Opis: Szynka świąteczna, szynka okazjonalna, szynka domowa, szynka bardzo aromatyczna i szynka pyszna :) - to taka, którą serdecznie Wam polecam na szczególne okazje.
Koniecznie marynowana 3-4 dni w winie z przyprawami (być może dłuższy czas byłby jeszcze lepszy, ale szynka marynowana po 4 dniach była naprawdę bardzo aromatyczna). Do zalewy nie dodaję wody, dzięki czemu szynka ma tak bogaty smak i winną otoczkę.
Podana w wersji na ciepło w zestawie obiadowym jak i jako przekąska na spotkaniu rodzinnym lub imprezie, sprosta Waszym wymaganiom smakowym.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 1,200 kg szynki
Składniki Podstawowe:
- 1 szynka wieprzowa (1,200 kg)
Składniki Na Marynatę:
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 pełnej łyżki soli (najlepiej peklowej, ale ja nie miałam i dałam kuchenną)
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 20 ziaren jałowca
- 5 goździków
- 0,5 łyżeczki chili/pieprzu cayenne
- 2 płaskie łyżki majeranku
- 2 pełne łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka melasy (opcjonalnie dla dodatkowego wzmocnienia koloru)
- 6-7 średnich ząbków czosnku
Składniki Dodatkowe:
- odrobina tłuszczu płynnego (np. olej do smażenia) lub twardego (najlepiej smalcu)
Przygotowanie Szynki:
- Szynkę umyć pod bieżącą zimną wodą.
- Osuszyć.
- Odstawić na czas przygotowania marynaty.
Przygotowywanie Marynaty:
- Wszystkie składniki za wyjątkiem czosnku włożyć do garnuszka.
- Zagotować.
- Gotować ok. 5-7 min. pod przykryciem.
- Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na plastry.
- Dodać do gorącej marynaty, aby zaparzyły się.
Marynowanie Szynki:
- Szynkę włożyć do ciasnego garnka/naczynia (szklanego, ceramicznego lub glinianego), w którym szynka zmieści się i prawie dotknie ścianek tego naczynia.
- Zalać marynatą.
- Przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub dłużej i w trakcie marynowania szynki, przewracać ją 2 razy dziennie na drugą stronę (jeśli szynka będzie lekko wystawać zza marynaty możemy dolać do niej wina lub pozostawić ją w takiej postaci - moja lekko wystawała, ale nie dolewałam wina; szynka z dnia na dzień będzie coraz ciemniejsza i lekko wysuszona w niektórych miejscach mimo przebywania w marynacie, ale nie ma się tym co przejmować).
Pieczenie Szynki:
- Włączamy piekarnik na 180*C (u mnie termoobieg).
- Zamarynowaną szynkę wkładamy do głębszego naczynia przeznaczonego do pieczenia (naczynie powinno być na tyle szerokie, aby można było do niego włożyć małą chochlę/sosjerkę, którą będziemy napełniać marynatą spod szynki i podlewać nią szynkę w trakcie pieczenia).
- Zalewamy szynkę częścią marynaty (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym będzie piec się szynka; marynaty nie powinno być dużo, ponieważ szynka ma się w niej dusić, a nie gotować; marynata powinna zakrywać szynkę na ok. 3-4 cm).
- Szynkę skrapiamy z wierzchu tłuszczem lub nakładamy na jej wierzchnią część twardy tłuszcz.
- Przygotowaną szynkę z marynatą wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1,5 godz. (w zależności od grzania naszego piekarnika; ja piekłam 2 godz. z pomocą termometru do mięsa, który okazał się bardzo przydatny, ponieważ po 1,5 godz. z szynki wypływał jeszcze sok, co znaczyło, że jest niedopieczona) i w trakcie pieczenia co 20 min. podlewamy szynkę 2. małymi chochelkami/sosjerkami napełnionymi marynatą, w której piecze się szynka.
- Szynkę można podawać na ciepło, pokrojoną w plastry jako dodatek mięsny np. do ziemniaków z wody/pieczonych/frytek lub na zimno z pieczywem lub jako przekąskę na imprezie.
Happy New Year 2013
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńI bardzo pysznie smakuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i pozdrawiam.
Usuń