 cm).
  4. Szynkę skrapiamy z wierzchu tłuszczem lub nakładamy na jej wierzchnią część twardy tłuszcz.
  5. Przygotowaną szynkę z marynatą wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 
  6. Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1,5 godz. (w zależności od grzania naszego piekarnika; ja piekłam 2 godz. z pomocą termometru do mięsa, który okazał się bardzo przydatny, ponieważ po 1,5 godz. z szynki wypływał jeszcze sok, co znaczyło, że jest niedopieczona) i w trakcie pieczenia co 20 min. podlewamy szynkę 2. małymi chochelkami/sosjerkami napełnionymi marynatą, w której piecze się szynka.
  7. Szynkę można podawać na ciepło, pokrojoną w plastry jako dodatek mięsny np. do ziemniaków z wody/pieczonych/frytek lub na zimno z pieczywem lub jako przekąskę na imprezie.


4 komentarze:

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.