Opis: W czasie sezonu na rabarbar, aż grzech nie wykorzystać tego owocu w wypieku. Co prawda ja nie przepadam za nim w postaci solo, ponieważ jest dla mnie za kwaśny, ale mam swój patent na ten kwaśny owoc. Otóż posypuję rabarbar brązowym cukrem i podczas pieczenia owoce rozpadają się i tworzą tak jakby syrop, który po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Rabarbar ma lekko karmelowy posmak. Ciasto z krajanki balansuje pomiędzy ciastem ucieranym a półkruchym. A kruszonka jest bardzo chrupiąca i pełnoziarnista, więc jeśli ktoś już kiedyś upodobał sobie pełnoziarniste wypieki, to ta krajanka zasmakuje mu na pewno.
Ciasto można podawać w ciepłej postaci chwilę po upieczeniu lub ostudzone podgrzać w mikrofalówce i podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Druga opcja to podanie na zimno, gdzie smakuje równie smacznie - rzecz gustu.
Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne, więc polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: forma o wym. 23/32 cm
Składniki Na Ciasto:
- 200 g margaryny o zimnej temp.
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki Na Wypełnienie Ciasta:
- ok. 0,5 kg rabarbaru (umytego, oczyszczonego i pozbawionego liści)
- 3 czubate łyżki ciemnego brązowego cukru
Składniki Na Kruszonkę:
- 0,5 kostki zamrożonej margaryny *
- 0,5 szkl. cukru kryształu
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g białej czekolady o zimnej temp.
Przygotowanie Ciasta I Wypełnienia:
- Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść w miarę szybko, aby margaryna nie rozpuściła się w dłoniach poddana ich ciepłej temperaturze lub włożyć margarynę z resztą składników do malaksera/blendera z dużymi nożami i zmiksować. W obu przypadkach powinna powstać zwarta kula ciasta.
- Ciasto spłaszczyć i włożyć na 1 godz. do lodówki lub na 15 min. do zamrażalnika w miejscu, gdzie nie ma styczności bezpośrednio z lodem.
- Między czasie pokroić rabarbar w kostkę (bez obierania go).
- Posypać cukrem.
- Wymieszać.
Przygotowanie Kruszonki:
I:
- Margarynę pokroić na małe kawałki.
- Włożyć do malaksera/blendera z dużymi nożami.
- Dodać pozostałe składniki.
- Zmiksować na sypko.
- Margarynę zetrzeć szybko na tarce o grubych oczkach.
- Dodać cukier.
- Dodać mąkę.
- Zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszać wszystko, lekko rozcierając w rękach margarynę, aby utworzyła kulki masła, ale całość ma nadal pozostać sypka.
- Kruszonkę na czas końcowego przygotowywania ciasta należy włożyć do lodówki.
Przygotowanie Końcowe:
- Gdy ciasto już dobrze się schłodziło, włączyć piekarnik na 180* C.
- Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- Dno formy w miarę szybko i bez nadmiernej styczności z dłońmi wyłożyć/wykleić ciastem.
- Wysypać równo mieszankę rabarbaru z cukrem.
- Posypać kruszonką.
- Włożyć do piekarnika.
- Piec 45-50 min. do momentu, kiedy kruszonka nabierze brązowego koloru.
- Ostudzić.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
zdrowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńo jaaa...
OdpowiedzUsuńpyszna! poproszę.
Świetne ciasto! Rabarbar rządzi!:)
OdpowiedzUsuńWszelkiej maści krajanki biorę w ciemno;)
OdpowiedzUsuńPyszności! Poproszę o kawałek?;)
OdpowiedzUsuńale pyszności! wczoraj robiłam szarlotkę z rabarbarem - wizualnie nawet podobna :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!PYCHA!
OdpowiedzUsuńZapisuję w zakładkach "przepisy do realizacji" bo wygląda to niesamowicie smacznie, a jeszcze jak jest pełnoziarniste to już w ogóle rewelacja :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, bardzo dobre, polecam:) dodałam na rabarbar zmielony twaróg wymieszany z cukrem waniliowym i 1 jajkiem, wyszło rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńNo to zrobiłaś pyszną modyfikacje, nie dziwie się że wyszło rewelacyjne :) Pozdrawiam
Usuńwitaj! mam zamrożony rabarbar, czy mogę dodać w takiej postaci czy wcześniej rozmrozić?
OdpowiedzUsuńWitam, szczerze powiedziawszy nie próbowałam piec tej krajanki z zamrożonymi ani rozmrożonymi owocami, ale jeśli już to polecam je rozmrozić. Chętnie przeczytam o rezultatach ;) Pozdrawiam.
UsuńKrajanka bardzo smaczna, polecam. Zrobiłam właśnie dziś, ale do weekendu chyba nie wytrzyma. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis. Mania
OdpowiedzUsuń