Opis: Sałatkę z serkiem wiejskim przyrządzam podobnie do Gziku. Gdy w sklepach lub na straganach pojawiają się już pierwsze wiosenne rzodkiewki, pomidory, ogórki i szczypiorek, często przyrządzam taką sałatkę. Jest smaczna, pożywna i lekka, więc idealna np. na śniadanie lub kolację.
Polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: ok. 0,5 l
Składniki:
- 1 op. serka wiejskiego (200 g)
- 2 średnie pomidory lub kilka koktajlowych
- 100 g rzodkiewki
- ok. 1/3 ogórka szklarniowego (opcjonalnie)
- 0,5 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do serka wiejskiego dodać pokrojonego pomidora.
- Dodać pokrojone rzodkiewki.
- Dodać pokrojony ogórek.
- Dodać posiekany szczypiorek.
- Wymieszać.
- Doprawić sola i pieprzem.
- Podawać solo lub z pieczywem.
klasyka w najlepszym i...najświeższym wydaniu!
OdpowiedzUsuńbardzo wiosenny serek wiejski.
Bardzo lubię i często sobie taki do pracy robię:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńTen serek wiejski wygląda tak apetycznie, że chyba jutro zrobię, bo dawno nie jadłam w takiej wiosennej postaci.
Dziś zrobię taką na kolację :)
OdpowiedzUsuń